Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Nidzicy
Powiatowy Inspektorat Weterynarii W Nidzicy | |
| |
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Nidzicy. Źródło: www.nidzica.piw.gov.pl [17.11.2014] | |
Siedziba | 13-100 Nidzica ul. Limanowskiego 1 |
Kierownik | Powiatowy Lekarz Weterynarii Witold Wojciechowski |
Kontakt | tel.: (89) 625 25 15
e-mail: nidzica.piw@wetgiw.gov.pl |
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Nidzicy - państwowa jednostka budżetowa, przy pomocy której Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nidzicy wykonuje swoje zadania jako kierownik Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej wchodzącej w skład niezespolonej administracji rządowej w województwie warmińsko-mazurskim.
Charakterystyka
Podstawy prawne działania urzędu reguluje:
- Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (tekst jednolity z 2010 r. Nr 112, poz. 744 z późniejszymi zmianami)
- Zarządzenie nr 1 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie organizacji wojewódzkich, powiatowych i granicznych inspektoratów weterynarii (Dz. Urz. MR i RW Nr 3. poz. 3)
- Statut Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Nidzicy nadany Zarządzeniem Nr 157/2010 Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 21 grudnia 2010 r.[1]
Obszarem działania Inspektoratu jest powiat nidzicki.
Zadania
Zadania Powiatowego Lekarza Weterynarii określa Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o inspekcji weterynaryjnej (tekst jednolity: Dz. U. z 2010 r. Nr 112 poz. 744 z późn. zm.)[2]. Do kompetencji Powiatowego Lekarza Weterynarii należy w szczególności:
- zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, w tym chorób odzwierzęcych
- badanie kontrolne zakażeń zwierząt
- monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych oraz związanej z nimi oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego i paszach
- badanie zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego
- przeprowadzanie kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu
- sprawowanie nadzoru nad:
- bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej
- wprowadzaniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego
- wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem pasz, dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego i pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz nad transgranicznym przemieszczaniem organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego
- zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego, jaj wylęgowych drobiu i produktów akwakultury
- wytwarzaniem i stosowaniem pasz leczniczych
- przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt
- przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt;
- przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie;
- utrzymaniem, hodowlą, prowadzeniem ewidencji zwierząt doświadczalnych w jednostkach doświadczalnych, hodowlanych i u dostawców
- monitorowanie substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz paszach
- wymianę informacji w ramach weterynaryjnych systemów wymiany informacji
- przyjmowanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz paszach od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji, oraz od organów Inspekcji Handlowej o niebezpiecznych produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym produktem żywnościowym lub paszą, a następnie przekazywaniem tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF, o którym mowa w art. 85 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r., Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.)[3]
- inne zadania nałożone przepisami prawa
Struktura
W skład Powiatowego Inspektoratu w Nidzicy wchodzą:
- Zespoły do spraw:
- zdrowia i ochrony zwierząt
- bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych
- finansowo–księgowych i administracyjnych
- samodzielne stanowisko do spraw obsługi prawnej
- Pracownia badania mięsa na obecność włośni znajdujące się przy Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Nidzicy
Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Nidzicy podlegają:
- zespół do spraw zdrowia i ochrony zwierząt
- zespół do spraw bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych
- zespół do spraw finansowo-księgowych i administracyjnych
- samodzielne stanowisko do spraw obsługi prawnej
- Stacja Diagnostyki Włośnicy
Kierownictwo
Funkcję Powiatowego Lekarza Weterynarii pełni lek. wet. Witold Wojciechowski. Zastępcą Powiatowego Lekarza Weterynarii jest Mariola Wytrążek.
Przypisy
- ↑ Regulamin Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Nidzicy[10.11.2014]
- ↑ Ustawa o inspekcji weterynaryjnej [10.11.2014]
- ↑ Ustawa o Bezpieczeństwie żywności i żywienia [10.11.2014]
Bibliografia
BIP Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Nidzicy[10.11.2014]
Powiatowy Inspektorat w Nidzicy[10.11.2014]