Zasadnicza Szkoła Zawodowa przy Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niesłyszących w Olsztynie: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 5: | Linia 5: | ||
|Data_założenia = 2002 r. | |Data_założenia = 2002 r. | ||
|Poziom_szkoły = ponadgimnazjalny | |Poziom_szkoły = ponadgimnazjalny | ||
− | |Podtyp_szkoły = | + | |Podtyp_szkoły = szkoła specjalna |
− | |Profil = Kucharz Małej Gastronomii | + | |Profil = zawodowy/Kucharz Małej Gastronomii |
|Adres = ul. M. Grzegorzewskiej 6, <br/>10-048 Olsztyn | |Adres = ul. M. Grzegorzewskiej 6, <br/>10-048 Olsztyn | ||
|Patron = | |Patron = |
Wersja z 23:38, 17 cze 2014
Zasadnicza Szkoła Zawodowa przy Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niesłyszących w Olsztynie | |
| |
Pracownika gastronomiczna, źródło: OSWNIES Olsztyn, 12.06.2014.
| |
Data założenia: | 2002 r. |
Poziom szkoły: | ponadgimnazjalny |
Podtyp szkoły: | szkoła specjalna |
Profil: | zawodowy/Kucharz Małej Gastronomii |
Adres: | ul. M. Grzegorzewskiej 6, 10-048 Olsztyn |
Zasadnicza Szkoła Zawodowa przy Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niesłyszących w Olsztynie – placówka oświatowa w województwie warmińsko-mazurskim, w Olsztynie. Placówka wchodzi w skład Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci Niesłyszących w Olsztynie. Dyrektorem Szkoły jest mgr Teresa Małgorzata Wasilewska - wicedyrektor Ośrodka ds. dydaktycznych.
Działalność wychowawczo-dydaktyczna i program szkoły
Zasadnicza Szkoła Zawodowa przygotowuje do zawodu kucharza małej gastronomii, a proces kształcenia trwa dwa lata. Do Szkoły Zawodowej mogą uczęszczać absolwenci gimnazjum, którzy posiadają orzeczenie lekarskie wydane przez lekarza medycyny pracy o możliwości wykonywania zawodu kucharza. Natomiast zajęcia edukacyjne z przedmiotów ogólnokształcących prowadzone są przez nauczycieli surdopedagogów. Praktyczna nauka zawodu, zaś odbywa się na terenie Szkoły w pracowni gastronomicznej, wyposażonej w sprzęt AGD oraz nowoczesną kuchnię. Od roku szkolnego 2014/2015 uczniowie Szkoły mogą kontynuować naukę w Technikum Uzupełniającym.
W trakcie dwuletniej edukacji w Szkole Zawodowej uczniowie realizują w ramach nauki zawodu następujące bloki tematyczne:
- kształcenie zawodowe wg programu nauczania dla zawodu,
- organizacja, bezpieczeństwo i higiena pracy,
- podstawy żywienia człowieka,
- technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
- wyposażenie techniczne,
- zajęcia praktyczne.
Bibliografia
Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Dzieci Niedosłyszących w Olsztynie, 11.06.2014.
OSWNIES Szkolnictwo, 11.06.2014.