Żelazko: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
(Utworzono nową stronę "{{EWiM Potrawy infobox |Nazwa = Pole-obowiązkowe |zdjecie = Pole-obowiązkowe-zdjęcie |opis zdjecia = Pole-obowiązkowe...")
 
Linia 1: Linia 1:
 
{{EWiM Potrawy infobox
 
{{EWiM Potrawy infobox
  |Nazwa                = Pole-obowiązkowe 
+
  |Nazwa                = Żelazko 
  |zdjecie              = Pole-obowiązkowe-zdjęcie 
+
  |zdjecie              = Niemieckie żelazko z umieszczonym  przepisem na ciasto.jpg
  |opis zdjecia          = Pole-obowiązkowe
+
  |opis zdjecia          = Niemieckie żelazko z umieszczonym przepisem na ciasto
  |inne nazwy            =    
+
  |inne nazwy            = Waflownica, gofrownica 
 
  |typ potrawy          =  
 
  |typ potrawy          =  
 
  |znaczenie            =  
 
  |znaczenie            =  

Wersja z 12:32, 1 lip 2014

Żelazko

Niemieckie żelazko z umieszczonym przepisem na ciastoNiemieckie żelazko z umieszczonym przepisem na ciasto
Inne nazwy Waflownica, gofrownica


Żelazko - ...

Geneza

Żelazko - potoczna nazwa popularnej waflownicy,gofrownicy, przygotowywano w niej gofry (zwane również waflami). W żeliwnej gofrownicy wypiekano z ciasto przypominającego naleśnikowe wypiekane kraciaste serduszka. Często na żeliwnym wieczku żelazka znajdowała się wytłoczona receptura na ciasto. Waflownica składała się z dwóch płaskich okrągłych form, które były połączone zawiasami. Zewnętrzne wypustki tworzyły fajerkę, dzięki czemu żelazko można było umieścić bezpośrednio nad paleniskiem. Wnętrze nagrzanej formy smarowano słonią, świńską skórką lub gęsim piórem, uprzednio zamoczonym w oleju. Do przygotowania wafli warmińskie gospodynie używały siary - mleka krów tuż po wycieleniu, które przez kilka dni zmieniało konsystencję, miało wyższą temperaturę, stawało się bardziej tłuste, a przy tym uzyskiwało żółty kolor.Najczęściej gotowe gofry podawano z cukrem, konfiturą i bitą śmietaną.


Sposób przygotowania

...

Znaczenie w kuchni regionalnej

...

Przepis

Gofry cynamonowe<M.K.Jankowska-Buttitta, Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007, s. 198. </ref>

50 dag mąki, 25 dag cukru, 25 dag masła, 4 jajka, 6 dag cynamonu

Masło utrzeć, wymieszać z żółtkami, cukrem i cynamonem. Stopniowo dodawać mąkę i dobrze wymieszać. Piec w gofrownicy na złoty kolor. Podawać na gorąco.

Bibliografia

  1. Cyfus Edward, Moja Warmia, Dąbrówno 2012.
  2. Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
  3. Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.


Przypisy

<references>