Produkty tradycyjne i regionalne: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
(Utworzono nową stronę "''' Produkty tradycyjne i regionalne''' – są to produkty rolne i środki produkcji, objęte wykazem prawa unijnego, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściw...")
 
(Ogólna charakterystyka)
Linia 1: Linia 1:
 
''' Produkty tradycyjne i regionalne''' – są to produkty rolne i środki produkcji, objęte wykazem prawa unijnego, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, czyli wykorzystywanych co najmniej 25 lat <ref> Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz.U. 2005 nr 10 poz. 68 </ref>.<br/>
 
''' Produkty tradycyjne i regionalne''' – są to produkty rolne i środki produkcji, objęte wykazem prawa unijnego, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, czyli wykorzystywanych co najmniej 25 lat <ref> Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz.U. 2005 nr 10 poz. 68 </ref>.<br/>
 
== Ogólna charakterystyka ==
 
== Ogólna charakterystyka ==
 +
Coraz więcej Europejsczykóe uświadamia sobie potrzebę dbnia o dziedzictwo kulturowe rodzimego regionu, w którym od stuleci tworzono wartości i zwyczaje, a przede wszystkim kształtowano przyzwyczajenia kulinarne i związane z nimi wytwarzanie oryginalnych produktów i potraw <ref>Grzybek M., Kawa M. 2010. ''Rodzaj i cechy produktów regionalnych, pochodzących z West Yorkshire w Wielkiej Brytanii''. Journal of Agribusiness and Rural Development, nr 3(17), s. 31-38 W krajach UE polityka jakości i standaryzacji produktów jest prowadzona od dawna. Wynika ona z troski o konsumenta i ochrony jego interesów. Dotyczy to także produktów żywnościowych, które powstają poza dużymi zakładami przemysłowymi i bez zastosowania nowoczesnych technologii. Inicjatorami stworzenia przepisów ochraniających regionalne specjały byli Francuzi. Przyczynili się do przeniesienia na poziom europejski francuskiego ustawodawstwa, które powstało na początku XX w. i pierwotnie dotyczyło ochrony win <ref> Chudy S., Gierłatowska U. 2013. ''Produkty tradycyjne i regionalne z perspektywy szczecińskich studentów''. Journal of Agribusiness and Rural Development, nr 1(27), s. 45-52 </ref>.
 +
<br/>
  
<br/>
 
 
== Znaczenie dla regionu ==
 
== Znaczenie dla regionu ==
 
...
 
...

Wersja z 13:30, 7 sie 2014

Produkty tradycyjne i regionalne – są to produkty rolne i środki produkcji, objęte wykazem prawa unijnego, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, czyli wykorzystywanych co najmniej 25 lat [1].

Ogólna charakterystyka

Coraz więcej Europejsczykóe uświadamia sobie potrzebę dbnia o dziedzictwo kulturowe rodzimego regionu, w którym od stuleci tworzono wartości i zwyczaje, a przede wszystkim kształtowano przyzwyczajenia kulinarne i związane z nimi wytwarzanie oryginalnych produktów i potraw Błąd rozszerzenia cite: Brak znacznika zamykającego </ref> po otwartym znaczniku <ref>.

Znaczenie dla regionu

...

Bibliografia

...

Przypisy

  1. Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz.U. 2005 nr 10 poz. 68