Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Kętrzynie: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
(Struktura)
(Kierownictwo)
Linia 42: Linia 42:
  
 
== Kierownictwo ==
 
== Kierownictwo ==
...
+
Powiatowy Lekarz Weterynarii dr n. wet. Józef Mikucki
 +
 
 
<br/>
 
<br/>
 +
 
== Delegatury ==
 
== Delegatury ==
 
...
 
...

Wersja z 12:13, 13 lis 2014

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Kętrzynie

Siedziba 11-400 Kętrzyn ul. Rynkowa 5
Kierownik Powiatowy Lekarz Weterynarii dr n. wet. Józef Mikucki
Kontakt tel./fax 89/ 751 27 47

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Kętrzynie powiatowy Lekarz Weterynarii jest organem administracji rządowej, kieruje działalnością Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej wchodzącej w skład niezespolonej administracji rządowej, podlega bezpośrednio Warmińsko-Mazurskiemu Wojewódzkiemu Lekarzowi Weterynarii. Jest urzędem, za pomocą którego swoje zadnia wykonuje Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ełku. Podstawy prawne urzędu działania reguluje ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (tekst jednolity: Dz. U. z 2010 r. Nr 112 poz. 744 z późn. zm)[1] oraz zarządzenia nr 1Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie organizacji wojewódzkich, powiatowychi granicznych inspektoratów weterynarii (Dz.Urz. Min. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Nr 3, poz. 3)[2].

Zadania

Inspekcja realizuje zadania z zakresu ochrony zdrowia zwierząt oraz bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu zapewnienia ochrony zdrowia publicznego. Inspektorat zapewnia obsługę realizacji zadań Powiatowego Lekarza wynikających z ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej. Inspekcja wykonuje swoje zadania w szczególności przez:

  1. zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, w tym chorób odzwierzęcych,
  2. badanie kontrolne zakażeń zwierząt,
  3. monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych oraz związanej z nimi oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego i paszach,
  4. badanie zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego,
  5. przeprowadzanie kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu,
  6. sprawowanie nadzoru nad: bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej, wprowadzaniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, obrotem i stosowaniem pasz, dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego i pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz nad transgranicznym przemieszczaniem organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego,zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego, jaj wylęgowych drobiu i produktów akwakultury,stosowaniem pasz leczniczych,przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt,przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt,przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie,utrzymaniem, hodowlą, prowadzeniem ewidencji zwierząt doświadczalnych w jednostkach doświadczalnych, hodowlanych i u dostawców.
  7. monitorowaniem substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz paszach,
  8. wymianą informacji w ramach weterynaryjnych systemów wymiany informacji,
  9. przyjmowaniem informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz paszach od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji, oraz od organów Inspekcji Handlowej o niebezpiecznych produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym produktem żywnościowym lub paszą, a następnie przekazywaniem tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF, o którym mowa w art. 85 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r., Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.)[3]
  10. innymi zadaniami nałożonymi przepisami prawa.


Struktura

W skład Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Kętrzynie wchodzą:

  1. Zespoły do spraw

zdrowia i ochrony zwierząt bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych, finansowo-księgowy

  1. Samodzielne stanowisko do spraw obsługi prawnej,
  2. Pracownia badania mięsa na obecność włośni znajdującej się:

przy Zakładzie Uboju Antoni Rapa w Reszlu

przy Gabinecie Weterynaryjnym Marian Kunda w Kętrzynie


Kierownictwo

Powiatowy Lekarz Weterynarii dr n. wet. Józef Mikucki


Delegatury

...

Przypisy


Bibliografia