Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle
Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle | |
| |
Plakat promujący jedną z edycji festiwalu | |
Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle – dwudniowa impreza kulinarna organizowana w Olsztynie od 2010 roku.
Spis treści
Organizatorzy
Do organizatorów Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla należały dotychczas następujące instytucje:
- Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych w Olsztynie (I edycja)
- Muzeum Warmii Mazur w Olsztynie
- Muzeum Budownictwa Ludowego – Park Etnograficzny w Olsztynku
- Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
- Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Główne założenia organizacyjne
Festiwal organizowany na olsztyńskim Starym Mieście oraz na przedzamczu i dziedzińcu zamkowym kapituły warmińskiej skupia się na prezentacji dziedzictwa kulinarnego w postaci produktów sieci producentów specjalizujących się w żywności naturalnej i tradycyjnej.
Założenia programowe
Na program imprezy składają się prezentacje produktów żywnościowych, pokazy kulinarne, degustacje potraw tradycyjnych (lokalnych i regionalnych): pierogów, gulaszów, wędlin i potraw ziemniaczanych. Na festiwalu prezentują się również restauratorzy, a goście mają okazję posłuchać wykładów dotyczących niuansów kulinarnych Warmii, Mazur i Powiśla. Goście imprezy mają możliwość zapoznania się ze specyfiką dziedzictwa kulinarnego regionu oraz sposobami jej kultywowania przez producentów.
Edycje
- Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle 2010
- Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle 2011
- Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle 2012
- Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle 2013
Bibliografia
Kalendarz kulinarnych imprez regionalnych 2013, Olsztyn 2013.
Muzeum Olsztyn [15.06.2014]
Kalendarz Imprez[data dostępu: 15.06.2014]