Czarna kuchnia: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
Linia 4: Linia 4:
 
[[Plik:czarna kuchnia.jpg|240px|thumb|Palenisko w czarnej kuchni w chacie z Kaborna na Warmii w Muzeum Budownictwa Ludowego Parku Etnograficznym w Olsztynku,<br/>źródło:[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/MBL_Olsztynek_-_24a._Cha%C5%82upa_nr_1_z_Kaborna_%2808%29.jpg/ wikimedia.org], dostęp 7. grudnia 2013]]
 
[[Plik:czarna kuchnia.jpg|240px|thumb|Palenisko w czarnej kuchni w chacie z Kaborna na Warmii w Muzeum Budownictwa Ludowego Parku Etnograficznym w Olsztynku,<br/>źródło:[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/MBL_Olsztynek_-_24a._Cha%C5%82upa_nr_1_z_Kaborna_%2808%29.jpg/ wikimedia.org], dostęp 7. grudnia 2013]]
  
 +
 +
 +
== Historia ==
  
 
Początkowo czarna kuchnia posiadała jedynie masywne pionowe ściany sięgające do stropu chałupy, a dym z odkrytego paleniska uchodził na poddasze. Następnie ściany kuchni polskiej zostały podwyższone i zwężając się  przy kaletnicy dachu przekształciły się w komin wyjściowy. Oprócz paleniska w czarnej kuchni znajdował się otwór do pieca grzewczego stojącego w izbie. Czarna kuchnia służyła m.in. jako domowa wędzarnia.
 
Początkowo czarna kuchnia posiadała jedynie masywne pionowe ściany sięgające do stropu chałupy, a dym z odkrytego paleniska uchodził na poddasze. Następnie ściany kuchni polskiej zostały podwyższone i zwężając się  przy kaletnicy dachu przekształciły się w komin wyjściowy. Oprócz paleniska w czarnej kuchni znajdował się otwór do pieca grzewczego stojącego w izbie. Czarna kuchnia służyła m.in. jako domowa wędzarnia.

Wersja z 01:12, 8 gru 2013

Czarna kuchnia – inaczej polska kuchnia lub komin, centralne pomieszczenie w każdej drewnianej chacie warmińskiej i chacie mazurskiej.


Palenisko w czarnej kuchni w chacie z Kaborna na Warmii w Muzeum Budownictwa Ludowego Parku Etnograficznym w Olsztynku,
źródło:wikimedia.org, dostęp 7. grudnia 2013


Historia

Początkowo czarna kuchnia posiadała jedynie masywne pionowe ściany sięgające do stropu chałupy, a dym z odkrytego paleniska uchodził na poddasze. Następnie ściany kuchni polskiej zostały podwyższone i zwężając się przy kaletnicy dachu przekształciły się w komin wyjściowy. Oprócz paleniska w czarnej kuchni znajdował się otwór do pieca grzewczego stojącego w izbie. Czarna kuchnia służyła m.in. jako domowa wędzarnia.


Bibliografia

Pokropek Marian, Osadnictwo i budownictwo, w: red. Józef Burszta, Kultura ludowa Mazurów i Warmiaków, Wrocław 1976, s. 130. Cyfus Edward, Moja Warmia, Dąbrówno 2012, s. 14-18.