Smardz jadalny: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
Linia 3: | Linia 3: | ||
|Nazwa łacińska = Morchella esculenta | |Nazwa łacińska = Morchella esculenta | ||
|L = (L.) Pers. | |L = (L.) Pers. | ||
− | |Pusta linia = | + | |Pusta linia =<br/> |
− | <br/> | ||
|grafika = smardz.jpg | |grafika = smardz.jpg | ||
|podpis grafiki = Smardze jadalne | |podpis grafiki = Smardze jadalne | ||
Linia 10: | Linia 9: | ||
|Domena = eukarionty | |Domena = eukarionty | ||
|Królestwo = grzyby | |Królestwo = grzyby | ||
+ | |Podkrólestwo = | ||
|Gromada = grzyby workowe | |Gromada = grzyby workowe | ||
|Klasa = kustrzebniaki | |Klasa = kustrzebniaki | ||
Linia 25: | Linia 25: | ||
=== Owocnik === | === Owocnik === | ||
− | Owocnik wysokości 3- | + | Owocnik wysokości 3-10 cm (20 cm). Główka o wymiarach 3-8 cm x 3-6 cm,szara,szaro ochrowa, woskowatożółta, kulista lub jajowata, w środku pusta, z nieregularnie rozmieszczonymi alweolami (wnękami) na powierzchni, bez wyraźnie rozgraniczających żeber; dolną krawędzią przyrośnięta do trzonu.Trzon o wymiarach 5-9 x 2-4 cm, białoochrowy, pokryty drobnymi ziarenkami, w środku pusty. |
Linia 48: | Linia 48: | ||
== Bibliografia == | == Bibliografia == | ||
Gumińska B., Wojewoda W. Grzyby i ich oznaczanie. Warszawa: PWRiL, 1985. | Gumińska B., Wojewoda W. Grzyby i ich oznaczanie. Warszawa: PWRiL, 1985. | ||
+ | <br/> | ||
Flück M.. Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie. Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Co., Stuttgart. | Flück M.. Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie. Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Co., Stuttgart. | ||
− | W. | + | <br/> |
+ | Wojewoda W., Ławrynowicz M.: ''Red list of the macrofungi in Poland''. W: Mirek Z., Zarzycki K., Wojewoda W., Szeląg Z. (red.), ''Red lists of plants and fungi in Poland''. Kraków: W. Szafer Institute of Botany, Polish Academy of Sciences, 2006, 55-70. | ||
+ | |||
<br/> | <br/> | ||
Linia 55: | Linia 58: | ||
http://www.grzyby.pl/gatunki/Morchella_esculenta.htm | http://www.grzyby.pl/gatunki/Morchella_esculenta.htm | ||
+ | <br/> | ||
http://pl.wikipedia.org/wiki/Smardz_jadalny | http://pl.wikipedia.org/wiki/Smardz_jadalny | ||
+ | <br/> | ||
http://www.indexfungorum.org/names/Names.asp | http://www.indexfungorum.org/names/Names.asp | ||
<br/> | <br/> |
Wersja z 00:24, 12 kwi 2014
Smardz jadalny (Morchella esculenta(L.) Pers.) – gatunek grzyba wielkoowocnikowego z rodziny smardzowatych (Morchellaceae) rzędu kustrzebkowców (Pezizales).
Spis treści
Owocnik
Owocnik wysokości 3-10 cm (20 cm). Główka o wymiarach 3-8 cm x 3-6 cm,szara,szaro ochrowa, woskowatożółta, kulista lub jajowata, w środku pusta, z nieregularnie rozmieszczonymi alweolami (wnękami) na powierzchni, bez wyraźnie rozgraniczających żeber; dolną krawędzią przyrośnięta do trzonu.Trzon o wymiarach 5-9 x 2-4 cm, białoochrowy, pokryty drobnymi ziarenkami, w środku pusty.
Rozmieszczenie i ekologia
Smardz jadalny tworzy owocniki jednoroczne wczesną wiosną, od kwietnia i maja do czerwca, pojedynczo lub w grupach, w lasach i zaroślach liściastych, nad brzegami rzek i potoków, w parkach, w ogrodach, często pod jesionami i wiązami, również pod drzewami owocowymi, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach, rzadziej w lasach iglastych. Grzyb saprotroficzny. Jest to gatunek objęty ochroną gatunkową w Polsce, zaliczony do grzybów rzadkich –kategoria R na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski . Ze względu na dość liczne stanowiska tego gatunku, odnotowane w ostatnich latach na terenie całego kraju, również na Warmii i Mazurach, według niektórych, nie należy do grzybów rzadkich, choć nie jest też pospolity.
Wartość użytkowa
Owocniki są jadalne, opisywane jako cenne pod względem spożywczym, smaczne, przydatne do obróbki zarówno świeże jak i suszone, jednak w stanie surowym toksyczne dla człowieka.
Bibliografia
Gumińska B., Wojewoda W. Grzyby i ich oznaczanie. Warszawa: PWRiL, 1985.
Flück M.. Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie. Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Co., Stuttgart.
Wojewoda W., Ławrynowicz M.: Red list of the macrofungi in Poland. W: Mirek Z., Zarzycki K., Wojewoda W., Szeląg Z. (red.), Red lists of plants and fungi in Poland. Kraków: W. Szafer Institute of Botany, Polish Academy of Sciences, 2006, 55-70.
Linki zewnętrzne
http://www.grzyby.pl/gatunki/Morchella_esculenta.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Smardz_jadalny
http://www.indexfungorum.org/names/Names.asp