Browar w Nidzicy: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
(Utworzono nową stronę "{{Wieś infobox |nazwa = Nidzica |herb wsi = |flaga wsi = |herb artykuł = |dopełniacz wsi = Nidzica...")
 
Linia 1: Linia 1:
 +
'''Browar w Nidzicy'''. Pod koniec XIX w. w [[Nidzicy]] [[pow. nidzicki]] funkcjonowały trzy browary. Zachowywany do dziś budynek przy ul. Ratuszowej jest ostatnim istniejącym tego typu zakładem w mieście. Od 1945 r. w Nidzicy nie produkuje się już piwa.
 
{{Wieś infobox
 
{{Wieś infobox
 
  |nazwa                = Nidzica
 
  |nazwa                = Nidzica
Linia 22: Linia 23:
 
  |mapa wsi              =
 
  |mapa wsi              =
 
  |kod mapy              = PL-WN
 
  |kod mapy              = PL-WN
  |stopniN = 53 |minutN = 42 |sekundN = 56
+
  |stopniN = 53 |minutN = 21|sekundN = 00
  |stopniE = 21 |minutE = 19 |sekundE = 02
+
  |stopniE = 20|minutE = 25|sekundE = 00
 
  |commons              =
 
  |commons              =
 
  |wikipodróże          =
 
  |wikipodróże          =
Linia 29: Linia 30:
 
  |www                  =
 
  |www                  =
 
}}
 
}}
 +
==Historia==
 +
Browar został założony w 1868 r. przez rodzinę Höhl. W kolejnych latach funkcjonował pod nazwą Browar Zamkowy [[Nidzica]] (niem. "Schloßbrauerei Neidenburg"). W 1902 r. zakład przekształcono  w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. Był to już wówczas  najlepszy i  najbardziej  znany browarem w okolicy.
 +
W okresie pierwszej wojny światowej Produkcja browaru wynosiła około 5-6 tys. hl. piwa rocznie. W latach międzywojennych, aby zwiększyć moc produkcyjną i móc skutecznie walczyć z silną konkurencją, dyrekcja postanowiła zaciągnąć pożyczkę oraz zmodernizować i przebudowywać browar. Browarem zarządzał wówczas dyr. Kurrek, dzięki działaniom którego produkcja wzrosła do 25 tys. hl piwa rocznie. W okresie drugiej wojny światowej produkcja browaru zmalała, wynosząc pomiędzy 12-18 tys. hl. piwa rocznie.
  
'''Browar w Nidzicy'''. Pod koniec XIX w. w [[Nidzicy]] [[pow. nidzicki]] funkcjonowały trzy browary, z których jeden istnieje do dziś w centrum miasta przy ul. Ratuszowej.  
+
==Zmiany po 1945 r.==
 
+
Po zakończeniu drugiej wojny światowej w browarze mieściła się rozlewnia oranżady (do 1956 r.). Był to wówczas zakład pozbawiony wyposażenia do produkcji piwa, które zostało w większości zdemontowane i wywiezione przez Armię Czerwoną. Po remoncie przeprowadzonym w 1958 r. uruchomiono w dawnym browarze Wytwórnię Win i Miodów Pitnych, znaną w następnych latach z produkcji miodów pitnych - półtoraków, dwójniaków i innych. Na przełomie lat 1970/1980 w nidzickiej winiarni produkowano około 3 mln. litrów alkoholi rocznie.  
 
+
Obecnie browar znajduje się w rękach prywatnych. Nadal produkuje się tu wina i miody pitne. W piwnicach budynku funkcjonuje dyskoteka.
Browar został założony w 1868 r. przez rodzinę Höhl pod nazwą Browar Zamkowy [[Nidzica]] (niem. "Schloßbrauerei Neidenburg"). W 1902 r. przekształcono zakład w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. Był on już wówczas  najlepszym i  najbardziej  znanym browarem w okolicy. Produkcja browaru w okresie pierwszej wojny światowej wynosiła 5-6 tys. hl. piwa rocznie. W latach międzywojennych, aby zwiększyć moc produkcyjną i móc skutecznie walczyć z konkurencją, dyrekcja postanowiła zaciągnąć pożyczkę oraz zmodernizować i przebudowywać browar. Browarem zarządzał wówczas dyr. Kurrek, dzięki działaniom którego produkcja wzrosła do 25 tys. hl piwa rocznie. W okresie drugiej wojny światowej produkcja browaru zmalała, wynosząc pomiędzy 12-18 tys. hl. Piwa rocznie.
+
W  styczniu 1992 r. decyzją Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków dawny browar został wpisany do rejestru zabytków, jako ciekawy przykład XIX-wiecznego budownictwa przemysłowego.  
 
+
Po zakończeniu działań wojennych, do 1956 r. w browarze mieściła się rozlewnia oranżady. Był to wówczas zakład pozbawiony wyposażenia do produkcji piwa. Po remoncie przeprowadzonym w 1958 r. uruchomiono w browarze Wytwórnię Win i Miodów Pitnych, słynąca w latach następnych z produkcji bardzo dobrych miodów pitnych - półtoraków, dwójniaków i innych, np.: "Bartniak", "Nicolaus Copernicus" . Na przełomie lat 1970/1980 produkowano tu około 3 mln. litrów alkoholi rocznie.  
+
 
+
W  styczniu 1992 r. decyzją Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków dawny browar został wpisany do rejestru zabytków, jako ciekawy przykład XIX-wiecznego budownictwa przemysłowego. Obecnie znajduje się on w rękach prywatnych i dalej produkuje się tu wina i miody pitne. W piwnicach budynku funkcjonuje dyskoteka.
+
  
 
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
# Adam Płoski, Nidzicki "browar Zamkowy", [w:] Warmińsko-Mazurski Biuletyn Konserwatorski, Rocznik II, Olsztyn 2000, s. 150-156.
+
# Adam Płoski, Nidzicki "Browar Zamkowy", [w:] Warmińsko-Mazurski Biuletyn Konserwatorski, Rocznik II, Olsztyn 2000, s. 150-156
  
  
 
[[Kategoria: Turystyka]] [[Kategoria: Zabytki]] [[Kategoria: Zabytki techniki]] [[Kategoria: powiat nidzicki]]
 
[[Kategoria: Turystyka]] [[Kategoria: Zabytki]] [[Kategoria: Zabytki techniki]] [[Kategoria: powiat nidzicki]]

Wersja z 14:28, 7 sty 2015

Browar w Nidzicy. Pod koniec XIX w. w Nidzicy pow. nidzicki funkcjonowały trzy browary. Zachowywany do dziś budynek przy ul. Ratuszowej jest ostatnim istniejącym tego typu zakładem w mieście. Od 1945 r. w Nidzicy nie produkuje się już piwa.

Nidzica

Browar w Nidzicy
Browar w Nidzicy
Państwo  Polska
Województwo warmińsko-mazurskie
Powiat nidzicki
Gmina Nidzica
Położenie na mapie województwa warmińsko-mazurskiego
Mapa lokalizacyjna województwa warmińsko-mazurskiego
Nidzica
Nidzica
Położenie na mapie Polski
Mapa lokalizacyjna Polski
Nidzica
Nidzica
Ziemia

Nieprawidłowe parametry: {{{{współrzędne}}}|type:city }

Historia

Browar został założony w 1868 r. przez rodzinę Höhl. W kolejnych latach funkcjonował pod nazwą Browar Zamkowy Nidzica (niem. "Schloßbrauerei Neidenburg"). W 1902 r. zakład przekształcono w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. Był to już wówczas najlepszy i najbardziej znany browarem w okolicy. W okresie pierwszej wojny światowej Produkcja browaru wynosiła około 5-6 tys. hl. piwa rocznie. W latach międzywojennych, aby zwiększyć moc produkcyjną i móc skutecznie walczyć z silną konkurencją, dyrekcja postanowiła zaciągnąć pożyczkę oraz zmodernizować i przebudowywać browar. Browarem zarządzał wówczas dyr. Kurrek, dzięki działaniom którego produkcja wzrosła do 25 tys. hl piwa rocznie. W okresie drugiej wojny światowej produkcja browaru zmalała, wynosząc pomiędzy 12-18 tys. hl. piwa rocznie.

Zmiany po 1945 r.

Po zakończeniu drugiej wojny światowej w browarze mieściła się rozlewnia oranżady (do 1956 r.). Był to wówczas zakład pozbawiony wyposażenia do produkcji piwa, które zostało w większości zdemontowane i wywiezione przez Armię Czerwoną. Po remoncie przeprowadzonym w 1958 r. uruchomiono w dawnym browarze Wytwórnię Win i Miodów Pitnych, znaną w następnych latach z produkcji miodów pitnych - półtoraków, dwójniaków i innych. Na przełomie lat 1970/1980 w nidzickiej winiarni produkowano około 3 mln. litrów alkoholi rocznie. Obecnie browar znajduje się w rękach prywatnych. Nadal produkuje się tu wina i miody pitne. W piwnicach budynku funkcjonuje dyskoteka. W styczniu 1992 r. decyzją Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków dawny browar został wpisany do rejestru zabytków, jako ciekawy przykład XIX-wiecznego budownictwa przemysłowego.

Bibliografia

  1. Adam Płoski, Nidzicki "Browar Zamkowy", [w:] Warmińsko-Mazurski Biuletyn Konserwatorski, Rocznik II, Olsztyn 2000, s. 150-156