Klaster Wołowiny: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
(→Informacje ogólne) |
|||
Linia 12: | Linia 12: | ||
<br/><br/> | <br/><br/> | ||
== Informacje ogólne == | == Informacje ogólne == | ||
− | Inicjatorem powstania | + | Inicjatorem powstania Klastra jest [[Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego]]. Do celów działalności Klastra zalicza się: |
*rozwijanie sieci współpracy i budowanie więzi międzyludzkich – wspieranie ekspansji firm działających w obrębie Klastra | *rozwijanie sieci współpracy i budowanie więzi międzyludzkich – wspieranie ekspansji firm działających w obrębie Klastra | ||
*ustanawianie sieci powiązań pomiędzy firmami – umożliwianie wprowadzania rozwiązań innowacyjnych | *ustanawianie sieci powiązań pomiędzy firmami – umożliwianie wprowadzania rozwiązań innowacyjnych |
Wersja z 11:09, 11 lip 2014
Klaster Wołowiny | |
| |
| |
Przedmiot działalności: | produkcja i przetwórstwo mięsa wołowego |
Adres: | ul.Poprzeczna 3, 04-602 Warszawa |
E-mail: | andrzej.pazdzior@pzpbm.pl |
Telefon: | 728 328 700 |
Strona internetowa: | klaster-wolowiny.pl |
Klaster Wołowiny – klaster zrzeszający przedsiębiorców oraz indywidualnych producentów prowadzących działalność związaną z produkcją oraz przetwórstwem mięsa wołowego, a także jednostki samorządu terytorialnego, instytucje otoczenia biznesu, szkoły wyższe i jednostki naukowo-badawcze.
Informacje ogólne
Inicjatorem powstania Klastra jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Do celów działalności Klastra zalicza się:
- rozwijanie sieci współpracy i budowanie więzi międzyludzkich – wspieranie ekspansji firm działających w obrębie Klastra
- ustanawianie sieci powiązań pomiędzy firmami – umożliwianie wprowadzania rozwiązań innowacyjnych
- analiza trendów technicznych – przyciąganie nowych interesujących firm i młodych talentów do regionu
- tworzenie marki regionu – promowanie eksportu z obrębu Klastra
- dostarczanie usług wspomagających działalność podstawową – prowadzenie wywiadu rynkowego
- wzmacnianie świadomości klastrowej w firmach – kształcenie kadr zarządzających
- rozpowszechnianie nowych technologii w obrębie Klastra – ulepszanie procesów produkcyjnych
- lobbowanie na rzecz rozwoju infrastruktury – wpływ na poprawę polityki i jej uregulowań prawnych
- działanie jako inkubator usług – lobbowanie za subsydiami
- przeprowadzanie studiów i analiz efektów działalności Klastra – koordynowanie zakupów w wewnątrz Klastra
- ustanawianie standardów technicznych
Struktura organizacji
Koordynatorem Klastra Wołowiny jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Lista członków Klastra znajduje się na jego stronie internetowej: klaster-wolowiny.pl, Uczestnicy Klastra.
Dane kontaktowe
Klaster Wołowiny
ul. Poprzeczna 3, 04-602 Warszawa
tel.: 728 328 700
e-mail: andrzej.pazdzior@pzpbm.pl
strona internetowa: klaster-wolowiny.pl
Bibliografia
Klaster Wołowiny [22.04.2014]