Produkty tradycyjne i regionalne: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
(Ogólna charakterystyka)
Linia 1: Linia 1:
 
''' Produkty tradycyjne i regionalne''' – są to produkty rolne i środki produkcji, objęte wykazem prawa unijnego, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, czyli wykorzystywanych co najmniej 25 lat <ref> Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz.U. 2005 nr 10 poz. 68 </ref>.<br/>
 
''' Produkty tradycyjne i regionalne''' – są to produkty rolne i środki produkcji, objęte wykazem prawa unijnego, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, czyli wykorzystywanych co najmniej 25 lat <ref> Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz.U. 2005 nr 10 poz. 68 </ref>.<br/>
 
== Ogólna charakterystyka ==
 
== Ogólna charakterystyka ==
Coraz więcej Europejsczykóe uświadamia sobie potrzebę dbnia o dziedzictwo kulturowe rodzimego regionu, w którym od stuleci tworzono wartości i zwyczaje, a przede wszystkim kształtowano przyzwyczajenia kulinarne i związane z nimi wytwarzanie oryginalnych produktów i potraw <ref>Grzybek M., Kawa M. 2010. ''Rodzaj i cechy produktów regionalnych, pochodzących z West Yorkshire w Wielkiej Brytanii''. Journal of Agribusiness and Rural Development, nr 3(17), s. 31-38 </ref>. W krajach UE polityka jakości i standaryzacji produktów jest prowadzona od dawna. Wynika ona z troski o konsumenta i ochrony jego interesów. Dotyczy to także produktów żywnościowych, które powstają poza dużymi zakładami przemysłowymi i bez zastosowania nowoczesnych technologii. Inicjatorami stworzenia przepisów ochraniających regionalne specjały byli Francuzi. Przyczynili się do przeniesienia na poziom europejski francuskiego ustawodawstwa, które powstało na początku XX w. i pierwotnie dotyczyło ochrony win <ref> Chudy S., Gierłatowska U. 2013. ''Produkty tradycyjne i regionalne z perspektywy szczecińskich studentów''. Journal of Agribusiness and Rural Development, nr 1(27), s. 45-52 </ref>.
+
Coraz więcej Europejczyków uświadamia sobie potrzebę dbania o dziedzictwo kulturowe rodzimego regionu, w którym od stuleci tworzono wartości i zwyczaje, a przede wszystkim kształtowano przyzwyczajenia kulinarne i związane z nimi wytwarzanie oryginalnych produktów i potraw <ref>Grzybek M., Kawa M. 2010. ''Rodzaj i cechy produktów regionalnych, pochodzących z West Yorkshire w Wielkiej Brytanii''. Journal of Agribusiness and Rural Development, nr 3(17), s. 31-38 </ref>. W krajach UE polityka jakości i standaryzacji produktów jest prowadzona od dawna. Wynika ona z troski o konsumenta i ochrony jego interesów. Dotyczy to także produktów żywnościowych, które powstają poza dużymi zakładami przemysłowymi i bez zastosowania nowoczesnych technologii. Inicjatorami stworzenia przepisów ochraniających regionalne specjały byli Francuzi. Przyczynili się do przeniesienia na poziom europejski francuskiego ustawodawstwa, które powstało na początku XX w. i pierwotnie dotyczyło ochrony win <ref> Chudy S., Gierłatowska U. 2013. ''Produkty tradycyjne i regionalne z perspektywy szczecińskich studentów''. Journal of Agribusiness and Rural Development, nr 1(27), s. 45-52 </ref>.
  
W celu ochorny regionalnych specjałów, zdognie z ustaodawstwem unijnym, produkty spożywcze można  
+
W celu ochrony regionalnych specjałów, zgodnie z ustawodawstwem unijnym, produkty spożywcze można zarejestrować w trzech kategoriach, z których każda ma przypisany symbol graficzny (rys. 1). Są to:
 +
* chroniona nazwa pochodzenia (''Protected Designation of Orgin'' - PDO),
 +
* chronione oznaczenie geograficzne (''Protected Geographical Indications'' - PGI),
 +
* gwarantowana tradycyjna specjalność (''Traditional Speciality Guaranteed'' - TSG).
 +
 
 +
Rys. 1. Znaki produktów o chronionej nazwie pochodzenia, chronionym oznaczeniu geograficznym i gwarantowanej tradycyjnej specjalności.
 +
 
 +
[[Plik: znaki.jpeg]]
 +
 
 +
''Źródło'': http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/
 
<br/>
 
<br/>
  

Wersja z 19:29, 7 sie 2014

Produkty tradycyjne i regionalne – są to produkty rolne i środki produkcji, objęte wykazem prawa unijnego, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, czyli wykorzystywanych co najmniej 25 lat [1].

Ogólna charakterystyka

Coraz więcej Europejczyków uświadamia sobie potrzebę dbania o dziedzictwo kulturowe rodzimego regionu, w którym od stuleci tworzono wartości i zwyczaje, a przede wszystkim kształtowano przyzwyczajenia kulinarne i związane z nimi wytwarzanie oryginalnych produktów i potraw [2]. W krajach UE polityka jakości i standaryzacji produktów jest prowadzona od dawna. Wynika ona z troski o konsumenta i ochrony jego interesów. Dotyczy to także produktów żywnościowych, które powstają poza dużymi zakładami przemysłowymi i bez zastosowania nowoczesnych technologii. Inicjatorami stworzenia przepisów ochraniających regionalne specjały byli Francuzi. Przyczynili się do przeniesienia na poziom europejski francuskiego ustawodawstwa, które powstało na początku XX w. i pierwotnie dotyczyło ochrony win [3].

W celu ochrony regionalnych specjałów, zgodnie z ustawodawstwem unijnym, produkty spożywcze można zarejestrować w trzech kategoriach, z których każda ma przypisany symbol graficzny (rys. 1). Są to:

  • chroniona nazwa pochodzenia (Protected Designation of Orgin - PDO),
  • chronione oznaczenie geograficzne (Protected Geographical Indications - PGI),
  • gwarantowana tradycyjna specjalność (Traditional Speciality Guaranteed - TSG).

Rys. 1. Znaki produktów o chronionej nazwie pochodzenia, chronionym oznaczeniu geograficznym i gwarantowanej tradycyjnej specjalności.

Znaki.jpeg

Źródło: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/

Znaczenie dla regionu

...

Bibliografia

...

Przypisy

  1. Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz.U. 2005 nr 10 poz. 68
  2. Grzybek M., Kawa M. 2010. Rodzaj i cechy produktów regionalnych, pochodzących z West Yorkshire w Wielkiej Brytanii. Journal of Agribusiness and Rural Development, nr 3(17), s. 31-38
  3. Chudy S., Gierłatowska U. 2013. Produkty tradycyjne i regionalne z perspektywy szczecińskich studentów. Journal of Agribusiness and Rural Development, nr 1(27), s. 45-52