Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
(Utworzono nową stronę "{{EWiM PotrawyFestiwale infobox |Nazwa = Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle |zdjecie = Pole-obowiązkowe-zdjęcie ...")
 
Linia 1: Linia 1:
 
{{EWiM PotrawyFestiwale infobox
 
{{EWiM PotrawyFestiwale infobox
 
  |Nazwa                = Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle   
 
  |Nazwa                = Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle   
  |zdjecie              = Pole-obowiązkowe-zdjęcie 
+
  |zdjecie              = Plakat promujący jedną z edycji festiwalu.jpg
  |opis zdjecia          = Pole-obowiązkowe
+
  |opis zdjecia          = Plakat promujący jedną z edycji festiwalu
 
  |commons              =
 
  |commons              =
 
  |wikizrodla            =   
 
  |wikizrodla            =   
Linia 9: Linia 9:
 
}}<br/>
 
}}<br/>
  
''' Nazwa ''' ... <br/>
+
''' Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle ''' - <br/>
  
 
== Organizator ==  
 
== Organizator ==  

Wersja z 21:19, 2 lip 2014

Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle

Plakat promujący jedną z edycji festiwaluPlakat promujący jedną z edycji festiwalu

Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle -

Organizator

...

Główne założenia organizacyjne

Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle - dwudniowa impreze kulinarna organizowana w Olsztynie. Pierwsza edycja festiwalu odbyła się przy współpracy: Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych w Olsztynie, - Muzeum Warmii Mazur w Olsztynie, - Muzeum Budownictwa Ludowego – Park Etnograficzny w Olsztynku, - Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Termin: 31 sierpnia - 1 września/przełom sierpnia i września

Festiwal organizowany na olsztyńskim Starym Mieście oraz na przedzamczu i dziedzińcu zamkowym Kapituły Warmińskiejskupia się na prezentacji dziedzictwa kulinarnego w postaci sieci producentów specjalizujących się w żywności naturalnej i tradycyjnej. Na program imprezy składają się pokazy kulinarne, degustacje potraw tradycyjnych (lokalnych i regionalnych) -pierogów, gulaszów, wędlin i potraw ziemniaczancyh, prezentacja produktów żywnościowych. Na festiwalu prezentują się również restauratorzy, a goście mają okazję posłuchać wykładów dotyczących niuansów kulinarnych Warmii, Mazur i Powiśla.


Goście imprezy mają również okazję zapoznać się ze specyfiką dziedzictwa kulinarnego regionu oraz sposobami jej kultywowania przez producentów.

2010-2013

Organizatorzy:

Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego Zamek Kapituły Warmińskiej w Olsztynie


Założenia programowe

...

Edycje

...

Obyczaje-Opis-Ryzunku

Bibliografia

  1. Kalendarz kulinarnych imprez regionalnych 2013, Olsztyn 2013.
  2. Olsztyn [data dostępu: 15.06.2014]
  3. Imprez[data dostępu: 15.06.2014]


Przypisy

<reference>

Zobacz też

...