Karaś: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja zweryfikowana] |
(Nie pokazano 4 wersji utworzonych przez jednego użytkownika) | |||
Linia 6: | Linia 6: | ||
|okres istnienia = | |okres istnienia = | ||
|grafika = Carassius_carassius1.jpg | |grafika = Carassius_carassius1.jpg | ||
− | |opis grafiki = | + | |opis grafiki = Źródło: [http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carassius_carassius1.jpg Commons Wikimedia] |
|typ = strunowce | |typ = strunowce | ||
|podtyp = kręgowce | |podtyp = kręgowce | ||
Linia 33: | Linia 33: | ||
''Cyprinus moles Valenciennes, 1842<br> | ''Cyprinus moles Valenciennes, 1842<br> | ||
''Carassius oblongus Heckel & Kner, 1858<br>'' | ''Carassius oblongus Heckel & Kner, 1858<br>'' | ||
− | |wikispecies = | + | |wikispecies = |
− | |commons = | + | |commons = |
}} | }} | ||
''' Karaś ''' (''Carassius carassius'') – gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych (''Cyprinidae''). | ''' Karaś ''' (''Carassius carassius'') – gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych (''Cyprinidae''). | ||
<br/><br/> | <br/><br/> | ||
− | [[Grafika:Carassius carassius Prague Vltava 2.jpg|290 px|right| Karaś]] | + | [[Grafika:Carassius carassius Prague Vltava 2.jpg|290 px|right|thumb| Karaś. Fot. Karelj. Źródło: [http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carassius_carassius_Prague_Vltava_2.jpg Commons Wikimedia] ]] |
+ | |||
== Morfologia == | == Morfologia == | ||
Karaś to gatunek bardzo popularny w polskich wodach. Występuje w dwóch odmianach: rodzimej, zwanej też pospolitą, oraz srebrnej, zwanej czasem japońską. Ciało karasia jest silnie wygrzbiecone, krępe i bocznie ścieśnione. Karaś ma ubarwienie brunatnozłociste z zielonkawym połyskiem, brzuch żółtawy lub biały. Płetwy piersiowe i brzuszne przy nasadzie są lekko zaczerwienione. Na trzonie ogona znajduje się charakterystyczna, ciemna plama. Głowa nieduża, otwór gębowy mały, znajduje się na końcu pyska ustawiony nieco skośnie ku górze. Zęby gardłowe ustawione są w jednym szeregu.<br> | Karaś to gatunek bardzo popularny w polskich wodach. Występuje w dwóch odmianach: rodzimej, zwanej też pospolitą, oraz srebrnej, zwanej czasem japońską. Ciało karasia jest silnie wygrzbiecone, krępe i bocznie ścieśnione. Karaś ma ubarwienie brunatnozłociste z zielonkawym połyskiem, brzuch żółtawy lub biały. Płetwy piersiowe i brzuszne przy nasadzie są lekko zaczerwienione. Na trzonie ogona znajduje się charakterystyczna, ciemna plama. Głowa nieduża, otwór gębowy mały, znajduje się na końcu pyska ustawiony nieco skośnie ku górze. Zęby gardłowe ustawione są w jednym szeregu.<br> | ||
Linia 59: | Linia 60: | ||
*Wymiar ochronny: brak | *Wymiar ochronny: brak | ||
*Dobowy limit połowu: brak | *Dobowy limit połowu: brak | ||
− | |||
== Znaczenie gospodarcze == | == Znaczenie gospodarcze == | ||
Znaczenie gospodarcze karasia jest małe, ponieważ ryba rośnie bardzo powoli. Często występuje w wielkich ilościach, ale osiąga bardzo niewielkie rozmiary i rybacy traktują karasia jako chwast rybny, mimo że jego mięso jest bardzo smaczne. | Znaczenie gospodarcze karasia jest małe, ponieważ ryba rośnie bardzo powoli. Często występuje w wielkich ilościach, ale osiąga bardzo niewielkie rozmiary i rybacy traktują karasia jako chwast rybny, mimo że jego mięso jest bardzo smaczne. |
Aktualna wersja na dzień 21:17, 9 mar 2015
Karaś pospolity | |
| |
Carassius carassius` | |
Linnaeus, 1758 | |
Carassius carassius Linnaeus, 1758 | |
Źródło: Commons Wikimedia | |
Systematyka | |
Domena | eukarionty |
Królestwo | zwierzęta |
Typ | strunowce |
Podtyp | kręgowce |
Gromada | promieniopłetwe |
Rząd | karpiokształtne |
Rodzina | karpiowate |
Rodzaj | Carassius |
Gatunek | Karaś pospolity |
Synonimy | |
Cyprinus carassius Linnaeus, 1758 |
Karaś (Carassius carassius) – gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych (Cyprinidae).
Spis treści
Morfologia
Karaś to gatunek bardzo popularny w polskich wodach. Występuje w dwóch odmianach: rodzimej, zwanej też pospolitą, oraz srebrnej, zwanej czasem japońską. Ciało karasia jest silnie wygrzbiecone, krępe i bocznie ścieśnione. Karaś ma ubarwienie brunatnozłociste z zielonkawym połyskiem, brzuch żółtawy lub biały. Płetwy piersiowe i brzuszne przy nasadzie są lekko zaczerwienione. Na trzonie ogona znajduje się charakterystyczna, ciemna plama. Głowa nieduża, otwór gębowy mały, znajduje się na końcu pyska ustawiony nieco skośnie ku górze. Zęby gardłowe ustawione są w jednym szeregu.
Osiąga długość 40 cm i masę 1 kg.
Występowanie
Preferuje małe i płytkie zbiorniki wodne (starorzecza, glinianki, torfianki). W Polsce jest spotykany we wszystkich nizinnych wodach śródlądowych, stojących i wolno płynących, w miejscach o porośniętym roślinami podłożu. Przebywa niedaleko brzegów, przy miękkim i mulistym dnie. Niewielkie jego ilości są hodowane w gospodarstwach stawowych.
Toleruje bardzo niską zawartość tlenu. Często w takich zbiornikach o wysokiej zawartości dwutlenku węgla i siarczku wodoru tworzy formę karłowatą, która ma wysmukłe, wydłużone ciało i w wieku 8–10 lat osiąga zaledwie 9–10 cm długości.
Żerowanie
Karasie ryby żywią się drobnymi, dennymi bezkręgowcami, zwłaszcza larwami ochotkowatych i jętek, a także roślinami wodnymi.
Rozród
Tarło odbywa od maja do lipca, samica składa wówczas przeciętnie około 150 000 jaj. Gotowe do rozrodu ryby gromadzą się w płytkich, obficie porośniętych podwodną roślinnością miejscach. Kleista ikra karasia o średnicy 1-1,5 mm przyczepia się do roślin. Okres inkubacji trwa od 3 do 7 dni. Dojrzałość płciową ryby uzyskują przy długości 8-15 cm, w 3-4 roku życia. Karaś dzięki możliwości przybierania formy głodowej (karłowacenie) potrafi wytrzymać ekstremalnie niekorzystne warunki środowiskowe.
Ochrona i zagrożenie
Kategoria zagrożenia CKGZ, do której został zakwalifikowany karaś, wskazuje, że w tej chwili nie ma żadnych obaw o przyszłość tego gatunku.
- Okres ochronny: brak
- Wymiar ochronny: brak
- Dobowy limit połowu: brak
Znaczenie gospodarcze
Znaczenie gospodarcze karasia jest małe, ponieważ ryba rośnie bardzo powoli. Często występuje w wielkich ilościach, ale osiąga bardzo niewielkie rozmiary i rybacy traktują karasia jako chwast rybny, mimo że jego mięso jest bardzo smaczne.
Bibliografia
fishing.pl [28.07.2014]
pl.wikipedia.org [28.07.2014]
wedkuje.pl [28.07.2014]