Czarna kuchnia: Różnice pomiędzy wersjami
Z Encyklopedia Warmii i Mazur
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
Linia 7: | Linia 7: | ||
* Edward Cyfus, ''Moja Warmia'', Dąbrówno 2012, s. 14-18. | * Edward Cyfus, ''Moja Warmia'', Dąbrówno 2012, s. 14-18. | ||
− | [Kategoria;Turystyka] | + | [[Kategoria;Turystyka]] |
Wersja z 11:39, 7 gru 2013
Czarna kuchnia – inaczej polska kuchnia lub komin, centralne pomieszczenie w każdej drewnianej chacie warmińskiej i chacie mazurskiej.
Początkowo czarna kuchnia posiadała jedynie masywne pionowe ściany sięgające do stropu chałupy, a dym z odkrytego paleniska uchodził na poddasze. Następnie ściany kuchni polskiej zostały podwyższone i zwężając się przy kaletnicy dachu przekształciły się w komin wyjściowy. Oprócz paleniska w czarnej kuchni znajdował się otwór do pieca grzewczego stojącego w izbie. Czarna kuchnia służyła m.in. jako domowa wędzarnia.
Bibliografia
- Marian Pokropek, Osadnictwo i budownictwo, w: red. Józef Burszta, Kultura ludowa Mazurów i Warmiaków, Wrocław 1976, s. 130.
- Edward Cyfus, Moja Warmia, Dąbrówno 2012, s. 14-18.