Eksport towarów rolno-spożywczych: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
[wersja zweryfikowana][wersja zweryfikowana]
(Bibliografia)
 
Linia 34: Linia 34:
 
<br/>
 
<br/>
 
[[Kategoria:Gospodarka]] [[Kategoria: Olsztyn]] [[Kategoria: Ełk]] [[Kategoria: Lubawa]] [[Kategoria: Susz (gmina miejsko-wiejska)]] [[Kategoria: Olsztynek (gmina miejsko-wiejska)]] [[Kategoria: Dobre Miasto (gmina miejsko-wiejska)]] [[Kategoria: Kętrzyn]] [[Kategoria: Morąg (gmina miejsko-wiejska)]]<br />
 
[[Kategoria:Gospodarka]] [[Kategoria: Olsztyn]] [[Kategoria: Ełk]] [[Kategoria: Lubawa]] [[Kategoria: Susz (gmina miejsko-wiejska)]] [[Kategoria: Olsztynek (gmina miejsko-wiejska)]] [[Kategoria: Dobre Miasto (gmina miejsko-wiejska)]] [[Kategoria: Kętrzyn]] [[Kategoria: Morąg (gmina miejsko-wiejska)]]<br />
 +
[[Kategoria: 1990-]]

Aktualna wersja na dzień 17:47, 21 mar 2015

Eksport towarów rolno-spożywczych – towary rolno-spożywcze produkowane przez przedsiębiorstwa z województwa warmińsko-mazurskiego zyskują coraz większe znaczenie w handlu zagranicznym. Jest to zasługa zarówno stosowania nowoczesnych technologii przetwórczych oraz wysokiej jakości surowców, jak i wytwarzania wyrobów według oryginalnych receptur, które są wysoko cenione na rynku międzynarodowym.

Znaczenie dla regionu

Przemysł spożywczy w regionie posiada wysoki udział w produkcji sprzedanej przemysłu ogółem, duży poziom zatrudnienia oraz wysoki poziom dostępności do surowca (rolnictwo). Największe znaczenie w tej sekcji ma produkcja artykułów żywnościowych i napojów. Jej wartość stanowi około 1/3 wartości produkcji sprzedanej. Region ma pozycję dominującą w skali kraju w zakresie produkcji mięsa drobiowego (przede wszystkim indyczego), wołowego i wieprzowego, wędlin, masła, piwa. Istotną pozycję w wolumenie produkcji spożywczej w województwie warmińsko-mazurskim zajmują soki owocowe i warzywne, mrożonki, kasze, mąki, przetwory i galanteria mleczna, miód, ryby (wędzone i konserwy). Przetwórstwo spożywcze oparte jest przede wszystkim na surowcach lokalnych wysokiej jakości. Przedsiębiorstwa z przemysłu spożywczego współpracują z jednostkami badawczo-rozwojowymi zlokalizowanymi w regionie (głównie z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim), co przekłada się na wdrażanie wynalazków przede wszystkim w takich dziedzinach jak mleczarstwo (nowe technologie serów dojrzewających, twarogów, śmietanki, kazeiny), przemysł mięsny, przetwórstwo owocowo-warzywne.

Przedsiębiorstwa eksportowe i ich rynki zbytu:

Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Słowacja, Litwa

Europa Środkowa i Wschodnia, Bliski i Daleki Wschód

USA, Kanada

  • MAZURSKIE MIODY ZPH Karolina Bogdan Piasecki (Tomaszkowo)

kraje Unii Europejskiej

  • OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o. (Olsztynek)

kraje Unii Europejskiej

  • Pol-Foods Sp. z o.o. (Ełk)

kraje Unii Europejskiej, Kraje Nadbałtyckie, Kaliningrad, Ukraina, RPA

  • PPHU "Rolmax" Sp. z o.o. (Susz)

kraje Unii Europejskiej

  • Przetwórnia Owoców i Warzyw Robert Kowalkowski (Lubawa)

kraje Unii Europejskiej

  • P.W. DORYB Piotr Basiewicz (Ełk)

Niemcy, Dania, Holandia, Austria, Francja, Litwa, Łotwa, Estonia

  • Tahami Fish Sp. z o.o. (Olsztyn)

Niemcy, Francja, Holandia, Dania, Szwajcaria, Austria, Węgry, Rumunia, Finlandia, Kanada, USA, Litwa

  • Tymbark-MWS Sp. z o.o. S.K.A. (Olsztynek)

Europa, USA, Kanada, Bliski i Daleki Wschód

  • Zakłady cukiernicze "Jutrzenka" – Dobre Miasto Sp. z o.o. (Dobre Miasto)

Niemcy, Kanada, Arabia Saudyjska, Węgry, Francja

Bibliografia

Możliwości eksportowe województwa warmińsko-mazurskiego, [Katalogi eksportowe z lat 2009, 2010, 2011, 2012], Warmińsko-Mazurska Agencja Rozwoju Regionalnego SA w Olsztynie.