Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Wersja z dnia 19:01, 6 lut 2015 autorstwa LPF (dyskusja | edycje) (Bibliografia)
Skocz do: nawigacja, szukaj
Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle

Plakat promujący jedną z edycji festiwaluPlakat promujący jedną z edycji festiwalu

Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle – dwudniowa impreza kulinarna organizowana w Olsztynie od 2010 roku.

Organizatorzy

Do organizatorów Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla należały dotychczas następujące instytucje:

Główne założenia organizacyjne

Festiwal organizowany na olsztyńskim Starym Mieście oraz na przedzamczu i dziedzińcu zamkowym kapituły warmińskiej skupia się na prezentacji dziedzictwa kulinarnego w postaci produktów sieci producentów specjalizujących się w żywności naturalnej i tradycyjnej.

Założenia programowe

Na program imprezy składają się prezentacje produktów żywnościowych, pokazy kulinarne, degustacje potraw tradycyjnych (lokalnych i regionalnych): pierogów, gulaszów, wędlin i potraw ziemniaczanych. Na festiwalu prezentują się również restauratorzy, a goście mają okazję posłuchać wykładów dotyczących niuansów kulinarnych Warmii, Mazur i Powiśla. Goście imprezy mają możliwość zapoznania się ze specyfiką dziedzictwa kulinarnego regionu oraz sposobami jej kultywowania przez producentów.

Edycje

Bibliografia

Kalendarz kulinarnych imprez regionalnych 2013, Olsztyn 2013.
Muzeum Olsztyn [15.06.2014]
Kalendarz Imprez[data dostępu: 15.06.2014]