Lin: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja zweryfikowana] |
(→Znaczenie gospodarcze) |
|||
(Nie pokazano 1 pośredniej wersji utworzonej przez tego samego użytkownika) | |||
Linia 30: | Linia 30: | ||
''Tinca vulgaris Valenciennes, 1842<br> | ''Tinca vulgaris Valenciennes, 1842<br> | ||
''Tinca vulgaris cestellae Segre, 1904<br>'' | ''Tinca vulgaris cestellae Segre, 1904<br>'' | ||
− | |wikispecies = | + | |wikispecies = |
− | |commons = | + | |commons = |
− | }} | + | }} |
''' Lin ''' ''(Tinca tinca)'' – słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych (''Cyprinidae''), jedyny przedstawiciel rodzaju ''Tinca''. Inne nazwy: pszenicznik, oczeretniak oraz kaliniak. | ''' Lin ''' ''(Tinca tinca)'' – słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych (''Cyprinidae''), jedyny przedstawiciel rodzaju ''Tinca''. Inne nazwy: pszenicznik, oczeretniak oraz kaliniak. | ||
<br/><br/> | <br/><br/> | ||
+ | [[Grafika:Tinca_tinca_Prague_Vltava_3.jpg|290px|right|thumb|Liny w wodzie.<br> Fot. Karelj. Źródło: [http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tinca_tinca_Prague_Vltava_3.jpg Commons Wikimedia] ]]<br/> | ||
== Morfologia == | == Morfologia == | ||
Liny mają ciało pokryte drobnymi łuskami, jest ono zwarte i mocno zbudowane, o szerokim trzonie ogonowym. Otwór gębowy jest poziomy, a w jego kącikach znajduje się po jednym krótkim i miękkim wąsiku. Grzbiet ma najczęściej kolor ciemnozielony lub ciemnobrązowy, boki są jaśniejsze i mosiężnie połyskujące, natomiast strona brzuszna żółtawobiała. | Liny mają ciało pokryte drobnymi łuskami, jest ono zwarte i mocno zbudowane, o szerokim trzonie ogonowym. Otwór gębowy jest poziomy, a w jego kącikach znajduje się po jednym krótkim i miękkim wąsiku. Grzbiet ma najczęściej kolor ciemnozielony lub ciemnobrązowy, boki są jaśniejsze i mosiężnie połyskujące, natomiast strona brzuszna żółtawobiała. | ||
Linia 55: | Linia 56: | ||
*Dobowy limit połowu: 4 szt.(razem z [[Węgorz|węgorzem]], [[Sieja|sieją]]). | *Dobowy limit połowu: 4 szt.(razem z [[Węgorz|węgorzem]], [[Sieja|sieją]]). | ||
== Znaczenie gospodarcze == | == Znaczenie gospodarcze == | ||
− | Lin poławiany jest zarówno przez rybaków, jak i wędkarzy. Jest chętnie spożywany ze względu na smaczne mięso. Powszechnie hodowany jest w stawach rybnych, z reguły wraz z karpiem. Hodowany jest szereg odmian ozdobnych (złotych, czerwonych, białych lub pomarańczowych, | + | Lin poławiany jest zarówno przez rybaków, jak i wędkarzy. Jest chętnie spożywany ze względu na smaczne mięso. Powszechnie hodowany jest w stawach rybnych, z reguły wraz z karpiem. Hodowany jest szereg odmian ozdobnych (złotych, czerwonych, białych lub pomarańczowych, pozbawionych łusek lub z wydłużonymi płetwami), często spotykanych w przydomowych oczkach wodnych i stawach. |
== Bibliografia == | == Bibliografia == | ||
Linia 62: | Linia 63: | ||
<br> | <br> | ||
− | + | ||
[[Kategoria: Przyroda]] [[Kategoria:Zwierzęta Warmii i Mazur]] | [[Kategoria: Przyroda]] [[Kategoria:Zwierzęta Warmii i Mazur]] |
Aktualna wersja na dzień 18:55, 2 mar 2015
Lin | |
| |
Tinca tinca` | |
Linnaeus, 1758 | |
Tinca tinca Linnaeus, 1758 | |
Fot. Viridiflavus. Źródło: Commons Wikimedia | |
Systematyka | |
Domena | eukarionty |
Królestwo | zwierzęta |
Typ | strunowce |
Podtyp | kręgowce |
Gromada | promieniopłetwe |
Rząd | karpiokształtne |
Rodzina | karpiowate |
Rodzaj | Tinca |
Gatunek | lin |
Synonimy | |
Esox australis Valenciennes, 1846 |
Lin (Tinca tinca) – słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych (Cyprinidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Tinca. Inne nazwy: pszenicznik, oczeretniak oraz kaliniak.
Spis treści
Morfologia
Liny mają ciało pokryte drobnymi łuskami, jest ono zwarte i mocno zbudowane, o szerokim trzonie ogonowym. Otwór gębowy jest poziomy, a w jego kącikach znajduje się po jednym krótkim i miękkim wąsiku. Grzbiet ma najczęściej kolor ciemnozielony lub ciemnobrązowy, boki są jaśniejsze i mosiężnie połyskujące, natomiast strona brzuszna żółtawobiała.
Jest jedną z niewielu ryb europejskich, u których występuje wyraźny dymorfizm płciowy. Płetwy brzuszne u samca są znacznie większe niż u samicy (przygięte do ciała sięgają za odbyt, u samicy zaś w ogóle do niego nie dochodzą) i mają grubsze promienie. Osiąga długość 30–40 cm i masę ciała 1–2 kg, wyjątkowo do 70 cm i 7,5 kg.
Występowanie
Występuje w praktycznie każdym rodzaju wód stojących i płynących, jednak najchętniej żyje w ciepłych, płytkich, silnie zarośniętych wodach stojących (tzw. jeziora linowo-szczupakowe). Bardzo odporny na niską zawartość tlenu. Jest gatunkiem ciepłolubnym, aktywniejszym nocą. Zimę spędza zagrzebany w mule.
Żerowanie
Lin w okresie młodocianym żywi się planktonem, później jego pokarm stanowią małe zwierzęta denne - robaki, ślimaki, larwy owadów, mięczaki, a także rośliny i ich na pół przegniłe części.
Rozród
Tarło rozpoczyna w połowie czerwca, kiedy samica składa nawet do 900 tys. jaj o średnicy około 1 mm, przylepiając je do roślin wodnych. Młode wylęgają się po 3 dniach - mierzą wówczas od 4 do 5 mm i mają na głowie kleiste gruczoły, za pomocą których przyczepiają się do roślin, aż do czasu zresorbowania zawartości woreczka żółtkowego. Zabezpieczone są w ten sposób przed opadnięciem w muliste podłoże. W momencie wykształcenia się skrzeli, kleiste gruczoły na głowie ulegają zanikowi. Lin rośnie wolno, osiągając dojrzałość płciową w 3-4 roku życia.
Ochrona i zagrożenie
Kategoria zagrożenia, do której został zakwalifikowany lin w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych wskazuje, że w tej chwili nie ma żadnych obaw o przyszłość tego gatunku.
Znaczenie gospodarcze
Lin poławiany jest zarówno przez rybaków, jak i wędkarzy. Jest chętnie spożywany ze względu na smaczne mięso. Powszechnie hodowany jest w stawach rybnych, z reguły wraz z karpiem. Hodowany jest szereg odmian ozdobnych (złotych, czerwonych, białych lub pomarańczowych, pozbawionych łusek lub z wydłużonymi płetwami), często spotykanych w przydomowych oczkach wodnych i stawach.
Bibliografia
pl.wikipedia.org [21.08.2014]
wedkuje.pl [21.08.2014]