Drożdżownia w Kętrzynie
Drożdżownia w Kętrzynie. Jest to jedyna zachowana historyczna drożdżowania na terenie województwa warmińsko – mazurskiego, przez co jest to wyjątkowy w skali regionu zabytek techniki.
Kętrzyn | |
| |
Drożdżownia w Kętrzynie (ob. nieużytkowana)
| |
Państwo | Polska |
Województwo | warmińsko-mazurskie |
Powiat | kętrzyński |
Gmina | Kętrzyn |
{{#invoke:Koordynaty|szablon}} |
Historia
Drożdżownia przy ul. Pocztowej w Kętrzynie została wzniesiona w 1887 r. przez Hermanna Wilke. Obecny „Zajazd pod zamkiem” pełnił wówczas funkcję budynku mieszkalno-biurowego. Fabryka drożdży należała do rodziny Wilke do 1940r. Sprzedali oni zakład firmie produkującej drożdże z siedzibą w Hameln (Dolna Saksonia).
Losy fabryki po 1945 r.
Po zakończeniu drugiej wojny światowej drożdżownia została upaństwowiona. Produkcję wznowiono w 1946r. Fabryka funkcjonowała w kolejnych latach pod nazwą Mazurskie Centrum Zaopatrzenia Piekarnictwa "Mazpiek". W 2002r. drożdżownia została przejęta przez firmę francuską i związana była kapitałowo z fabryką drożdży w Wołczynie na Dolnym Śląsku. W marcu 2005r. drożdżownia kętrzyńska wstrzymała produkcję.
Stan obecny
Z historycznego zespołu zabudowy drożdżowni do dziś zachowały się:
- neogotycki budynek produkcyjny z pozostałościami kotłowni z kominem,
- budynek gospodarczy,
- budynek mieszkalno – biurowy.
Drożdżownia jest obecnie nieczynna, wewnątrz budynku brak wyposażenia technicznego. Budynki należą do osób prywatnych.
Bibliografia
- Z. Licharewa, Z dziejów miasta i powiatu, Olsztyn 1962.
- T. Korowaj, Rastenburg/Kętrzyn. Przewodnik historyczny po mieście, Kętrzyn 2005.