Lin: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
(→Źródło) |
|||
Linia 7: | Linia 7: | ||
|okres istnienia = | |okres istnienia = | ||
|grafika = Lin.JPG | |grafika = Lin.JPG | ||
− | |opis grafiki = | + | |opis grafiki = Fot. Viridiflavus. Źródło: [http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FemaleTench1.JPG Commons Wikimedia] |
|typ = [[strunowce]] | |typ = [[strunowce]] | ||
|podtyp = [[kręgowce]] | |podtyp = [[kręgowce]] | ||
Linia 40: | Linia 40: | ||
Jest jedną z niewielu ryb europejskich, u których występuje wyraźny dymorfizm płciowy, płetwy brzuszne u samca są znacznie większe niż u samicy (przygięte do ciała sięgają za odbyt, u samicy zaś w ogóle do niego nie dochodzą) i mają grubsze promienie. Osiąga długość 30–40 cm i masę ciała 1–2 kg, wyjątkowo do 70 cm i 7,5 kg | Jest jedną z niewielu ryb europejskich, u których występuje wyraźny dymorfizm płciowy, płetwy brzuszne u samca są znacznie większe niż u samicy (przygięte do ciała sięgają za odbyt, u samicy zaś w ogóle do niego nie dochodzą) i mają grubsze promienie. Osiąga długość 30–40 cm i masę ciała 1–2 kg, wyjątkowo do 70 cm i 7,5 kg | ||
− | [[Grafika:Tinca_tinca_Prague_Vltava_3.jpg|420px|center| Liny]]<br/> | + | [[Grafika:Tinca_tinca_Prague_Vltava_3.jpg|420px|center|thumb|Liny w wodzie.<br> Fot. Karelj. Źródło: [http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tinca_tinca_Prague_Vltava_3.jpg Commons Wikimedia] ]]<br/> |
− | |||
== Występowanie == | == Występowanie == |
Wersja z 08:31, 17 lut 2015
Lin | |
| |
Tinca tinca` | |
Linnaeus, 1758 | |
Tinca tinca Linnaeus, 1758 | |
Fot. Viridiflavus. Źródło: Commons Wikimedia | |
Systematyka | |
Domena | eukarionty |
Królestwo | zwierzęta |
Typ | strunowce |
Podtyp | kręgowce |
Gromada | promieniopłetwe |
Rząd | karpiokształtne |
Rodzina | karpiowate |
Rodzaj | Tinca |
Gatunek | lin |
Synonimy | |
Esox australis Valenciennes, 1846 |
Lin (Tinca tinca) – Słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych (Cyprinidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Tinca. Inne nazwy: pszenicznik, oczeretniak oraz kaliniak.
Spis treści
Morfologia
Liny mają ciało pokryte drobnymi łuskami, jest zwarte i mocno zbudowane o szerokim trzonie ogonowym. Otwór gębowy jest poziomy, a w jego kącikach znajduje się po jednym krótkim i miękkim wąsiku. Grzbiet ma najczęściej ma kolor ciemnozielony lub ciemnobrązowy, boki są jaśniejsze i mosiężnie połyskujące, natomiast strona brzuszna żółtawobiała. Jest jedną z niewielu ryb europejskich, u których występuje wyraźny dymorfizm płciowy, płetwy brzuszne u samca są znacznie większe niż u samicy (przygięte do ciała sięgają za odbyt, u samicy zaś w ogóle do niego nie dochodzą) i mają grubsze promienie. Osiąga długość 30–40 cm i masę ciała 1–2 kg, wyjątkowo do 70 cm i 7,5 kg
Występowanie
Występuje w praktycznie każdym rodzaju wód stojących i płynących, jednak najchętniej żyje w ciepłych, płytkich, silnie zarośniętych wodach stojących (tzw. jeziora linowo-szczupakowe). Bardzo odporny na niską zawartość tlenu. Jest gatunkiem ciepłolubnym, aktywniejszym nocą. Zimę spędza zagrzebany w mule.
Żerowanie
Lin w okresie młodocianym żywi się planktonem, później jego pokarm stanowią małe zwierzęta denne - robaki, ślimaki, larwy owadów, mięczaki, a także rośliny i ich na pół przegniłe części.
Rozród
Tarło rozpoczyna w połowie czerwca, kiedy samica składa nawet do 900 tys. jaj o średnicy około 1 mm, przylepiając je do roślin wodnych. Młode wylęgają się po 3 dniach - mierzą wówczas od 4 do 5 mm i mają na głowie kleiste gruczoły, za pomocą których przyczepiają się do roślin, aż do czasu zresorbowania zawartości woreczka żółtkowego. Zabezpieczone są w ten sposób przed opadnięciem w muliste podłoże. W momencie wykształcenia się skrzeli, kleiste gruczoły na głowie ulegają zanikowi. Lin rośnie wolno, osiągając dojrzałość płciową w 3-4 roku życia.
Ochrona i zagrożenie
Kategoria zagrożenia (CKGZ), do której został zakwalifikowany lin wskazuje, że w tej chwili nie ma żadnych obaw o przyszłość tego gatunku.
�Okres ochronny: brak
�Wymiar ochronny: 25 cm
�Dobowy limit połowu: 4 szt.(razem z węgorzem, sieją).
Znaczenie gospodarcze
Lin poławiany jest zarówno przez rybaków jak i wędkarzy. Jest chętnie spożywany ze względu na smaczne mięso. Powszechnie hodowany jest w stawach rybnych, z reguły wraz z karpiem. Hodowany jest szereg odmian ozdobnych (złotych, czerwonych, białych lub pomarańczowych, oraz pozbawionych łusek lub z wydłużonymi płetwami), często spotykanych w przydomowych oczkach wodnych i stawach.
Źródło
1) pl.wikipedia.org [21.08.2014]
3) wedkuje.pl [21.08.2014]