Podgrzybek czerwonawy: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja zweryfikowana][wersja zweryfikowana]
Linia 5: Linia 5:
 
  |Pusta linia = <br/>
 
  |Pusta linia = <br/>
 
  |grafika = podgrzybek_zlotawy.jpg
 
  |grafika = podgrzybek_zlotawy.jpg
  |podpis grafiki = Podgrzybek czerwonawy
+
  |podpis grafiki = Podgrzybek czerwonawy.<br>Fot. ze zbiorów autora.
 
  |Systematyka = Systematyka
 
  |Systematyka = Systematyka
 
  |Domena = eukarionty  
 
  |Domena = eukarionty  

Wersja z 10:37, 8 mar 2015

Podgrzybek czerwonawy

Xerocomellus rubellus
(Krombh.) Šutara
Podgrzybek czerwonawy.Fot. ze zbiorów autora.
Podgrzybek czerwonawy.
Fot. ze zbiorów autora.
Systematyka
Królestwo grzyby
Gromada grzyby podstawkowe
Klasa pieczarniaki
Rząd borowikowce
Rodzina borowikowate
Rodzaj Xerocomellus
Gatunek podgrzybek czerwonawy
Synonimy
Boletus rubellus Krombh.;

Boletus sanguineus With.; Boletus versicolor Rostk.; Boletus versicolor Kuntze; Leucobolites rubellus (Krombh.) Beck; Suillus rubellus (Krombh.) Henn.; Tubiporus rubellus (Krombh.) S. Imai; Versipellis versicolor (Rostk.) Quél.; Viscipellis sanguinea (With.) Quél.; Xerocomus rubellus (Krombh.) Quél.; Xerocomus versicolor E.-J. Gilbert

Podgrzybek czerwonawy (Xerocomellus rubellus Krombh.) Šutara – gatunek grzyba wielkoowocnikowego z rodziny borowikowatych (Boletaceae), z rzędu borowikowców (Boletales).

Owocnik

Młody owocnik barwy żywo karminowoczerwonej lub w różnych odcieniach czerwieni, z wiekiem blednie i jest matoworóżowy, osiąga 3-10cm średnicy, początkowo półkulisty, potem rozpostarty do płaskiego, u starych okazów pofałdowany. Powierzchnia kapelusza sucha, zamszowa, w czasie suszy może być popękana, w pęknięciach miąższ żółtawy, skórka nie daje się oddzielić od miąższu. Hymenofor rurkowy, pory cytrynowe do jasnożółtych, z wiekiem oliwkowe, uciśnięte zwykle błekitnieja, średniej wielkości, kanciaste. Rurki zielonkawożółte, długości 6-15mm, przy trzonie zatokowato wycięte do nieco zbiegających. Trzon jasnożółty z czerwonymi smugami lub nakrapianymi strefami, 30-120 x 4-25 mm, równogruby, często powyginany.

Miąższ żółtawy, pod skórką kapelusza czerwonawy, po przekrojeniu nieco błękitnieje, miękki. Zapach słaby, smak łagodny. Wysyp zarodników oliwkowobrązowy.

Rozmieszczenie i ekologia

Owocniki wyrastają gromadnie, zwykle latem (od lipca do września), w lasach liściastych pod dębami, lipami, brzozami, w miejscach trawiastych i nasłonecznionych, nierzadko na trawnikach w parkach.

Wartość użytkowa

Gatunek jadalny, ale dość rzadki. W Polsce umieszczony na "Czerwonej liście" w grupie grzybów rzadkich – R.

Ciekawostki

Gatunek ten opisał jako pierwszy w 1836 roku praski lekarz i mykolog V. J. Krombholz na podstawie okazów zebranych w okolicy Pragi. W kolejnych latach gatunek ten został wielokrotnie opisany pod innymi nazwami przez innych mykologów, stąd też jego wyjątkowo liczne synonimy.

Zobacz też

pl.wikipedia.org, podgrzybek czerwonawy [11.06.2014]
nagrzyby.pl [11.06.2014]

Bibliografia

Wojewoda Władysław, Ławrynowicz Maria, Red list of the macrofungi in Poland, [w:] Red lists of plants and fungi in Poland, red. Zbigniew Mirek, Kazimierz Zarzycki, Władysław Wojewoda i Zbigniew Szeląg, Kraków 2006, 55–70.