Czarna kuchnia: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
Linia 7: Linia 7:
 
* Edward Cyfus, ''Moja Warmia'', Dąbrówno 2012, s. 14-18.
 
* Edward Cyfus, ''Moja Warmia'', Dąbrówno 2012, s. 14-18.
  
[Kategoria;Turystyka]
+
[[Kategoria;Turystyka]]

Wersja z 11:39, 7 gru 2013

Czarna kuchnia – inaczej polska kuchnia lub komin, centralne pomieszczenie w każdej drewnianej chacie warmińskiej i chacie mazurskiej.

Początkowo czarna kuchnia posiadała jedynie masywne pionowe ściany sięgające do stropu chałupy, a dym z odkrytego paleniska uchodził na poddasze. Następnie ściany kuchni polskiej zostały podwyższone i zwężając się przy kaletnicy dachu przekształciły się w komin wyjściowy. Oprócz paleniska w czarnej kuchni znajdował się otwór do pieca grzewczego stojącego w izbie. Czarna kuchnia służyła m.in. jako domowa wędzarnia.

Bibliografia

  • Marian Pokropek, Osadnictwo i budownictwo, w: red. Józef Burszta, Kultura ludowa Mazurów i Warmiaków, Wrocław 1976, s. 130.
  • Edward Cyfus, Moja Warmia, Dąbrówno 2012, s. 14-18.

Kategoria;Turystyka