Rolnictwo tradycyjne: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja zweryfikowana] |
(→Ogólna charakterystyka) |
(→Bibliografia) |
||
(Nie pokazano 2 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Kategoria:Pozostałe kategorie ekonomiczne]] | [[Kategoria:Pozostałe kategorie ekonomiczne]] | ||
− | ''' Rolnictwo tradycyjne ''' | + | ''' Rolnictwo tradycyjne ''' - rolnictwo ukierunkowane głównie na zaspokojenie potrzeb rolników i ich rodzin, a niewielkie nadwyżki są sprzedawane na pobliskich rynkach; jest bardzo rozpowszechnione (także w Polsce), zwłaszcza w państwach rozwijających się i opóźnionych w rozwoju. |
− | + | <br/><br/> | |
− | |||
− | <br | + | == Typy == |
+ | '''Ciągłe o mieszanej strukturze produkcji''' (zachodnia Azji i Ameryka Łacińska oraz niektóre rejony Afryki) – występuje uprawa roli i chów zwierząt oraz duże rozdrobnienie gospodarstw, na ogół niska intensywność | ||
+ | |||
+ | '''Ekstensywne, roślinne, częściowo towarowe''' - nastawione na uprawę ważnych dla handlu światowego roślin (np. kawa), występuje w strefach klimatu ciepłego (od równikowego pod zwrotnikowy)<br> | ||
+ | |||
+ | '''Mało intensywne, wielkoobszarowe i wysokotowarowe''' (głównie w Ameryce Łacińskiej) - duże gospodarstwa, w których zatrudnia się pracowników najemnych, są nastawione na produkcję roślinną lub zwierzęcą | ||
− | + | '''Intensywne nienawadniane lub nawadniane''' - różne nakłady środków produkcyjnych i wysokie nakłady pracy, nastawione głównie na własne potrzeby producentów, dzięki intensywnej pracy i nawadnianiu w strefie ciepłej, zbiory uzyskuje się kilka razy w ciągu roku | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | + | '''Ugorowe''' (zachodnia i południowa Azja oraz zachodnia Afryka) - jest oparte na różnych własnościach ziemi i polega na dwu lub trzyletnim ugorowaniu pól, niewielki nakład pracy i środków | |
== Bibliografia == | == Bibliografia == | ||
− | + | Encyklopedia szkolna. Geografia. 2007. Red. A. Jackowski. Wyd. Zielona Sowa, Kraków.<br/> | |
− | + | Falkowski J., Kostrowicki J. 2005. Geografia rolnictwa świata. PWN, Warszawa.<br/> | |
<br/> | <br/> | ||
− | [[Kategoria:Gospodarka]] | + | [[Kategoria:Gospodarka]] [[Kategoria: Rolnictwo]][[Kategoria: 1990-]] |
Aktualna wersja na dzień 15:46, 1 kwi 2015
Rolnictwo tradycyjne - rolnictwo ukierunkowane głównie na zaspokojenie potrzeb rolników i ich rodzin, a niewielkie nadwyżki są sprzedawane na pobliskich rynkach; jest bardzo rozpowszechnione (także w Polsce), zwłaszcza w państwach rozwijających się i opóźnionych w rozwoju.
Typy
Ciągłe o mieszanej strukturze produkcji (zachodnia Azji i Ameryka Łacińska oraz niektóre rejony Afryki) – występuje uprawa roli i chów zwierząt oraz duże rozdrobnienie gospodarstw, na ogół niska intensywność
Ekstensywne, roślinne, częściowo towarowe - nastawione na uprawę ważnych dla handlu światowego roślin (np. kawa), występuje w strefach klimatu ciepłego (od równikowego pod zwrotnikowy)
Mało intensywne, wielkoobszarowe i wysokotowarowe (głównie w Ameryce Łacińskiej) - duże gospodarstwa, w których zatrudnia się pracowników najemnych, są nastawione na produkcję roślinną lub zwierzęcą
Intensywne nienawadniane lub nawadniane - różne nakłady środków produkcyjnych i wysokie nakłady pracy, nastawione głównie na własne potrzeby producentów, dzięki intensywnej pracy i nawadnianiu w strefie ciepłej, zbiory uzyskuje się kilka razy w ciągu roku
Ugorowe (zachodnia i południowa Azja oraz zachodnia Afryka) - jest oparte na różnych własnościach ziemi i polega na dwu lub trzyletnim ugorowaniu pól, niewielki nakład pracy i środków
Bibliografia
Encyklopedia szkolna. Geografia. 2007. Red. A. Jackowski. Wyd. Zielona Sowa, Kraków.
Falkowski J., Kostrowicki J. 2005. Geografia rolnictwa świata. PWN, Warszawa.