Kuch: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{EWiM Potrawy infobox | {{EWiM Potrawy infobox | ||
|Nazwa = Kuch | |Nazwa = Kuch | ||
− | |zdjecie = | + | |zdjecie = Tradycyjny drożdżowy kuch z kruszonką.jpg |
− | |opis zdjecia = | + | |opis zdjecia = Tradycyjny drożdżowy kuch z kruszonką |
|inne nazwy = | |inne nazwy = | ||
|typ potrawy = | |typ potrawy = |
Wersja z 11:14, 1 lip 2014
Kuch | |
| |
Tradycyjny drożdżowy kuch z kruszonką | |
Kuch - ciasto drożdżowe, chyba najpopularniejszy słodki wypiek na sobotnio-niedzielnych i świątecznych stołach Mazurów i Warmiaków.
Spis treści
Geneza
...
Sposób przygotowania
...
Znaczenie w kuchni regionalnej
Do upieczonego ciasta często serwowano na dodatkowych talerzykach miód i masło. Początkowo zamiast cukru buraczanego, stosowano brązowy słodzik z trzciny cukrowej zakupowany w sklepach kolonialnych. Od XIX wieku został wyparty przez bryły białego cukru. Kuch występował w wersji z kruszonką i bez, z dużą ilością korzennych przypraw ale również z dodatkiem rabarbaru, malin, jabłek, śliwek. Niekiedy wierdzch ciasta zalewano galaretką.
Przepis
Kuch z kruszonką[1]
50 g drożdży, szklanka mleka, 40 dag cukru, 75 dag mąki, 2 jajka, 50 dag margaryny, sól, 1 cytryna, 15 dag rodzynków (sułtanek), 5 dag masła
Z drożdży, połowy mleka, łyżeczki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu. Gdy będzie gotowy, wlać do miski i dodać 50 dag mąki, 25 dag margaryny, jajka, 20 dag cukru, otartą skórkę z cytryny, szczyptę soli, resztę mleka. Długo wyrabiać i klepać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodać rodzynki.
Ciasto włożyć do natłuszczonej blachy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z 25 dag margaryny, 20 dag cukru, 25 dag mąki i soku z cytryny wyrobić drobne zacierki kruszonki (można dodać trochę mielonych migdałów). Dobrze wyrośnięte ciasto posmarować rozpuszczonym masłem i posypać kruszonką. Piec w dość gorącym piecu przez 25-30 minut.
Bibliografia
- Barczewski Walenty, Kiermasy na Warmii i inne pisma wybrane, wybrał Władysław Ogrodziński, Olsztyn 1984.
- Cyfus Edward, Moja Warmia, Dąbrówno 2012.
- Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
- Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
- Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.
- Warmiacy i Mazurzy. Życie codzienne ludności wiejskiej w I połowie XIX wieku, red. Bogumił Kuźniewski, Olsztynek 2002.
Przypisy
- ↑ M.K.Jankowska-Buttitta, Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007, s.198.
<references>