Technikum nr 4 przy Zespole Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku
Technikum nr 4 przy Zespole Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku | |
| |
...Wymagane...
| |
Data założenia: | 1946 rok |
Poziom szkoły: | ponadgimnazjalny |
Podtyp szkoły: | technikum |
Adres: | 19-300 Ełk ul. Kajki 4 |
Technikum nr 4 przy Zespole Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku – szkoła średnia zawodowa o profilu technicznym z siedzibą w Ełku, w województwie warmińsko-mazurskim. Obecnie funkcję dyrektora placówki pełni mgr inż. Artur Bońkowski.
Spis treści
Historia
historia Technikum nr 4 przy Zespole Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku sięga września 1946 roku, kiedy to powstało 3-letnie Gimnazjum Gospodarstwa Wiejskiego. Pierwszym kierownikiem został Edward Niemira. W 1948 roku gimnazjum przekształcono na 4-letnie Liceum Rolniczo-Hodowlane. W 1951 roku odbył się pierwszy nabór do Technikum Rachunkowości Rolnej. W ramach kolejnych zmian organizacyjnych w 1976 roku utworzono Zespół Szkół Rolniczych, a w 1979 roku uruchomiono nowy typ szkoły 3-letnie Technikum Zawodowe o kierunku rolniczym na podbudowie Zasadniczej Szkoły Rolniczej. W 1992 roku w ramach 5-letniego Technikum Zawodowego młodzież kształciła się w zawodach: technik rolnik o specjalności: podstawy agrobiznesu.
Inauguracja I klasy 5-letniego Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego (1.09.1977r.) kształcącego w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego.
2000÷2003
Zmiana nazwy szkoły z Zespołu Szkół Rolniczych im. Macieja Rataja na Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja (1.09.2002r.) . Absolwenci gimnazjów rozpoczynają naukę (1.09.2002r.) w n/w nowych typach szkół: Liceum Ogólnokształcące (3-letnie z rozszerzonym językiem angielskim i niemieckim), Liceum Profilowane (3-letnie) z profilami: usługowo-gospodarczy, zarządzanie informacją, ekonomiczno-administracyjny), Technikum (4-letnie) kształcące w zawodzie technik ekonomista.
2003÷2004
Wprowadzono nowy typ szkoły, Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych (zawód - technik organizacji usług gastronomicznych). Naukę rozpoczynają (1.09.2004r.) uczniowie największej w historii ilości typów szkół: Technikum, Technikum Zawodowe, Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. kształcące w zawodach: technik ekonomista, technik organizacji usług gastronomicznych, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik agrobiznesu, technik rolnik oraz Technikum (1.09.2005r., 4-letnie) kształcące w zawodzie technik agrobiznesu.
2005÷2006
Spotkanie z delegacją Słowaków z Bańskiej Bystrzycy w ramach programu "Poprawa jakości usług gastronomicznych i hotelarskich w regionie Warmii i Mazur w latach 2004-2013" listopad, marzec Wyjazd nauczycieli przedmiotów gastronomicznych do Saint Quay we Francji w ramach współpracy w europejskiej sieci szkół gastronomiczno-hotelarskich maj Spotkanie młodzieży i nauczycieli z dyrektorem Polsko-Francuskiego Funduszu Współpracy p. Erickiem Thebault.
2008÷2009
3.02.2009 - Odbyło się spotkanie z delegatami Prowincji Perugia partnerami Województwa Warmińsko - Mazurskiego w realizacji programu "Poprawa jakości usług gastronomiczno - hotelarskich w regionie Warmii i Mazur w latach 2004 - 2013" wraz z przedstawicielami Ministerstwa Edukacji Narodowej, Warmińsko - Mazurskiego Kuratorium Oświaty oraz Samorządu Województwa Warmińsko - Mazurskiego.
2009÷2010 W Technikum nr 4 naukę rozpoczynają uczniowie w nowym zawodzie: technik hotelarstwa.
11.01.2010-12.02.2010 - wyjazdy nauczycieli przedmiotów gastronomiczno-hotelarskich na staż do szkoły partnerskiej "Instituto Professionale di Stato per i Servizi Alberghieri e Della Ristorazione Assisi" w Asyżu we Włoszech.
29.09.2010r. uroczyste otwarcie projektu "Model kształcenia w branży gastronomiczno-hotlarskiej połączony z systemem walidacji kwalifikacji i kompetencji formalnych" i wizyta studyjna dyrektorów i nauczycieli szkół partnerskich z Azyżu, Spoteto z Włoch oraz Francji i Danii.
2012÷2013
Dołączenie do grona szkół realizujących projekty w ramach programu Comenius. Opracowanie i realizacja projektu partnerskiego pod nazwą "Polsko-Włoska Podróż Kulinarna" ze szkołą partnerską w Asyżu (Włochy).
Dnia 20.10.2013 Wizyta studyjna z Włoch Francji Danii . Szkolenia nauczycieli z zakresu gastronomii prowadzone przez wybitnych trenerów z Włoch i Francji
Patron szkoły
W czerwcu 1996 roku szkoła obchodziła Jubileusz 50-lecia istnienia połączony z IV Zjazdem Absolwentów. W ramach tej uroczystości nastąpiło nadanie szkole imienia Macieja Rataja, działacza ruchu ludowego, marszałka Sejmu RP oraz wręczenie nowego sztandaru.
Dyrekcja
Kadrę kierowniczą stanowią:
- mgr inż. Artur Bońkowski - dyrektor Zespołu Szkół nr 6 im. M. Rataja
- mgr Sylwester Chyliński - wicedyrektor ds. organizacji kształcenia
- mgr inż. Iwona Okseniuk - kierownik ds. kształcenia zawodowego
Osiągnięcia
Uczniowie Technikum nr 4 w Ełku biorą udział w różnych projektach i konkursach. Jednym z ważniejszych konkursów jest udział w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. XIX jego edycja odbyła się 3 kwietnia 2014r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Tematem konkursu były: „Potrawy z ryb słodkowodnych inspirowane przepisami Stanisława Czernieckiego”. Technikum Nr 4 reprezentowały dwie uczennice klasy 2 Tbż Katarzyna Małyszko i Paulina Saciłowska.
Absolwenci
Szkoła prowadzi Złotą Księgę Absolwentów od 1978 do 2014 roku. W roku szkolnym 2013/14 złotym absolwentem została uczennica technikum Marta Malinowska.
Ciekawostki
23 kwietnia 2010 roku w szkole obchodzono uroczystość związaną z odsłonięciem tablicy upamiętniającej aspiranta policji Tadeusza Pietrzaka zamordowanego w 1940 roku w Miednoje oraz posadzeniem Dębu Pamięci w ramach projektu edukacyjnego "Katyń... ocalić od zapomnienia".
Bibliografia
http://zs6.elk.edu.pl/ [25.10.2014]