Rolnictwo tradycyjne
Rolnictwo tradycyjne
Ogólna charakterystyka
ukierunkowane jest głównie na zaspokojenie potrzeb rolników i ich rodzin, a niewielkie nadwyżki są sprzedawane na pobliskich rynkach, jest bardzo rozpowszechnione (także w Polsce), zwłaszcza w państwach rozwijających się i opóźnionych w rozwoju
Typy
1. Ciągłe o mieszanej strukturze produkcji (zachodnia Azji i Ameryka Łacińska oraz niektóre rejony Afryki) – występuje uprawa roli i chów zwierząt oraz duże rozdrobnienie gospodarstw, na ogół niska intensywność;
2. Ekstensywne, roślinne, częściowo towarowe - nastawione na uprawę ważnych dla handlu światowego roślin (np. kawa), występuje w strefach klimatu ciepłego (od równikowego pod zwrotnikowy);
3. Mało intensywne, wielkoobszarowe i wysokotowarowe (głównie w Ameryce Łacińskiej) - duże gospodarstwa, w których zatrudnia się pracowników najemnych, są nastawione na produkcję roślinną lub zwierzęcą;
4. Intensywne nienawadniane lub nawadniane - różne nakłady środków produkcyjnych i wysokie nakłady pracy, nastawione głównie na własne potrzeby producentów, dzięki intensywnej pracy i nawadnianiu w strefie ciepłej, zbiory uzyskuje się kilka razy w ciągu roku;
5. Ugorowe (zachodnia i południowa Azja oraz zachodnia Afryka) - jest oparte na różnych własnościach ziemi i polega na dwu lub trzyletnim ugorowaniu pól, niewielki nakład pracy i środków;
Bibliografia
1. Encyklopedia szkolna. Geografia. 2007. Red. A. Jackowski. Wyd. Zielona Sowa, Kraków: 467
2. Falkowski J., Kostrowicki J. 2005. Geografia rolnictwa świata. PWN, Warszawa.