Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja zweryfikowana]
Linia 18: Linia 18:
 
*[[lkwim:Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego|Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego]]
 
*[[lkwim:Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego|Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego]]
 
== Główne założenia organizacyjne ==
 
== Główne założenia organizacyjne ==
Festiwal organizowany na olsztyńskim Starym Mieście oraz na przedzamczu i dziedzińcu zamkowym Kapituły Warmińskiej skupia się na prezentacji dziedzictwa kulinarnego w postaci sieci producentów specjalizujących się w żywności naturalnej i tradycyjnej.  
+
Festiwal organizowany na olsztyńskim Starym Mieście oraz na przedzamczu i dziedzińcu zamkowym kapituły warmińskiej skupia się na prezentacji dziedzictwa kulinarnego w postaci produktów sieci producentów specjalizujących się w żywności naturalnej i tradycyjnej.  
 
<br/>
 
<br/>
 
=== Założenia programowe ===
 
=== Założenia programowe ===
Na program imprezy składają się pokazy kulinarne, degustacje potraw tradycyjnych (lokalnych i regionalnych) -pierogów, gulaszów, wędlin i potraw ziemniaczanych, prezentacja produktów żywnościowych. Na festiwalu prezentują się również restauratorzy, a goście mają okazję posłuchać wykładów dotyczących niuansów kulinarnych Warmii, Mazur i Powiśla.Goście imprezy mają również okazję zapoznać się ze specyfiką dziedzictwa kulinarnego regionu oraz sposobami jej kultywowania przez producentów.
+
Na program imprezy składają się prezentacje produktów żywnościowych, pokazy kulinarne, degustacje potraw tradycyjnych (lokalnych i regionalnych): pierogów, gulaszów, wędlin i potraw ziemniaczanych. Na festiwalu prezentują się również restauratorzy, a goście mają okazję posłuchać wykładów dotyczących niuansów kulinarnych Warmii, Mazur i Powiśla. Goście imprezy mają możliwość zapoznania się ze specyfiką dziedzictwa kulinarnego regionu oraz sposobami jej kultywowania przez producentów.
 
<br/>
 
<br/>
 
== Edycje ==
 
== Edycje ==
Linia 34: Linia 34:
 
<br/>
 
<br/>
  
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]] [[Kategoria: Wydarzenia kulturalne]][[Kategoria: Festiwale]] [[Kategoria:Imprezy plenerowe]] [[Kategoria: Kiermasze i festyny]]
+
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Potrawy regionalne]] [[Kategoria: Wydarzenia kulturalne]][[Kategoria: Festiwale]] [[Kategoria:Imprezy plenerowe]] [[Kategoria: Kiermasze i festyny]] [[Kategoria: Olsztyn]]
  
 
<br/>
 
<br/>

Wersja z 12:39, 13 lis 2014

Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle

Plakat promujący jedną z edycji festiwaluPlakat promujący jedną z edycji festiwalu

Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle – dwudniowa impreza kulinarna organizowana w Olsztynie od 2010 roku.

Organizatorzy

Do organizatorów Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla należały dotychczas następujące instytucje:

Główne założenia organizacyjne

Festiwal organizowany na olsztyńskim Starym Mieście oraz na przedzamczu i dziedzińcu zamkowym kapituły warmińskiej skupia się na prezentacji dziedzictwa kulinarnego w postaci produktów sieci producentów specjalizujących się w żywności naturalnej i tradycyjnej.

Założenia programowe

Na program imprezy składają się prezentacje produktów żywnościowych, pokazy kulinarne, degustacje potraw tradycyjnych (lokalnych i regionalnych): pierogów, gulaszów, wędlin i potraw ziemniaczanych. Na festiwalu prezentują się również restauratorzy, a goście mają okazję posłuchać wykładów dotyczących niuansów kulinarnych Warmii, Mazur i Powiśla. Goście imprezy mają możliwość zapoznania się ze specyfiką dziedzictwa kulinarnego regionu oraz sposobami jej kultywowania przez producentów.

Edycje

Bibliografia

Kalendarz kulinarnych imprez regionalnych 2013, Olsztyn 2013.
Muzeum Olsztyn [15.06.2014]
Kalendarz Imprez[data dostępu: 15.06.2014]