Rolnictwo ekologiczne: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
Linia 1: Linia 1:
[[Kategoria:Pozostałe kategorie ekonomiczne]]
+
''' Rolnictwo ekologiczne '''  
 
+
<br/><br/>
''' Rolnictwo ekologiczne ''' <br/>
 
 
== Ogólna charakterystyka ==
 
== Ogólna charakterystyka ==
 
Rolnictwo ekologiczne określa się jako system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Produkcja ekologiczna powinna łączyć przyjazne środowisku praktyki gospodarowania, wspomagać wysoki stopień różnorodności biologicznej, wykorzystywać naturalne procesy oraz zapewnić właściwy dobrostan zwierząt.
 
Rolnictwo ekologiczne określa się jako system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Produkcja ekologiczna powinna łączyć przyjazne środowisku praktyki gospodarowania, wspomagać wysoki stopień różnorodności biologicznej, wykorzystywać naturalne procesy oraz zapewnić właściwy dobrostan zwierząt.
 
Bardzo często podkreśla się dwoistą naturę systemu rolnictwa ekologicznego. Przede wszystkim jest to system wpływający pozytywnie na środowisko naturalne, co też przyczynia się do osiągania szeroko rozumianych korzyści rolnośrodowiskowych. Z drugiej jednak strony rolnictwo ekologiczne jest odpowiedzią na zmieniającą się strukturę popytu na rynku. Konsumenci skłaniają się ku tym produktom, chcą je kupować i zazwyczaj płacą za nie wyższą cenę niż za produkty, które nie zostały wytworzone takimi metodami. Zgodnie z tym podejściem system rolnictwa ekologicznego jest systemem rynkowym.
 
Bardzo często podkreśla się dwoistą naturę systemu rolnictwa ekologicznego. Przede wszystkim jest to system wpływający pozytywnie na środowisko naturalne, co też przyczynia się do osiągania szeroko rozumianych korzyści rolnośrodowiskowych. Z drugiej jednak strony rolnictwo ekologiczne jest odpowiedzią na zmieniającą się strukturę popytu na rynku. Konsumenci skłaniają się ku tym produktom, chcą je kupować i zazwyczaj płacą za nie wyższą cenę niż za produkty, które nie zostały wytworzone takimi metodami. Zgodnie z tym podejściem system rolnictwa ekologicznego jest systemem rynkowym.
 
Szybki rozwój sektora rolnictwa ekologicznego znajduje odzwierciedlenie we wzroście podaży wysokojakościowych produktów rolnictwa ekologicznego. W 2004 r. kontrolą objętych było 3 760 gospodarstw o powierzchni 82 730 ha, a w 2011 r. było to już 23 449 gospodarstw o powierzchni 605 519 ha. Liczba przetwórni wzrosła z 55 do 270. W Polsce udział rolnictwa ekologicznego w całkowitej powierzchni upraw rolnych w 2002 roku wynosił zaledwie około 0,3%, podczas gdy średnia w państwach "starej unii" wynosiła 3,3%. Obecnie udział powierzchni ekologicznej w Polce wzrósł do 3,2%. Pochodną wzrostu tego sektora rolnictwa jest wzrost liczby jednostek certyfikujących odpowiedzialnych za kontrolę i certyfikację. W 2011 r. takie kontrole przeprowadzało 10 upoważnionych jednostek certyfikujących.
 
Szybki rozwój sektora rolnictwa ekologicznego znajduje odzwierciedlenie we wzroście podaży wysokojakościowych produktów rolnictwa ekologicznego. W 2004 r. kontrolą objętych było 3 760 gospodarstw o powierzchni 82 730 ha, a w 2011 r. było to już 23 449 gospodarstw o powierzchni 605 519 ha. Liczba przetwórni wzrosła z 55 do 270. W Polsce udział rolnictwa ekologicznego w całkowitej powierzchni upraw rolnych w 2002 roku wynosił zaledwie około 0,3%, podczas gdy średnia w państwach "starej unii" wynosiła 3,3%. Obecnie udział powierzchni ekologicznej w Polce wzrósł do 3,2%. Pochodną wzrostu tego sektora rolnictwa jest wzrost liczby jednostek certyfikujących odpowiedzialnych za kontrolę i certyfikację. W 2011 r. takie kontrole przeprowadzało 10 upoważnionych jednostek certyfikujących.
 
 
<br/>
 
<br/>
 
== Czynniki mające wpływ na rozwój ==
 
== Czynniki mające wpływ na rozwój ==
Linia 14: Linia 12:
 
:* stosowanie naturalnych sposobów ochrony przed chorobami i szkodnikami np. sadzenie roślin, odstraszających owady;<br>
 
:* stosowanie naturalnych sposobów ochrony przed chorobami i szkodnikami np. sadzenie roślin, odstraszających owady;<br>
 
:* naturalne metody przetwórstwa;<br>
 
:* naturalne metody przetwórstwa;<br>
 
<br/>
 
  
 
== Występowanie w regionie ==
 
== Występowanie w regionie ==
Linia 23: Linia 19:
 
Tabela 2. Liczba ekologicznych producentów w Polsce w latach 2009/2010 <br>
 
Tabela 2. Liczba ekologicznych producentów w Polsce w latach 2009/2010 <br>
 
[[Plik:eko producenci.jpg]]<br>
 
[[Plik:eko producenci.jpg]]<br>
 
 
<br/>
 
<br/>
 
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
1. Zawiślak K., Szymański W., Kostrzewska M.K. 1995. Profesor Witold Niewiadomski członek rzeczywisty Polskiej Akademii Nauk. 66 lat w służbie polskiego rolnictwa. ART, Olsztyn.<br/>
+
Zawiślak K., Szymański W., Kostrzewska M.K. 1995. Profesor Witold Niewiadomski członek rzeczywisty Polskiej Akademii Nauk. 66 lat w służbie polskiego rolnictwa. ART, Olsztyn.<br/>
2. IJHRS Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce 2009-2010.<br/>
+
IJHRS Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce 2009-2010.<br/>
 
 
 
<br/>
 
<br/>
 
[[Kategoria:Gospodarka]]<br />
 
[[Kategoria:Gospodarka]]<br />

Wersja z 19:25, 2 mar 2014

Rolnictwo ekologiczne

Ogólna charakterystyka

Rolnictwo ekologiczne określa się jako system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Produkcja ekologiczna powinna łączyć przyjazne środowisku praktyki gospodarowania, wspomagać wysoki stopień różnorodności biologicznej, wykorzystywać naturalne procesy oraz zapewnić właściwy dobrostan zwierząt. Bardzo często podkreśla się dwoistą naturę systemu rolnictwa ekologicznego. Przede wszystkim jest to system wpływający pozytywnie na środowisko naturalne, co też przyczynia się do osiągania szeroko rozumianych korzyści rolnośrodowiskowych. Z drugiej jednak strony rolnictwo ekologiczne jest odpowiedzią na zmieniającą się strukturę popytu na rynku. Konsumenci skłaniają się ku tym produktom, chcą je kupować i zazwyczaj płacą za nie wyższą cenę niż za produkty, które nie zostały wytworzone takimi metodami. Zgodnie z tym podejściem system rolnictwa ekologicznego jest systemem rynkowym. Szybki rozwój sektora rolnictwa ekologicznego znajduje odzwierciedlenie we wzroście podaży wysokojakościowych produktów rolnictwa ekologicznego. W 2004 r. kontrolą objętych było 3 760 gospodarstw o powierzchni 82 730 ha, a w 2011 r. było to już 23 449 gospodarstw o powierzchni 605 519 ha. Liczba przetwórni wzrosła z 55 do 270. W Polsce udział rolnictwa ekologicznego w całkowitej powierzchni upraw rolnych w 2002 roku wynosił zaledwie około 0,3%, podczas gdy średnia w państwach "starej unii" wynosiła 3,3%. Obecnie udział powierzchni ekologicznej w Polce wzrósł do 3,2%. Pochodną wzrostu tego sektora rolnictwa jest wzrost liczby jednostek certyfikujących odpowiedzialnych za kontrolę i certyfikację. W 2011 r. takie kontrole przeprowadzało 10 upoważnionych jednostek certyfikujących.

Czynniki mające wpływ na rozwój

  • zrównoważona produkcja roślinna i zwierzęca w ramach gospodarstwa;
  • nieskażone środowisko, z dala od źródeł zanieczyszczeń;
  • stosowanie wyłącznie nawozów naturalnych (obornik, nawozy zielone);
  • stosowanie naturalnych sposobów ochrony przed chorobami i szkodnikami np. sadzenie roślin, odstraszających owady;
  • naturalne metody przetwórstwa;

Występowanie w regionie

Tabela 1. Powierzchnia upraw rolnych, liczba gospodarstw oraz przetwórni ekologicznych znajdujących się w systemie rolnictwa ekologicznego w podziale na województwa w 2012 r.
Rolek.jpg

Tabela 2. Liczba ekologicznych producentów w Polsce w latach 2009/2010
Eko producenci.jpg

Bibliografia

Zawiślak K., Szymański W., Kostrzewska M.K. 1995. Profesor Witold Niewiadomski członek rzeczywisty Polskiej Akademii Nauk. 66 lat w służbie polskiego rolnictwa. ART, Olsztyn.
IJHRS Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce 2009-2010.