Klaster Wołowiny
Klaster Wołowiny | |
| |
| |
Przedmiot działalności: | produkcja i przetwórstwo mięsa wołowego |
Adres: | ul.Poprzeczna 3, 04-602 Warszawa |
E-mail: | andrzej.pazdzior@pzpbm.pl |
Telefon: | 728 328 700 |
Strona internetowa: | klaster-wolowiny.pl |
Klaster Wołowiny - klaster ten zrzesza przedsiębiorców oraz indywidualnych producentów prowadzących działalność związaną z produkcją oraz przetwórstwem mięsa wołowego, a także jednostki samorządu terytorialnego, instytucje otoczenia biznesu, szkoły wyższe i jednostki naukowo-badawcze.
Informacje ogólne
Inicjatorem powstania klastra jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Do celów działalności klastra zalicza się:
- rozwijanie sieci współpracy i budowanie więzi międzyludzkich - wspieranie ekspansji firm działających w obrębie klastra,
- ustanawianie sieci powiązań pomiędzy firmami - umożliwianie wprowadzania rozwiązań innowacyjnych,
- analiza trendów technicznych - przyciąganie nowych interesujących firm i młodych talentów do regionu,
- tworzenie marki regionu - promowanie eksportu z obrębu klastra,
- dostarczanie usług wspomagających działalność podstawową - prowadzenie wywiadu rynkowego,
- wzmacnianie świadomości klastrowej w firmach - kształcenie kadr zarządzających,
- rozpowszechnianie nowych technologii w obrębie klastra-ulepszanie procesów produkcyjnych,
- lobbowanie na rzecz rozwoju infrastruktury - wpływ na poprawę polityki i jej uregulowań prawnych,
- działanie jako inkubator usług - lobbowanie za subsydiami,
- przeprowadzanie studiów i analiz efektów działalności klastra - koordynowanie zakupów w wewnątrz klastra,
- ustanawianie standardów technicznych.
Struktura organizacji
Koordynatorem Klastra Wołowiny jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Lista członków klastra znajduje się pod linkiem http://www.klaster-wolowiny.pl/pl/uczestnicy-klastra/
Dane kontaktowe
Klaster Wołowiny
ul. Poprzeczna 3,
04-602 Warszawa
tel. 728 328 700
e-mail: andrzej.pazdzior@pzpbm.pl
strona internetowa: klaster-wolowiny.pl
Bibliografia
Klaster Wołowiny [22.04.2014]