Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
Linia 9: Linia 9:
 
}}<br/>
 
}}<br/>
  
''' Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle ''' - <br/>
+
''' Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle ''' - dwudniowa impreza kulinarna organizowana w [[Olsztyn|Olsztynie]] od 2010 roku. <br/>
  
 
== Organizator ==  
 
== Organizator ==  
...
+
*[[lkwim:Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych w Olsztynie|Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych w Olsztynie]] (I edycja)
 +
*[[lkwim:Muzeum Warmii Mazur w Olsztynie|Muzeum Warmii Mazur w Olsztynie]]
 +
*[[lkwim: Muzeum Budownictwa Ludowego – Park Etnograficzny w Olsztynku|Muzeum Budownictwa Ludowego – Park Etnograficzny w Olsztynku]]
 +
*[[Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego]]
 +
*[[lkwim:Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego|Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego]]
 
<br/>
 
<br/>
  
 
== Główne założenia organizacyjne ==
 
== Główne założenia organizacyjne ==
Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle - dwudniowa impreze kulinarna organizowana w [[Olsztyn|Olsztynie]]. Pierwsza edycja festiwalu odbyła się przy współpracy: Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych w Olsztynie,
+
Festiwal organizowany na olsztyńskim Starym Mieście oraz na przedzamczu i dziedzińcu zamkowym  Kapituły Warmińskiej skupia się na prezentacji dziedzictwa kulinarnego w postaci  sieci producentów specjalizujących się w żywności naturalnej i tradycyjnej.  
- Muzeum Warmii Mazur w Olsztynie,
 
- Muzeum Budownictwa Ludowego – Park Etnograficzny w Olsztynku,
 
- Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
 
 
 
Termin: 31 sierpnia - 1 września/przełom sierpnia i września
 
 
 
Festiwal organizowany na olsztyńskim Starym Mieście oraz na przedzamczu i dziedzińcu zamkowym  Kapituły Warmińskiejskupia się na prezentacji dziedzictwa kulinarnego w postaci  sieci producentów specjalizujących się w żywności naturalnej i tradycyjnej. Na program imprezy składają się pokazy kulinarne, degustacje potraw tradycyjnych (lokalnych i regionalnych) -pierogów, gulaszów, wędlin i potraw ziemniaczancyh, prezentacja produktów żywnościowych. Na festiwalu prezentują się również restauratorzy, a goście mają okazję posłuchać wykładów dotyczących niuansów kulinarnych Warmii, Mazur i Powiśla.
 
 
 
 
 
Goście imprezy mają również okazję zapoznać się ze specyfiką dziedzictwa kulinarnego regionu oraz sposobami jej kultywowania przez producentów.
 
 
 
2010-2013
 
Organizatorzy:
 
 
 
Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego
 
Zamek Kapituły Warmińskiej w Olsztynie
 
 
 
 
<br/>
 
<br/>
  
 
=== Założenia programowe ===
 
=== Założenia programowe ===
...
+
Na program imprezy składają się pokazy kulinarne, degustacje potraw tradycyjnych (lokalnych i regionalnych) -pierogów, gulaszów, wędlin i potraw ziemniaczanych, prezentacja produktów żywnościowych. Na festiwalu prezentują się również restauratorzy, a goście mają okazję posłuchać wykładów dotyczących niuansów kulinarnych Warmii, Mazur i Powiśla.Goście imprezy mają również okazję zapoznać się ze specyfiką dziedzictwa kulinarnego regionu oraz sposobami jej kultywowania przez producentów.
 +
 
 
<br/>
 
<br/>
  
 
== Edycje ==
 
== Edycje ==
...
+
*[[Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle 2010]]
 +
*[[Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle 2011]]
 +
*[[Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle 2012]]
 +
*[[Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle 2013]]
 
<br/>
 
<br/>
 
[[File:Obrazek-nazwa.jpg|thumb|Obyczaje-Opis-Ryzunku]]
 
  
 
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
Linia 54: Linia 43:
 
<reference>
 
<reference>
 
<br/>
 
<br/>
== Zobacz też ==
+
 
...
 
<br/>
 
 
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]] [[Kategoria: Wydarzenia kulturalne]][[Kategoria: Festiwale]] [[Kategoria:Imprezy plenerowe]] [[Kategoria: Kiermasze i festyny]]
 
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]] [[Kategoria: Wydarzenia kulturalne]][[Kategoria: Festiwale]] [[Kategoria:Imprezy plenerowe]] [[Kategoria: Kiermasze i festyny]]
  
 
<br/>
 
<br/>

Wersja z 21:25, 2 lip 2014

Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle

Plakat promujący jedną z edycji festiwaluPlakat promujący jedną z edycji festiwalu

Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle - dwudniowa impreza kulinarna organizowana w Olsztynie od 2010 roku.

Organizator


Główne założenia organizacyjne

Festiwal organizowany na olsztyńskim Starym Mieście oraz na przedzamczu i dziedzińcu zamkowym Kapituły Warmińskiej skupia się na prezentacji dziedzictwa kulinarnego w postaci sieci producentów specjalizujących się w żywności naturalnej i tradycyjnej.

Założenia programowe

Na program imprezy składają się pokazy kulinarne, degustacje potraw tradycyjnych (lokalnych i regionalnych) -pierogów, gulaszów, wędlin i potraw ziemniaczanych, prezentacja produktów żywnościowych. Na festiwalu prezentują się również restauratorzy, a goście mają okazję posłuchać wykładów dotyczących niuansów kulinarnych Warmii, Mazur i Powiśla.Goście imprezy mają również okazję zapoznać się ze specyfiką dziedzictwa kulinarnego regionu oraz sposobami jej kultywowania przez producentów.


Edycje


Bibliografia

  1. Kalendarz kulinarnych imprez regionalnych 2013, Olsztyn 2013.
  2. Olsztyn [data dostępu: 15.06.2014]
  3. Imprez[data dostępu: 15.06.2014]


Przypisy

<reference>