Kuch: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja zweryfikowana]
(Geneza)
 
(Nie pokazano 11 wersji utworzonych przez 7 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
 
{{EWiM Potrawy infobox
 
{{EWiM Potrawy infobox
 
  |Nazwa                = Kuch  
 
  |Nazwa                = Kuch  
  |zdjecie              = Tradycyjny drożdżowy kuch z kruszonką.jpg 
+
  |zdjecie              =  
  |opis zdjecia          = Tradycyjny drożdżowy kuch z kruszonką
+
  |opis zdjecia          =  
 
  |inne nazwy            =     
 
  |inne nazwy            =     
 
  |typ potrawy          =  
 
  |typ potrawy          =  
Linia 12: Linia 12:
 
  |www                  =
 
  |www                  =
 
}}
 
}}
<br/>
+
''' Kuch''' – ciasto drożdżowe, bardzo popularny słodki wypiek pojawiający się na sobotnio-niedzielnych i świątecznych stołach [[Mazurzy|Mazurów]] i [[Warmiacy|Warmiaków]].
 +
<br/><br/>
 +
== Sposób przygotowania ==
 +
Przyprawy do kucha zdobywano w sklepach kolonialnych. Początkowo zamiast cukru buraczanego stosowano brązowy słodzik z trzciny cukrowej kupowany w sklepach kolonialnych, który od XIX wieku został wyparty przez bryły białego cukru. Kuch występował w wersji z kruszonką i bez, z dużą ilością korzennych przypraw, ale również z dodatkiem rabarbaru, malin, jabłek, śliwek. Niekiedy wierzch ciasta zalewano galaretką.
  
''' Kuch''' - ciasto drożdżowe, chyba najpopularniejszy słodki wypiek na sobotnio-niedzielnych i świątecznych stołach Mazurów i Warmiaków.<br/>
+
Do upieczonego ciasta często serwowano na dodatkowych talerzykach miód i masło.  
 
 
== Geneza ==
 
[[File: Sklep kolonialny w Korszach - to tutaj zdobywano aromatyczne przyprawy do kucha.gif|thumb|left|300px|Sklep kolonialny w Korszach - to tutaj zdobywano aromatyczne przyprawy do kucha]]
 
 
<br/>
 
<br/>
 
+
== Przepis na kuch z kruszonką==
=== Sposób przygotowania ===
+
Przepis na kuch z kruszonką zawarty w książce ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'' brzmi następująco:
...
 
<br/>
 
 
 
== Znaczenie w kuchni regionalnej ==
 
Do upieczonego ciasta często serwowano na dodatkowych talerzykach miód i masło. Początkowo zamiast cukru buraczanego, stosowano brązowy słodzik z trzciny cukrowej zakupowany w sklepach kolonialnych. Od XIX wieku został wyparty przez bryły białego cukru. Kuch występował w wersji z kruszonką i bez, z dużą ilością korzennych przypraw ale również z dodatkiem rabarbaru, malin, jabłek, śliwek. Niekiedy wierdzch ciasta zalewano galaretką.
 
 
 
 
 
 
 
<br/>
 
 
 
== Przepis ==
 
''Kuch z kruszonką''<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s.198.</ref>
 
  
 
50 g drożdży, szklanka mleka, 40 dag cukru, 75 dag mąki, 2 jajka, 50 dag margaryny, sól, 1 cytryna, 15 dag rodzynków (sułtanek), 5 dag masła
 
50 g drożdży, szklanka mleka, 40 dag cukru, 75 dag mąki, 2 jajka, 50 dag margaryny, sól, 1 cytryna, 15 dag rodzynków (sułtanek), 5 dag masła
  
''Z drożdży, połowy mleka, łyżeczki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu. Gdy będzie gotowy, wlać do miski i dodać 50 dag mąki, 25 dag margaryny, jajka, 20 dag cukru, otartą skórkę z cytryny, szczyptę soli, resztę mleka. Długo wyrabiać i klepać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodać rodzynki.
+
"Z drożdży, połowy mleka, łyżeczki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu. Gdy będzie gotowy, wlać do miski i dodać 50 dag mąki, 25 dag margaryny, jajka, 20 dag cukru, otartą skórkę z cytryny, szczyptę soli, resztę mleka. Długo wyrabiać i klepać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodać rodzynki. Ciasto włożyć do natłuszczonej blachy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z 25 dag margaryny, 20 dag cukru, 25 dag mąki i soku z cytryny wyrobić drobne zacierki kruszonki (można dodać trochę mielonych migdałów). Dobrze wyrośnięte ciasto posmarować rozpuszczonym masłem i posypać kruszonką. Piec w dość gorącym piecu przez 25-30 minut"<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s.198.</ref>.
 
+
{{Przypisy}}
Ciasto włożyć do natłuszczonej blachy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z 25 dag margaryny, 20 dag cukru, 25 dag mąki i soku z cytryny wyrobić drobne zacierki kruszonki (można dodać trochę mielonych migdałów). Dobrze wyrośnięte ciasto posmarować rozpuszczonym masłem i posypać kruszonką. Piec w dość gorącym piecu przez 25-30 minut''.
+
<references/>
 
 
<br/>
 
 
 
 
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
#Barczewski Walenty, ''Kiermasy na Warmii i inne pisma wybrane'', wybrał Władysław Ogrodziński, Olsztyn 1984.
+
Barczewski Walenty, ''Kiermasy na Warmii i inne pisma wybrane'', wybrał Władysław Ogrodziński, Olsztyn 1984.<br/>
#Cyfus Edward, ''Moja Warmia'', Dąbrówno 2012.
+
Cyfus Edward, ''Moja Warmia'', Dąbrówno 2012.<br/>
#Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.
+
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.<br/>
#''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
+
''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.<br/>
#''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.
+
''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, oprac. Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.<br/>
#''Warmiacy i Mazurzy. Życie codzienne ludności wiejskiej w I połowie XIX wieku'', red. Bogumił Kuźniewski, Olsztynek 2002.
+
''Warmiacy i Mazurzy. Życie codzienne ludności wiejskiej w I połowie XIX wieku'', red. Bogumił Kuźniewski, Olsztynek 2002.<br/>
<br/>
+
[http://mojemazury.pl/132862,Kuch-czyli-warminska-drozdzowka.html#axzz36Cz0E2UM| Moje Mazury.pl] [16.06.2014]
{{Przypisy}}
 
<references>
 
 
<br/>
 
<br/>
  
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]
+
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria:Kultura niematerialna]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]
 
<br/>
 
<br/>

Aktualna wersja na dzień 12:39, 20 wrz 2022

Kuch

Kuch – ciasto drożdżowe, bardzo popularny słodki wypiek pojawiający się na sobotnio-niedzielnych i świątecznych stołach Mazurów i Warmiaków.

Sposób przygotowania

Przyprawy do kucha zdobywano w sklepach kolonialnych. Początkowo zamiast cukru buraczanego stosowano brązowy słodzik z trzciny cukrowej kupowany w sklepach kolonialnych, który od XIX wieku został wyparty przez bryły białego cukru. Kuch występował w wersji z kruszonką i bez, z dużą ilością korzennych przypraw, ale również z dodatkiem rabarbaru, malin, jabłek, śliwek. Niekiedy wierzch ciasta zalewano galaretką.

Do upieczonego ciasta często serwowano na dodatkowych talerzykach miód i masło.

Przepis na kuch z kruszonką

Przepis na kuch z kruszonką zawarty w książce Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur brzmi następująco:

50 g drożdży, szklanka mleka, 40 dag cukru, 75 dag mąki, 2 jajka, 50 dag margaryny, sól, 1 cytryna, 15 dag rodzynków (sułtanek), 5 dag masła

"Z drożdży, połowy mleka, łyżeczki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu. Gdy będzie gotowy, wlać do miski i dodać 50 dag mąki, 25 dag margaryny, jajka, 20 dag cukru, otartą skórkę z cytryny, szczyptę soli, resztę mleka. Długo wyrabiać i klepać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodać rodzynki. Ciasto włożyć do natłuszczonej blachy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z 25 dag margaryny, 20 dag cukru, 25 dag mąki i soku z cytryny wyrobić drobne zacierki kruszonki (można dodać trochę mielonych migdałów). Dobrze wyrośnięte ciasto posmarować rozpuszczonym masłem i posypać kruszonką. Piec w dość gorącym piecu przez 25-30 minut"[1].

Przypisy

  1. M.K.Jankowska-Buttitta, Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007, s.198.

Bibliografia

Barczewski Walenty, Kiermasy na Warmii i inne pisma wybrane, wybrał Władysław Ogrodziński, Olsztyn 1984.
Cyfus Edward, Moja Warmia, Dąbrówno 2012.
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, oprac. Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.
Warmiacy i Mazurzy. Życie codzienne ludności wiejskiej w I połowie XIX wieku, red. Bogumił Kuźniewski, Olsztynek 2002.
Moje Mazury.pl [16.06.2014]