Smardz jadalny: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja zweryfikowana]
(Rozmieszczenie i ekologia)
 
(Nie pokazano 8 wersji utworzonych przez 4 użytkowników)
Linia 5: Linia 5:
 
  |Pusta linia =<br/>
 
  |Pusta linia =<br/>
 
  |grafika = smardz.jpg
 
  |grafika = smardz.jpg
  |podpis grafiki = Owocniki smardza jadalnego
+
  |podpis grafiki = Owocniki smardza jadalnego. Fot. Andreas Kunze. Źródło: [http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2011-04-30_Morchella_esculenta.jpg Commons Wikimedia]
 
  |Systematyka = Systematyka
 
  |Systematyka = Systematyka
 
  |Domena = eukarionty  
 
  |Domena = eukarionty  
Linia 18: Linia 18:
 
  |Synonimy = Synonimy
 
  |Synonimy = Synonimy
 
  |Lista synonimów = }}
 
  |Lista synonimów = }}
 +
'''Smardz jadalny''' (''Morchella esculenta'' (L.) Pers.) – gatunek grzyba wielkoowocnikowego z rodziny smardzowatych (''Morchellaceae''), rzędu kustrzebkowców (''Pezizales'').
 +
<br/><br/>
 +
== Owocnik ==
 +
Owocnik osiąga wysokość 3–10 cm (20 cm). Główka o wymiarach 3–8 cm x 3–6 cm jest szara, szaroochrowa, woskowatożółta, kulista lub jajowata, w środku pusta, z nieregularnie rozmieszczonymi alweolami (wnękami) na powierzchni, bez wyraźnie rozgraniczających żeber, dolną krawędzią przyrośnięta do trzonu. Trzon o wymiarach 5-9 x 2-4 cm, białoochrowy, pokryty jest drobnymi ziarenkami i pusty w środku.
 
<br/>
 
<br/>
  
'''Smardz jadalny''' (''Morchella esculenta'' (L.) Pers.) – gatunek grzyba wielkoowocnikowego z rodziny smardzowatych (Morchellaceae), rzędu kustrzebkowców (Pezizales).
+
== Rozmieszczenie i ekologia ==
 +
Smardz jadalny tworzy owocniki jednoroczne. Powstają one wczesną wiosną, od kwietnia i maja do czerwca, pojedynczo lub w grupach, w lasach i zaroślach liściastych, nad brzegami rzek i potoków, w parkach, w ogrodach, często pod jesionami i wiązami, również pod drzewami owocowymi, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach, rzadziej w lasach iglastych.  
 +
Jest to grzyb saprotroficzny.
  
 +
Gatunek objęty jest częściową ochroną prawną w Polsce (ochronie podlegają jedynie okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni), zaliczony do grzybów rzadkich – kategoria R na ''Czerwonej liście roślin i grzybów Polski''. Ze względu na dość liczne stanowiska tego gatunku odnotowane w ostatnich latach na terenie całego kraju, również na [[Warmia|Warmii]] i [[Mazury|Mazurach]], według niektórych nie należy do grzybów rzadkich, choć nie jest też pospolity.
  
=== Owocnik ===
+
== Wartość użytkowa ==
 
+
Owocniki są jadalne, opisywane jako cenne pod względem spożywczym, smaczne, przydatne do obróbki zarówno świeże, jak i suszone, jednak w stanie surowym toksyczne dla człowieka.
Owocnik wysokości 3-10 cm (20 cm). Główka o wymiarach 3-8 cm x 3-6 cm, szara, szaro-ochrowa, woskowatożółta, kulista lub jajowata, w  środku pusta, z nieregularnie rozmieszczonymi alweolami (wnękami) na powierzchni, bez wyraźnie rozgraniczających żeber; dolną krawędzią przyrośnięta do trzonu. Trzon o wymiarach 5-9 x 2-4 cm, biało-ochrowy, pokryty drobnymi ziarenkami, w środku pusty.
 
 
 
  
 +
== Zobacz też ==
 +
[http://www.grzyby.pl/gatunki/Morchella_esculenta.htm grzyby.pl] [22.04.2014]
 
<br/>
 
<br/>
 
+
[http://pl.wikipedia.org/wiki/Smardz_jadalny pl.wikipedia.org, smardz jadalny] [22.04.2014]
 
 
=== Rozmieszczenie i ekologia ===
 
 
 
Smardz jadalny tworzy owocniki jednoroczne, wczesną wiosną, od kwietnia i maja do czerwca, pojedynczo lub w grupach, w lasach i zaroślach liściastych, nad brzegami rzek i potoków, w parkach, w ogrodach, często pod jesionami i wiązami, również pod drzewami owocowymi, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach, rzadziej w lasach iglastych. Grzyb saprotroficzny.
 
 
<br/>
 
<br/>
Jest to gatunek objęty ochroną gatunkową w Polsce, zaliczony do grzybów rzadkich – kategoria R na "Czerwonej liście roślin i grzybów Polski". Ze względu na dość liczne stanowiska tego gatunku, odnotowane w ostatnich latach na terenie całego kraju, również na Warmii i Mazurach, według niektórych, nie należy do grzybów rzadkich, choć nie jest też pospolity.
+
[http://www.indexfungorum.org/names/Names.asp indexfungorum.org] [22.04.2014]
 
 
<br/>
 
 
 
 
 
=== Wartość użytkowa ===
 
 
 
Owocniki są jadalne, opisywane jako cenne pod względem spożywczym, smaczne, przydatne do obróbki zarówno świeże, jak i suszone, jednak w stanie surowym toksyczne dla człowieka.
 
 
<br/>
 
<br/>
 
 
  
 
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
Gumińska B., Wojewoda W.: Grzyby i ich oznaczanie. Warszawa: PWRiL, 1985.
+
Gumińska Barbara, Wojewoda Wiesław, ''Grzyby i ich oznaczanie'', Warszawa 1985.<br/>
<br/>
+
Flück Markus, ''Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie'', z je̜z. niem. tłum. Helena Terpińska-Ostrowska, Warszawa 1995.
Flück M.: Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie. Franckh-Kosmos Verlags GmbH&Co., Stuttgart.
 
<br/>
 
Wojewoda W., Ławrynowicz M.: ''Red list of the macrofungi in Poland''. W: Mirek Z., Zarzycki K., Wojewoda W., Szeląg Z. (red.), ''Red lists of plants and fungi in Poland''. Kraków: W. Szafer Institute of Botany, Polish Academy of Sciences, 2006, 55-70.
 
 
 
<br/>
 
 
 
== Linki zewnętrzne ==
 
 
 
http://www.grzyby.pl/gatunki/Morchella_esculenta.htm
 
<br/>
 
http://pl.wikipedia.org/wiki/Smardz_jadalny
 
<br/>
 
http://www.indexfungorum.org/names/Names.asp
 
 
<br/>
 
<br/>
 +
Wojewoda Władysław, Ławrynowicz Maria, ''Red list of the macrofungi in Poland'', [w:] ''Red lists of plants and fungi in Poland. Czerwona lista roślin i grzybów Polski'', red. Zbigniew Mirek, Kazimierz Zarzycki, Władysław Wojewoda i Zbigniew Szeląg, Kraków 2006, s. 55-70.
  
  
 
[[Kategoria: Przyroda]]
 
[[Kategoria: Przyroda]]
[[Kategoria: Grzyby]]
+
[[Kategoria: Grzyby Warmii i Mazur]]

Aktualna wersja na dzień 21:22, 24 lis 2017

Smardz jadalny

Morchella esculenta
(L.) Pers.
Owocniki smardza jadalnego. Fot. Andreas Kunze. Źródło: Commons Wikimedia
Owocniki smardza jadalnego. Fot. Andreas Kunze. Źródło: Commons Wikimedia
Systematyka
Królestwo grzyby
Gromada grzyby workowe
Klasa kustrzebniaki
Rząd kustrzebkowce
Rodzina smardzowate
Rodzaj smardz
Gatunek smardz jadalny
Synonimy

Smardz jadalny (Morchella esculenta (L.) Pers.) – gatunek grzyba wielkoowocnikowego z rodziny smardzowatych (Morchellaceae), rzędu kustrzebkowców (Pezizales).

Owocnik

Owocnik osiąga wysokość 3–10 cm (20 cm). Główka o wymiarach 3–8 cm x 3–6 cm jest szara, szaroochrowa, woskowatożółta, kulista lub jajowata, w środku pusta, z nieregularnie rozmieszczonymi alweolami (wnękami) na powierzchni, bez wyraźnie rozgraniczających żeber, dolną krawędzią przyrośnięta do trzonu. Trzon o wymiarach 5-9 x 2-4 cm, białoochrowy, pokryty jest drobnymi ziarenkami i pusty w środku.

Rozmieszczenie i ekologia

Smardz jadalny tworzy owocniki jednoroczne. Powstają one wczesną wiosną, od kwietnia i maja do czerwca, pojedynczo lub w grupach, w lasach i zaroślach liściastych, nad brzegami rzek i potoków, w parkach, w ogrodach, często pod jesionami i wiązami, również pod drzewami owocowymi, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach, rzadziej w lasach iglastych. Jest to grzyb saprotroficzny.

Gatunek objęty jest częściową ochroną prawną w Polsce (ochronie podlegają jedynie okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni), zaliczony do grzybów rzadkich – kategoria R na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ze względu na dość liczne stanowiska tego gatunku odnotowane w ostatnich latach na terenie całego kraju, również na Warmii i Mazurach, według niektórych nie należy do grzybów rzadkich, choć nie jest też pospolity.

Wartość użytkowa

Owocniki są jadalne, opisywane jako cenne pod względem spożywczym, smaczne, przydatne do obróbki zarówno świeże, jak i suszone, jednak w stanie surowym toksyczne dla człowieka.

Zobacz też

grzyby.pl [22.04.2014]
pl.wikipedia.org, smardz jadalny [22.04.2014]
indexfungorum.org [22.04.2014]

Bibliografia

Gumińska Barbara, Wojewoda Wiesław, Grzyby i ich oznaczanie, Warszawa 1985.
Flück Markus, Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie, z je̜z. niem. tłum. Helena Terpińska-Ostrowska, Warszawa 1995.
Wojewoda Władysław, Ławrynowicz Maria, Red list of the macrofungi in Poland, [w:] Red lists of plants and fungi in Poland. Czerwona lista roślin i grzybów Polski, red. Zbigniew Mirek, Kazimierz Zarzycki, Władysław Wojewoda i Zbigniew Szeląg, Kraków 2006, s. 55-70.