Regionalna Izba Gospodarcza Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie
Regionalna Izba Gospodarcza Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie | |
| |
logo Regionalnaej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie | |
Przedmiot działalności: | promowanie i edukacja konsumetnów w zakresie żywności tradycyjnej i naturalnej |
Adres: | ul. Lubelska 43a
11-041 Olsztyn |
E-mail: | biuro@rig.olsztyn.pl |
Telefon: | (89) 535 48 43 |
Strona internetowa: | rig.olsztyn.pl |
Regionalna Izba Gospodarcza Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie – organizacja reprezentująca, promująca sektor żywności naturalnej i tradycyjnej oraz działająca na rzecz tego sektora. Izba zrzesza na zasadzie dobrowolności podmioty prowadzące działalność gospodarczą na terenie województwa warmińsko-mazurskiego z wyjątkiem osób fizycznych, prowadzących taką działalność jako uboczne zajęcie zarobkowe. Siedziba Izby znajduje się w Olsztynie, a obszarem jej działania jest województwo warmińsko-mazurskie.
Informacje ogólne
Regionalna Izba Gospodarcza Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie działa na podstawie Ustawy z dnia 30 maja 1989 r. o Izbach Gospodarczych.
Do podstawowych zadań Izby należą:
- Tworzenie warunków rozwoju gospodarczego oraz wspieranie inicjatyw gospodarczych członków Izby, w tym:
- opracowywanie opinii o projektach rozwiązań odnoszących się do funkcjonowania gospodarki oraz uczestniczenie w przygotowaniu aktów normatywnych w tym zakresie
- opracowywanie i kierowanie do organów władzy i administracji państwowej wniosków, opinii, informacji i zapytań w sprawach gospodarczych
- dokonywanie oceny wdrażania i funkcjonowania przepisów prawnych dotyczących prowadzenia działalności gospodarczej
- opiniowanie wniosków członków Izby skierowanych do władz państwowych i administracji państwowej w sprawach związanych z zakresem działalności Izby
- Prowadzenie działalności promocyjnej, aktywizacji eksportu oraz usługowej w dziedzinie współpracy gospodarczej z zagranicą dotyczącej obrotu towarowego, współpracy kapitałowej i naukowo-technicznej, m.in.:
- udzielanie pomocy członkom Izby w nawiązywaniu kontaktów z partnerami zagranicznymi, organizowanie wyjazdów i przyjazdów delegacji i misji zagranicznych gospodarczych oraz organizowanie i utrzymywanie współpracy z instytucjami o podobnym charakterze
- inicjowanie i tworzenie wyspecjalizowanych organizacji usługowych w dziedzinie marketingu i ochrony własności przemysłowej oraz rozwiązań organizacyjnych, finansowych i prawnych dotyczących współpracy gospodarczej w kraju i za granicą
- gromadzenie informacji gospodarczych dotyczących regionu, które to informacje mogą być wykorzystane do podejmowania inwestycji gospodarczych
- organizowanie wystaw i targów oraz udział członków Izby w targach promujących działalność członków Izby w dziedzinie współpracy gospodarczej w kraju i za granicą
- aktywne uczestniczenie w udzielaniu pomocy podmiotom gospodarczym zrzeszonym w Izbie w realizacji zadań dotyczących przekształceń własnościowych
- opracowywanie i gromadzenie materiałów i niezbędnych danych statystycznych dotyczących działalności w kraju i współpracy z zagranicą
- inicjowanie działalności gospodarczej przyczyniającej się do gospodarczego rozwoju regionu i członków Izby
- prowadzenie działalności szkoleniowej w dziedzinie gospodarczej i doskonalenia zawodowego pracowników
- delegowanie swoich przedstawicieli na zaproszenia organów państwowych do uczestniczenia w pracach instytucji doradczo-opiniodawczych w sprawach działalności gospodarczej
- inicjowanie powstawania nowych jednostek gospodarczych
- ustanawianie ekspertów w zakresie działalności gospodarczej
- kształtowanie i upowszechnianie zasad etyki w działalności gospodarczej, w szczególności opracowywanie i doskonalenie norm rzetelnego postępowania w obrocie gospodarczym i ochronie praw własności
- opiniowanie planów rozwoju regionalnego, opracowywanych przez organy samorządu terytorialnego
- wykonywanie innych zadań w sferze gospodarki i jej infrastruktury z własnej inicjatywy oraz na zlecenie władz samorządowych i państwowych
- organizowanie i stworzenie warunków do rozstrzygania sporów w drodze postępowania polubownego lub pojednawczego oraz uczestniczenie na odrębnie określonych zasadach w postępowaniu sądowym w związku z działalnością gospodarczą członków Izby
- prowadzenie działalności gospodarczej na zasadach ogólnych. Uzyskiwanie dochodów z działalności gospodarczej Izby służą realizacji celów statutowych i nie mogą być przeznaczone do podziału między jej członków. Działalność gospodarcza prowadzona jest w zakresie: działalności szkoleniowej; organizacji targów, wystaw wydarzeń związanych z promocją żywności naturalnej i tradycyjnej; handlu detalicznego; handlu hurtowego; działalności usługowej związanej z wyżywieniem
Izba finansuje swoją działalność w oparciu o preliminarz przychodów i rozchodów. Na przychody Izba składają się: składki członkowskie, opłaty za korzystanie ze świadczeń Izby, przychody z działalności gospodarczej, przychody z darowizn i spadków, dotacje, przychody z oprocentowania środków bieżących i lokat, dochody ze wspólnych przedsięwzięć. Z kolei rozchody Izby obejmują: wydatki bieżące na prowadzenie działalności statutowej, inwestycje i lokata wolnych środków, pożyczki celowo udzielane członkom Izby, udziały we wspólnych przedsięwzięciach, inne rozchody.
Regionalna Izba Gospodarcza Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie zrzesza obecnie ponad 60 podmiotów sektora z branży spożywczej i gastronomii.
Struktura organizacji
Zgodnie z treścią Statutu organami Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjenj w Olsztynie są:
- Walne Zgromadzenie Izby – najwyższa władza w Izbie składająca się z wszystkich członków Izby, wytyczająca kierunki i zasady działania Izby. Uchwały i decyzje Walnego Zgromadzenia Izby zapadają zwykłą większością głosów oddanych.
- Rada Izby jest organem zarządzającym, a do jej uprawnień należą:
- uchwalanie projektu programu działania Izby oraz projektu preliminarzu finansowego Izby
- zatrudnianie i zwalnianie Dyrektora
- podejmowanie uchwał w sprawach członkostwa w Izbie
- gospodarowanie majątkiem, w tym funduszami Izby
- składanie Walnemu Zgromadzeniu sprawozdania z działalności Rady
- rozpatrywanie skarg i wniosków dotyczących działalności Biura Izby
- podejmowanie uchwał w sprawach niezastrzeżonych do uprawnień innych organów Izby
Rada Izby składa się z ośmiu osób. Funkcję Prezesa sprawuje Tadeusz Kawa, wiceprezesów – Grzegorz Winiarek i Jarosław Parol, natomiast pozostałymi członkami Rady są: Jerzy Kilijański, Franciszek Pawłowski, Sławomir Olender, Wojciech Kroczek, Wiesław Mergalski, Robert Saluda.
- Komisja Rewizyjna – składa się z 3 osób wybranych przez Walne Zgromadzenie spośród osób uprawnionych do udziału w Walnym Zgromadzeniu. Do uprawnień Komisji Rewizyjnej należą:
- kontrola przestrzegania przez Izbę prawa postanowień Statutu Uchwał Walnego Zgromadzenia oraz regulaminów uchwalanych przez organy Izby
- dokonywanie co najmniej raz w roku kontroli finansowej działalności Izby
- przedstawienie Radzie Izby uwag i wniosków dotyczących działalności Izby
- składanie Walnemu Zgromadzeniu sprawozdań ze swojej działalności w wyników kontroli oraz wniosków w sprawie absolutorium dla Rady Izby
- Sąd Koleżeński – składa się z 5 osób wybranych przez Walne Zgromadzenie spośród osób uprawnionych do udziału w Walnym Zgromadzeniu
Dane kontaktowe
ul. Lubelska 43a
11-041 Olsztyn
e-mail: biuro@rig.olsztyn.pl
tel. (89) 535 48 43
Bibliografia
Regionalna Izba Gospodarcza Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie [10.12.2014]
Statut Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie