Produkty tradycyjne i regionalne

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Wersja z dnia 13:30, 7 sie 2014 autorstwa KarolinaB (dyskusja) (Ogólna charakterystyka)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Produkty tradycyjne i regionalne – są to produkty rolne i środki produkcji, objęte wykazem prawa unijnego, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, czyli wykorzystywanych co najmniej 25 lat [1].

Ogólna charakterystyka

Coraz więcej Europejsczykóe uświadamia sobie potrzebę dbnia o dziedzictwo kulturowe rodzimego regionu, w którym od stuleci tworzono wartości i zwyczaje, a przede wszystkim kształtowano przyzwyczajenia kulinarne i związane z nimi wytwarzanie oryginalnych produktów i potraw Błąd rozszerzenia cite: Brak znacznika zamykającego </ref> po otwartym znaczniku <ref>.

Znaczenie dla regionu

...

Bibliografia

...

Przypisy

  1. Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz.U. 2005 nr 10 poz. 68