Lin

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
Lin

Tinca tinca`
Linnaeus, 1758
Tinca tinca Linnaeus, 1758
Fot. Viridiflavus. Źródło: Commons Wikimedia
Fot. Viridiflavus. Źródło: Commons Wikimedia
Systematyka
Domena eukarionty
Królestwo zwierzęta
Typ strunowce
Podtyp kręgowce
Gromada promieniopłetwe
Rząd karpiokształtne
Rodzina karpiowate
Rodzaj Tinca
Gatunek lin
Synonimy

Esox australis Valenciennes, 1846
Cyprinus tinca Linnaeus, 1758
Cyprinus tinca auratus Bloch, 1782
Cyprinus tincaauratus Bloch, 1782
Cyprinus tincauratus Bloch, 1792
Cyprinus tincaurea Shaw, 18045
Cyprinus zeelt Lacepède, 1803
Leuciscus communis Swainson, 1839
Tinca chrysitis Fitzinger, 1832
Tinca communis Swainson, 1839
Tinca italica Bonaparte, 1836
Tinca limosa Koch, 1840
Tinca linnei Malm, 1877
Tinca vulgaris Fleming, 1828
Tinca vulgaris Valenciennes, 1842
Tinca vulgaris cestellae Segre, 1904

Lin (Tinca tinca) – słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych (Cyprinidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Tinca. Inne nazwy: pszenicznik, oczeretniak oraz kaliniak.

Liny w wodzie.
Fot. Karelj. Źródło: Commons Wikimedia

Morfologia

Liny mają ciało pokryte drobnymi łuskami, jest ono zwarte i mocno zbudowane, o szerokim trzonie ogonowym. Otwór gębowy jest poziomy, a w jego kącikach znajduje się po jednym krótkim i miękkim wąsiku. Grzbiet ma najczęściej kolor ciemnozielony lub ciemnobrązowy, boki są jaśniejsze i mosiężnie połyskujące, natomiast strona brzuszna żółtawobiała.

Jest jedną z niewielu ryb europejskich, u których występuje wyraźny dymorfizm płciowy. Płetwy brzuszne u samca są znacznie większe niż u samicy (przygięte do ciała sięgają za odbyt, u samicy zaś w ogóle do niego nie dochodzą) i mają grubsze promienie. Osiąga długość 30–40 cm i masę ciała 1–2 kg, wyjątkowo do 70 cm i 7,5 kg.

Występowanie

Występuje w praktycznie każdym rodzaju wód stojących i płynących, jednak najchętniej żyje w ciepłych, płytkich, silnie zarośniętych wodach stojących (tzw. jeziora linowo-szczupakowe). Bardzo odporny na niską zawartość tlenu. Jest gatunkiem ciepłolubnym, aktywniejszym nocą. Zimę spędza zagrzebany w mule.

Żerowanie

Lin w okresie młodocianym żywi się planktonem, później jego pokarm stanowią małe zwierzęta denne - robaki, ślimaki, larwy owadów, mięczaki, a także rośliny i ich na pół przegniłe części.

Rozród

Tarło rozpoczyna w połowie czerwca, kiedy samica składa nawet do 900 tys. jaj o średnicy około 1 mm, przylepiając je do roślin wodnych. Młode wylęgają się po 3 dniach - mierzą wówczas od 4 do 5 mm i mają na głowie kleiste gruczoły, za pomocą których przyczepiają się do roślin, aż do czasu zresorbowania zawartości woreczka żółtkowego. Zabezpieczone są w ten sposób przed opadnięciem w muliste podłoże. W momencie wykształcenia się skrzeli, kleiste gruczoły na głowie ulegają zanikowi. Lin rośnie wolno, osiągając dojrzałość płciową w 3-4 roku życia.

Ochrona i zagrożenie

Kategoria zagrożenia, do której został zakwalifikowany lin w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych wskazuje, że w tej chwili nie ma żadnych obaw o przyszłość tego gatunku.

  • Okres ochronny: brak
  • Wymiar ochronny: 25 cm
  • Dobowy limit połowu: 4 szt.(razem z węgorzem, sieją).

Znaczenie gospodarcze

Lin poławiany jest zarówno przez rybaków, jak i wędkarzy. Jest chętnie spożywany ze względu na smaczne mięso. Powszechnie hodowany jest w stawach rybnych, z reguły wraz z karpiem. Hodowany jest szereg odmian ozdobnych (złotych, czerwonych, białych lub pomarańczowych, pozbawionych łusek lub z wydłużonymi płetwami), często spotykanych w przydomowych oczkach wodnych i stawach.

Bibliografia

pl.wikipedia.org [21.08.2014]
wedkuje.pl [21.08.2014]