Browar w Nidzicy: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
Linia 41: Linia 41:
 
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
 
# Adam Płoski, Nidzicki "Browar Zamkowy", [w:] Warmińsko-Mazurski Biuletyn Konserwatorski, Rocznik II, Olsztyn 2000, s. 150-156
 
# Adam Płoski, Nidzicki "Browar Zamkowy", [w:] Warmińsko-Mazurski Biuletyn Konserwatorski, Rocznik II, Olsztyn 2000, s. 150-156
 
+
# Adam  Płoski, Browarnictwo południowych Mazur, [w:] Rocznik Mazurski, Tom 6, 2002, s.104-116.
  
 
[[Kategoria: Turystyka]] [[Kategoria: Zabytki]] [[Kategoria: Zabytki techniki]] [[Kategoria: powiat nidzicki]]
 
[[Kategoria: Turystyka]] [[Kategoria: Zabytki]] [[Kategoria: Zabytki techniki]] [[Kategoria: powiat nidzicki]]

Wersja z 23:03, 14 sty 2015

Browar w Nidzicy. Pod koniec XIX w. w Nidzicy pow. nidzicki funkcjonowały trzy browary. Zachowywany do dziś budynek przy ul. Ratuszowej jest ostatnim istniejącym tego typu zakładem w mieście. Od 1945 r. w Nidzicy nie produkuje się już piwa.

Nidzica

Browar w Nidzicy
Browar w Nidzicy
Państwo  Polska
Województwo warmińsko-mazurskie
Powiat nidzicki
Gmina Nidzica
Położenie na mapie województwa warmińsko-mazurskiego
Mapa lokalizacyjna województwa warmińsko-mazurskiego
Nidzica
Nidzica
Położenie na mapie Polski
Mapa lokalizacyjna Polski
Nidzica
Nidzica
Ziemia

{{#invoke:Koordynaty|szablon}}

Historia

Browar został założony w 1868 r. przez rodzinę Höhl. W kolejnych latach funkcjonował pod nazwą Browar Zamkowy Nidzica (niem. "Schloßbrauerei Neidenburg"). W 1902 r. zakład przekształcono w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. Był to już wówczas najlepszy i najbardziej znany browarem w okolicy. W okresie pierwszej wojny światowej Produkcja browaru wynosiła około 5-6 tys. hl. piwa rocznie. W latach międzywojennych, aby zwiększyć moc produkcyjną i móc skutecznie walczyć z silną konkurencją, dyrekcja postanowiła zaciągnąć pożyczkę oraz zmodernizować i przebudowywać browar. Browarem zarządzał wówczas dyr. Kurrek, dzięki działaniom którego produkcja wzrosła do 25 tys. hl piwa rocznie. W okresie drugiej wojny światowej produkcja browaru zmalała, wynosząc pomiędzy 12-18 tys. hl. piwa rocznie.

Zmiany po 1945 r.

Po zakończeniu drugiej wojny światowej w browarze mieściła się rozlewnia oranżady (do 1956 r.). Był to wówczas zakład pozbawiony wyposażenia do produkcji piwa, które zostało w większości zdemontowane i wywiezione przez Armię Czerwoną. Po remoncie przeprowadzonym w 1958 r. uruchomiono w dawnym browarze Wytwórnię Win i Miodów Pitnych, znaną w następnych latach z produkcji miodów pitnych - półtoraków, dwójniaków i innych. Na przełomie lat 1970/1980 w nidzickiej winiarni produkowano około 3 mln. litrów alkoholi rocznie. Obecnie browar znajduje się w rękach prywatnych. Nadal produkuje się tu wina i miody pitne. W piwnicach budynku funkcjonuje dyskoteka. W styczniu 1992 r. decyzją Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków dawny browar został wpisany do rejestru zabytków, jako ciekawy przykład XIX-wiecznego budownictwa przemysłowego.

Bibliografia

  1. Adam Płoski, Nidzicki "Browar Zamkowy", [w:] Warmińsko-Mazurski Biuletyn Konserwatorski, Rocznik II, Olsztyn 2000, s. 150-156
  2. Adam Płoski, Browarnictwo południowych Mazur, [w:] Rocznik Mazurski, Tom 6, 2002, s.104-116.