Smardz jadalny: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
Linia 18: | Linia 18: | ||
|Synonimy = Synonimy | |Synonimy = Synonimy | ||
|Lista synonimów = }} | |Lista synonimów = }} | ||
− | '''Smardz jadalny''' (''Morchella esculenta'' (L.) Pers.) – gatunek grzyba wielkoowocnikowego z rodziny smardzowatych (Morchellaceae), rzędu kustrzebkowców (Pezizales). | + | '''Smardz jadalny''' (''Morchella esculenta'' (L.) Pers.) – gatunek grzyba wielkoowocnikowego z rodziny smardzowatych (''Morchellaceae''), rzędu kustrzebkowców (''Pezizales''). |
<br/><br/> | <br/><br/> | ||
== Owocnik == | == Owocnik == | ||
− | Owocnik wysokości | + | Owocnik wysokości 3–10 cm (20 cm). Główka o wymiarach 3–8 cm x 3–6 cm, szara, szaro-ochrowa, woskowatożółta, kulista lub jajowata, w środku pusta, z nieregularnie rozmieszczonymi alweolami (wnękami) na powierzchni, bez wyraźnie rozgraniczających żeber, dolną krawędzią przyrośnięta do trzonu. Trzon o wymiarach 5-9 x 2-4 cm, biało-ochrowy, pokryty drobnymi ziarenkami, w środku pusty. |
<br/> | <br/> | ||
== Rozmieszczenie i ekologia == | == Rozmieszczenie i ekologia == | ||
− | Smardz jadalny tworzy owocniki jednoroczne | + | Smardz jadalny tworzy owocniki jednoroczne. Powstają wczesną wiosną, od kwietnia i maja do czerwca, pojedynczo lub w grupach, w lasach i zaroślach liściastych, nad brzegami rzek i potoków, w parkach, w ogrodach, często pod jesionami i wiązami, również pod drzewami owocowymi, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach, rzadziej w lasach iglastych. |
− | + | Jest to grzyb saprotroficzny. | |
− | + | ||
− | + | Gatunek objęty jest ochroną gatunkową w Polsce, zaliczony do grzybów rzadkich – kategoria R na ''Czerwonej liście roślin i grzybów Polski''. Ze względu na dość liczne stanowiska tego gatunku odnotowane w ostatnich latach na terenie całego kraju, również na [[Warmia|Warmii]] i [[Mazury|Mazurach]] według niektórych nie należy do grzybów rzadkich, choć nie jest też pospolity. | |
+ | |||
== Wartość użytkowa == | == Wartość użytkowa == | ||
Owocniki są jadalne, opisywane jako cenne pod względem spożywczym, smaczne, przydatne do obróbki zarówno świeże, jak i suszone, jednak w stanie surowym toksyczne dla człowieka. | Owocniki są jadalne, opisywane jako cenne pod względem spożywczym, smaczne, przydatne do obróbki zarówno świeże, jak i suszone, jednak w stanie surowym toksyczne dla człowieka. | ||
− | + | ||
− | == | + | == Zobacz też == |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
[http://www.grzyby.pl/gatunki/Morchella_esculenta.htm grzyby.pl] [22.04.2014] | [http://www.grzyby.pl/gatunki/Morchella_esculenta.htm grzyby.pl] [22.04.2014] | ||
<br/> | <br/> | ||
− | [http://pl.wikipedia.org/wiki/Smardz_jadalny pl.wikipedia.org] [22.04.2014] | + | [http://pl.wikipedia.org/wiki/Smardz_jadalny pl.wikipedia.org, smardz jadalny] [22.04.2014] |
<br/> | <br/> | ||
[http://www.indexfungorum.org/names/Names.asp indexfungorum.org] [22.04.2014] | [http://www.indexfungorum.org/names/Names.asp indexfungorum.org] [22.04.2014] | ||
<br/> | <br/> | ||
+ | |||
+ | == Bibliografia == | ||
+ | Gumińska Barbara, Wojewoda Wiesław, ''Grzyby i ich oznaczanie'', Warszawa 1985.<br/> | ||
+ | Flück Markus, ''Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie'', z je̜z. niem. tłum. Helena Terpińska-Ostrowska, Warszawa 1995. | ||
+ | <br/> | ||
+ | Wojewoda Władysław, Ławrynowicz Maria, ''Red list of the macrofungi in Poland'', [w:] ''Red lists of plants and fungi in Poland. Czerwona lista roślin i grzybów Polski'', red. Zbigniew Mirek, Kazimierz Zarzycki, Władysław Wojewoda i Zbigniew Szeląg, Kraków 2006, s. 55-70. | ||
+ | |||
[[Kategoria: Przyroda]] | [[Kategoria: Przyroda]] | ||
[[Kategoria: Grzyby]] | [[Kategoria: Grzyby]] |
Wersja z 13:08, 15 lip 2014
Smardz jadalny (Morchella esculenta (L.) Pers.) – gatunek grzyba wielkoowocnikowego z rodziny smardzowatych (Morchellaceae), rzędu kustrzebkowców (Pezizales).
Owocnik
Owocnik wysokości 3–10 cm (20 cm). Główka o wymiarach 3–8 cm x 3–6 cm, szara, szaro-ochrowa, woskowatożółta, kulista lub jajowata, w środku pusta, z nieregularnie rozmieszczonymi alweolami (wnękami) na powierzchni, bez wyraźnie rozgraniczających żeber, dolną krawędzią przyrośnięta do trzonu. Trzon o wymiarach 5-9 x 2-4 cm, biało-ochrowy, pokryty drobnymi ziarenkami, w środku pusty.
Rozmieszczenie i ekologia
Smardz jadalny tworzy owocniki jednoroczne. Powstają wczesną wiosną, od kwietnia i maja do czerwca, pojedynczo lub w grupach, w lasach i zaroślach liściastych, nad brzegami rzek i potoków, w parkach, w ogrodach, często pod jesionami i wiązami, również pod drzewami owocowymi, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach, rzadziej w lasach iglastych. Jest to grzyb saprotroficzny.
Gatunek objęty jest ochroną gatunkową w Polsce, zaliczony do grzybów rzadkich – kategoria R na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ze względu na dość liczne stanowiska tego gatunku odnotowane w ostatnich latach na terenie całego kraju, również na Warmii i Mazurach według niektórych nie należy do grzybów rzadkich, choć nie jest też pospolity.
Wartość użytkowa
Owocniki są jadalne, opisywane jako cenne pod względem spożywczym, smaczne, przydatne do obróbki zarówno świeże, jak i suszone, jednak w stanie surowym toksyczne dla człowieka.
Zobacz też
grzyby.pl [22.04.2014]
pl.wikipedia.org, smardz jadalny [22.04.2014]
indexfungorum.org [22.04.2014]
Bibliografia
Gumińska Barbara, Wojewoda Wiesław, Grzyby i ich oznaczanie, Warszawa 1985.
Flück Markus, Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie, z je̜z. niem. tłum. Helena Terpińska-Ostrowska, Warszawa 1995.
Wojewoda Władysław, Ławrynowicz Maria, Red list of the macrofungi in Poland, [w:] Red lists of plants and fungi in Poland. Czerwona lista roślin i grzybów Polski, red. Zbigniew Mirek, Kazimierz Zarzycki, Władysław Wojewoda i Zbigniew Szeląg, Kraków 2006, s. 55-70.