Technikum przy Zespole Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Ełku: Różnice pomiędzy wersjami
(→Historia) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Szkolnictwo infobox | {{Szkolnictwo infobox | ||
|Nazwa_instytucji = ''' Technikum przy Zespole Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Ełku''' | |Nazwa_instytucji = ''' Technikum przy Zespole Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Ełku''' | ||
− | |Grafika = | + | |Grafika = tech1ełk.jpg |
− | |Opis_grafiki = ... | + | |Opis_grafiki = Budynek szkoły, źródło: [http://wirtualnyelk.pl/infoserwis-elk/3282-jubileusz-zespolu-szkol-nr-1] [30.10.2014] |
− | |Data_założenia = | + | |Data_założenia = 1971 rok |
|Poziom_szkoły = ponadgimnazjalny | |Poziom_szkoły = ponadgimnazjalny | ||
|Podtyp_szkoły = technikum | |Podtyp_szkoły = technikum |
Wersja z 20:28, 30 paź 2014
Technikum przy Zespole Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Ełku | |
| |
Budynek szkoły, źródło: [2] [30.10.2014]
| |
Data założenia: | 1971 rok |
Poziom szkoły: | ponadgimnazjalny |
Podtyp szkoły: | technikum |
Adres: | 19-300 Ełk ul. 11 Listopada 24 |
Technikum przy Zespole Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Ełku – średnia szkoła zawodowa o profilu technicznym z siedzibą w Ełku, w województwie warmińsko-mazurskim. Funkcję dyrektora placówki pełni Danuta Wojtowicz.
Spis treści
Historia
Tradycje szkoły sięgają 1971 roku. Wtedy to powstało Technikum Chemiczno-Spożywcze i Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 2. Obowiązki pierwszego dyrektora szkoły pełnił Janusz Bartel. Obecnie Technikum nr 1 w Ełku o 4–letnim cyklu kształcenia na podbudowie gimnazjum, wchodzi w skład Zespołu Szkół nr 1 im. J. Śniadeckiego w Ełku. Dyrektorem placówki jest Danuta Wojtowicz.
Patron szkoły
30 maja 1979 roku szkole nadano imienia Jędrzeja Śniadeckiego oraz ufundowano sztandar. Sztandar zawiera symbole patriotyzmu. Składa się z płatu i drzewca. Płat to tkanina prostokątna obszyta złotą frędzlą. Prawa strona płatu jest biało-czerwona i na niej umieszczone zostało godło państwowe oraz nazwa szkoły. Natomiast na lewej białej stronie płatu wyszyty został emblemat i napis: "Ojczyzna - Nauka - Praca".
Oferta kształcenia
W Technikum nr 1 w Ełku kształcenie odbywa się w zawodach:
- technik architektury krajobrazu
- technik budownictwa
- technik drogownictwa
- technik geodeta
- technik obsługi turystycznej
- technik ochrony środowiska
- technik technologii żywności
Kadra pedagogiczna
- Adamiuk Anatol
- Antonowicz Adam
- Hula Anna
- Czaplicka Beata
- Chmielewska Elżbieta
- Łukaszewicz Agnieszka
- Duda Mariusz
- Harasim Lila
- Dobkowski Wojciech
- Fadrowska Wanda
- Jabłoński Józef
- Jackiewicz Ewelina
- Jandziński Piotr
- Kamiński Przemysław
- Kojak Agnieszka
- Kasprzak Izabela
- Koroś Andrzej
- Korzeniecka-Duenas Agnieszka
- Kułakowska Anna
- Nartowicz Dorota
- Wiszniewska Małgorzata
- Lutow Małgorzata
- Niedźwiedzka Małgorzata
- Mosiej Katarzyna
- Opaluch Jolanta
- Ozorowska Grażyna
- Majewska Ewa
- Pałkiewicz Anna
- Piaścik Iwona
- Rowińska Wiesława
- Rutkowski Jacek
- Salwowska Maria
- Skawińska Wanda
- Stefańska Mariola
- Tomaszewska Małgorzata
- Wojtowicz Danuta
- Zawadzki Mirosław
- Maciaszek Katarzyna
- Samuła Mateusz
- Sędek Marzena
- Cielesz Magdalena
- Bruzgo Magdalena
- Stasiewicz Patrycja
- Skrodzki Janusz
- Sokołowski Kamil
- Zyśk Paulina
- Szlejter Anna
- Orzechowski Jacek
- Plit Bożena
- Wardzińska Urszula
- Banachowski Adam
- Bogdzio Maria
Osiągnięcia
Uczniowie technikum od kilku lat biorą udział w ogólnopolskim konkurs prac dyplomowych "Technik Roku" i regionalnym konkursie "Technik Roku" organizowanym przez Suwalską Radę Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT w Suwałkach.
Ciekawostki
Uczniowie technikum realizują projekt pt. „Nowoczesna edukacja – kompetentny pracownik” współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt ten zawiera osiem zadań. Jednym z zadań jest innowacyjne kształcenie technologów żywności. W roku szkolnym 2013/14 uczniowie uczestniczyli w studyjnym wyjeździe do Centrum Edukacyjno-Badawczego Mleczarstwa w Uniwersytecie Warmińsko–Mazurskim w Olsztynie, w celu poznania nowoczesnych metod badania żywności oraz innowacyjnych linii produkcji wyrobów mleczarskich.
Bibliografia
http://www.zs1.elk.pl/portal/index.php [30.10.2014]