Produkty tradycyjne i regionalne
Produkty tradycyjne i regionalne – są to produkty rolne i środki produkcji, objęte wykazem prawa unijnego, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, czyli wykorzystywanych co najmniej 25 lat [1].
Ogólna charakterystyka
Coraz więcej Europejsczykóe uświadamia sobie potrzebę dbnia o dziedzictwo kulturowe rodzimego regionu, w którym od stuleci tworzono wartości i zwyczaje, a przede wszystkim kształtowano przyzwyczajenia kulinarne i związane z nimi wytwarzanie oryginalnych produktów i potraw [2]. W krajach UE polityka jakości i standaryzacji produktów jest prowadzona od dawna. Wynika ona z troski o konsumenta i ochrony jego interesów. Dotyczy to także produktów żywnościowych, które powstają poza dużymi zakładami przemysłowymi i bez zastosowania nowoczesnych technologii. Inicjatorami stworzenia przepisów ochraniających regionalne specjały byli Francuzi. Przyczynili się do przeniesienia na poziom europejski francuskiego ustawodawstwa, które powstało na początku XX w. i pierwotnie dotyczyło ochrony win [3].
Znaczenie dla regionu
...
Bibliografia
...
Przypisy
- ↑ Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz.U. 2005 nr 10 poz. 68
- ↑ Grzybek M., Kawa M. 2010. Rodzaj i cechy produktów regionalnych, pochodzących z West Yorkshire w Wielkiej Brytanii. Journal of Agribusiness and Rural Development, nr 3(17), s. 31-38
- ↑ Chudy S., Gierłatowska U. 2013. Produkty tradycyjne i regionalne z perspektywy szczecińskich studentów. Journal of Agribusiness and Rural Development, nr 1(27), s. 45-52