Czarna kuchnia: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
(→Bibliografia) |
|||
Linia 25: | Linia 25: | ||
== Bibliografia == | == Bibliografia == | ||
Pokropek Marian, ''Osadnictwo i budownictwo'', w: red. Józef Burszta, ''Kultura ludowa Mazurów i Warmiaków'', Wrocław 1976, s. 130. | Pokropek Marian, ''Osadnictwo i budownictwo'', w: red. Józef Burszta, ''Kultura ludowa Mazurów i Warmiaków'', Wrocław 1976, s. 130. | ||
+ | |||
Cyfus Edward, ''Moja Warmia'', Dąbrówno 2012, s. 14-18. | Cyfus Edward, ''Moja Warmia'', Dąbrówno 2012, s. 14-18. | ||
<br/> | <br/> | ||
[[Kategoria:Turystyka]][[Kategoria: Budownictwo ludowe]] | [[Kategoria:Turystyka]][[Kategoria: Budownictwo ludowe]] |
Wersja z 23:45, 12 sty 2014
Budownictwo ludowe | |
| |
typ obiektu: | czarna kuchnia - komin |
lokalizacja: | w tradycyjnym budownictwie ludowym Warmii i Mazur |
datacja: | do końca XIX w. |
Czarna kuchnia – inaczej polska kuchnia lub komin.
Spis treści
Występowanie
Czarna kuchnia występowała jako centralne pomieszczenie w każdej drewnianej chacie warmińskiej i chacie mazurskiej.
Opis
Początkowo czarna kuchnia posiadała jedynie masywne pionowe ściany sięgające do stropu chałupy, a dym z odkrytego paleniska uchodził na poddasze. Następnie ściany kuchni polskiej zostały podwyższone i zwężając się przy kaletnicy dachu przekształciły się w komin wyjściowy. Oprócz paleniska w czarnej kuchni znajdował się otwór do pieca grzewczego stojącego w izbie. Czarna kuchnia służyła m.in. jako domowa wędzarnia.
Zdjęcia
Bibliografia
Pokropek Marian, Osadnictwo i budownictwo, w: red. Józef Burszta, Kultura ludowa Mazurów i Warmiaków, Wrocław 1976, s. 130.
Cyfus Edward, Moja Warmia, Dąbrówno 2012, s. 14-18.