Browar w Nidzicy: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
Linia 1: Linia 1:
'''Browar w Nidzicy'''. Pod koniec XIX w. w [[Nidzicy]] [[pow. nidzicki]] funkcjonowały trzy browary. Zachowywany do dziś budynek przy ul. Ratuszowej jest ostatnim istniejącym tego typu zakładem w mieście. Od 1945 r. w Nidzicy nie produkuje się już piwa.
 
 
{{Wieś infobox
 
{{Wieś infobox
 
  |nazwa                = Nidzica
 
  |nazwa                = Nidzica
Linia 30: Linia 29:
 
  |www                  =
 
  |www                  =
 
}}
 
}}
 +
'''Browar w Nidzicy''' – browar założony w [[Nidzica|Nidzicy]] w 1868 r. przez rodzinę Höhl. W kolejnych latach funkcjonował pod nazwą "Browar Zamkowy Nidzica" (niem. ''Schloßbrauerei Neidenburg''). Zlokalizowany jest przy ul. Ratuszowej.
 +
<br/><br/>
 
==Historia==
 
==Historia==
Browar został założony w 1868 r. przez rodzinę Höhl. W kolejnych latach funkcjonował pod nazwą Browar Zamkowy [[Nidzica]] (niem. "Schloßbrauerei Neidenburg"). W 1902 r. zakład przekształcono  w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. Był to już wówczas  najlepszy i  najbardziej  znany browarem w okolicy.  
+
===Dzieje browaru przed 1945 rokiem===
W okresie pierwszej wojny światowej Produkcja browaru wynosiła około 5-6 tys. hl. piwa rocznie. W latach międzywojennych, aby zwiększyć moc produkcyjną i móc skutecznie walczyć z silną konkurencją, dyrekcja postanowiła zaciągnąć pożyczkę oraz zmodernizować i przebudowywać browar. Browarem zarządzał wówczas dyr. Kurrek, dzięki działaniom którego produkcja wzrosła do 25 tys. hl piwa rocznie. W okresie drugiej wojny światowej produkcja browaru zmalała, wynosząc pomiędzy 12-18 tys. hl. piwa rocznie.  
+
Pod koniec XIX w. w Nidzicy funkcjonowały trzy browary. Zachowywany do dziś budynek przy ul. Ratuszowej jest ostatnim istniejącym tego typu zakładem w mieście. Browar został założony w 1868 r. przez rodzinę Höhl. W kolejnych latach funkcjonował pod nazwą Browar Zamkowy [[Nidzica]] (niem. "Schloßbrauerei Neidenburg"). W 1902 r. zakład przekształcono  w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. Był to wówczas  najlepszy i  najbardziej  znany browar w okolicy.
 +
 
 +
W okresie pierwszej wojny światowej produkcja browaru wynosiła około 5-6 tys. hl. piwa rocznie. W latach międzywojennych, aby zwiększyć moc produkcyjną i móc skutecznie walczyć z silną konkurencją, dyrekcja postanowiła zaciągnąć pożyczkę oraz zmodernizować i przebudowywać browar. Zarządzał nim wówczas dyr. Kurrek, dzięki działaniom którego produkcja wzrosła do 25 tys. hl piwa rocznie. W okresie drugiej wojny światowej produkcja browaru zmalała, wynosząc pomiędzy 12-18 tys. hl. piwa rocznie.
 +
 
 +
===Dzieje browaru po 1945 roku===
 +
Od 1945 r. w Nidzicy nie produkuje się już piwa.
 +
Po zakończeniu drugiej wojny światowej w browarze mieściła się rozlewnia oranżady (do 1956 r.). Był to wówczas zakład pozbawiony wyposażenia do produkcji piwa, które zostało w większości zdemontowane i wywiezione przez Armię Czerwoną. Po remoncie przeprowadzonym w 1958 r. uruchomiono w dawnym browarze Wytwórnię Win i Miodów Pitnych znaną w następnych latach z produkcji miodów pitnych: półtoraków, dwójniaków i innych. Na przełomie lat 1970/1980 w nidzickiej winiarni produkowano około 3 mln. litrów alkoholi rocznie.  
  
==Zmiany po 1945 r.==
 
Po zakończeniu drugiej wojny światowej w browarze mieściła się rozlewnia oranżady (do 1956 r.). Był to wówczas zakład pozbawiony wyposażenia do produkcji piwa, które zostało w większości zdemontowane i wywiezione przez Armię Czerwoną. Po remoncie przeprowadzonym w 1958 r. uruchomiono w dawnym browarze Wytwórnię Win i Miodów Pitnych, znaną w następnych latach z produkcji miodów pitnych - półtoraków, dwójniaków i innych. Na przełomie lat 1970/1980 w nidzickiej winiarni produkowano około 3 mln. litrów alkoholi rocznie.
 
 
Obecnie browar znajduje się w rękach prywatnych. Nadal produkuje się tu wina i miody pitne. W piwnicach budynku funkcjonuje dyskoteka.
 
Obecnie browar znajduje się w rękach prywatnych. Nadal produkuje się tu wina i miody pitne. W piwnicach budynku funkcjonuje dyskoteka.
W  styczniu 1992 r. decyzją Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków dawny browar został wpisany do rejestru zabytków, jako ciekawy przykład XIX-wiecznego budownictwa przemysłowego.  
+
 
 +
W  styczniu 1992 r. decyzją Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków dawny browar został wpisany do rejestru zabytków jako ciekawy przykład XIX-wiecznego budownictwa przemysłowego.  
  
 
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
# Adam Płoski, Nidzicki "Browar Zamkowy", [w:] Warmińsko-Mazurski Biuletyn Konserwatorski, Rocznik II, Olsztyn 2000, s. 150-156
+
Adam Płoski, ''Nidzicki "Browar Zamkowy"'', [w:] "Warmińsko-Mazurski Biuletyn Konserwatorski", Rocznik II, Olsztyn 2000, s. 150-156.<br/>
# Adam  Płoski, Browarnictwo południowych Mazur, [w:] Rocznik Mazurski, Tom 6, 2002, s.104-116.
+
Adam  Płoski, ''Browarnictwo południowych Mazur'', [w:] "Rocznik Mazurski", Tom 6, 2002, s. 104-116.<br/>
  
[[Kategoria: Turystyka]] [[Kategoria: Zabytki]] [[Kategoria: Zabytki techniki]] [[Kategoria: powiat nidzicki]]
+
[[Kategoria: Turystyka]] [[Kategoria: 1801-1918]] [[Kategoria: Zabytki techniki]] [[Kategoria: powiat nidzicki]] [[Kategoria: Nidzica]]

Wersja z 13:02, 8 lut 2015

Nidzica

Browar w Nidzicy
Browar w Nidzicy
Państwo  Polska
Województwo warmińsko-mazurskie
Powiat nidzicki
Gmina Nidzica
Położenie na mapie województwa warmińsko-mazurskiego
Mapa lokalizacyjna województwa warmińsko-mazurskiego
Nidzica
Nidzica
Położenie na mapie Polski
Mapa lokalizacyjna Polski
Nidzica
Nidzica
Ziemia

{{#invoke:Koordynaty|szablon}}

Browar w Nidzicy – browar założony w Nidzicy w 1868 r. przez rodzinę Höhl. W kolejnych latach funkcjonował pod nazwą "Browar Zamkowy Nidzica" (niem. Schloßbrauerei Neidenburg). Zlokalizowany jest przy ul. Ratuszowej.

Historia

Dzieje browaru przed 1945 rokiem

Pod koniec XIX w. w Nidzicy funkcjonowały trzy browary. Zachowywany do dziś budynek przy ul. Ratuszowej jest ostatnim istniejącym tego typu zakładem w mieście. Browar został założony w 1868 r. przez rodzinę Höhl. W kolejnych latach funkcjonował pod nazwą Browar Zamkowy Nidzica (niem. "Schloßbrauerei Neidenburg"). W 1902 r. zakład przekształcono w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. Był to wówczas najlepszy i najbardziej znany browar w okolicy.

W okresie pierwszej wojny światowej produkcja browaru wynosiła około 5-6 tys. hl. piwa rocznie. W latach międzywojennych, aby zwiększyć moc produkcyjną i móc skutecznie walczyć z silną konkurencją, dyrekcja postanowiła zaciągnąć pożyczkę oraz zmodernizować i przebudowywać browar. Zarządzał nim wówczas dyr. Kurrek, dzięki działaniom którego produkcja wzrosła do 25 tys. hl piwa rocznie. W okresie drugiej wojny światowej produkcja browaru zmalała, wynosząc pomiędzy 12-18 tys. hl. piwa rocznie.

Dzieje browaru po 1945 roku

Od 1945 r. w Nidzicy nie produkuje się już piwa. Po zakończeniu drugiej wojny światowej w browarze mieściła się rozlewnia oranżady (do 1956 r.). Był to wówczas zakład pozbawiony wyposażenia do produkcji piwa, które zostało w większości zdemontowane i wywiezione przez Armię Czerwoną. Po remoncie przeprowadzonym w 1958 r. uruchomiono w dawnym browarze Wytwórnię Win i Miodów Pitnych znaną w następnych latach z produkcji miodów pitnych: półtoraków, dwójniaków i innych. Na przełomie lat 1970/1980 w nidzickiej winiarni produkowano około 3 mln. litrów alkoholi rocznie.

Obecnie browar znajduje się w rękach prywatnych. Nadal produkuje się tu wina i miody pitne. W piwnicach budynku funkcjonuje dyskoteka.

W styczniu 1992 r. decyzją Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków dawny browar został wpisany do rejestru zabytków jako ciekawy przykład XIX-wiecznego budownictwa przemysłowego.

Bibliografia

Adam Płoski, Nidzicki "Browar Zamkowy", [w:] "Warmińsko-Mazurski Biuletyn Konserwatorski", Rocznik II, Olsztyn 2000, s. 150-156.
Adam Płoski, Browarnictwo południowych Mazur, [w:] "Rocznik Mazurski", Tom 6, 2002, s. 104-116.