Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie

Budynek Zespołu Szkół, źródło: www.zsgs.olsztyn.pl, 01.07.2014.
Budynek Zespołu Szkół, źródło: www.zsgs.olsztyn.pl, 01.07.2014.
Data założenia: 1946 r.
Poziom szkoły: ponadgimnazjalny
Profil: zawodowy
Adres: ul. Żołnierska 49, Olsztyn

Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie – placówka oświatowa w województwie warmińsko-mazurskim, w Olsztynie. Dyrektorem Szkoły jest Małgorzata Świech-Twarowska.

Historia

Tuż po II wojnie światowej rozpoczęło funkcjonowanie 4-letnie Liceum Przemysłu Gastronomicznego, które w 1951 r. przemianowano na Państwowe Technikum Handlowo-Gastronomiczne. W 1952 r. utworzono Technikum Handlowe i Gastronomiczne MHW, Technikum Przemysłu Spożywczego oraz Zasadniczą Szkołę Przemysłu Spożywczego. W 1953 r. powołano Zasadniczą Szkołę Gastronomiczną, która działała do 1959 r. W latach 1956–1972 funkcjonowały także: Technikum Gospodarcze oraz Zasadnicza Szkoła, a w latach 1972–1984 Zespół Szkół Zawodowych nr 2. Od 1985 r. obowiązuje obecna nazwa placówki – Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych.

Typy szkół i kierunki kształcenia

Przy Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie działają następujące placówki:

  • Technikum nr 5 (4-letnie), w którym kształci się w następujących zawodach:
    • technik żywienia i usług gastronomicznych
    • kelner
    • technik technologii żywności
    • kucharz (klasa 3,4)
    • technik organizacji usług gastronomicznych (klasa 3,4)
  • Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 5 (3–letnia), w której kształci się w następujących zawodach:
    • kucharz
    • cukiernik
    • piekarz

Kadra pedagogiczna

Wicedyrektorzy:

  • Janusz Groszkowski
  • Jadwiga Kochanowska
  • Elżbieta Michalec.

Kierownik szkolenia praktycznego:

  • Grażyna Niedźwiecka

Pedagog:

  • Wioletta Leszczyńska.

Nauczyciele przedmiotowi:

  • biologia - Małgorzata Januszewicz-Badurek
  • chemia - Jadwiga Kochanowska, Anna Tychek
  • edukacja dla bezpieczeństwa - Grzegorz Węgrecki
  • fizyka - Beata Urbańska–Soboń
  • geografia - Danuta Hanowska, Małgorzata Sutnik
  • historia - Irena Archutowska, Małgorzata Mazuruk, Janusz Groszkowski
  • języki obce - Ewa Kaliszuk, Dorota Kołowska, Danuta Komar, Patrycja Lipińska, Katarzyna Michalska, Małgorzata Polkowska, Urszula Smolińska, Marek Szonert
  • j. polski - Janusz Groszkowski, Iwona Lemke, Jolanta Siemianowska, Jadwiga Sikora, Roman Sokulski
  • matematyka - Beata Borucka, Alicja Gajewska, Jolanta Kowalewska
  • przedmioty ekonomiczne - Marzena Bańkowska, Ewa Doreńska, Zbigniew Prekiel
  • religia - Ewa Piórkowska, Małgorzata Sutnik
  • wychowanie fizyczne - Eugeniusz Ciarciński, Dorota Wojciechowska, Beata Kwiatkowska, Monika Śmiarowska, Mariusz Wojciechowski

Przedmioty zawodowe:

  • Marzena Bańkowska
  • Włodzimierz Bekiesza
  • Anna Chodorowska
  • Anna Deptuła
  • Ewa Dębska
  • Mirosław Doroszuk
  • Bogusława Gajdamowicz
  • Monika Gołębiewska
  • Iwona Hawrysz
  • Teresa Iwanowska
  • Joanna Kowalska
  • Bożena Lisowska
  • Marlena Mańczak
  • Małgorzata Marciniec
  • Elżbieta Michalec
  • Alina Mierzejewska
  • Małgorzata Pachucka
  • Barbara Ponieważ
  • Anna Rzymkowska
  • Wioletta Rutkowska
  • Ewa Stanisławska-Lepko
  • Mirosław Szymański
  • Katarzyna Tunkiewicz
  • Jolanta Urbanek
  • Jolanta Kowalewska
  • Małogorzata Sekuła.

Osiągnięcia

Uczniowie Szkoły otrzymali m.in. nagrody, zdobywając m.in. następujące wyróżnienia:

  • III miejsce na XXXVIII Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w 2014 r.
  • II miejsce w turnieju piłki nożnej w 2014 r.,
  • II miejsce w Turnieju Trzech Dyrektorów w 2014 r. ,
  • I, II, III miejsce na XVI Olimpiadzie Wiedzy o Żywności w 2013 r.,
  • III miejsce w konkursie "Kuchnia Polska na Mazowszu 2013”

Bibliografia

Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie [01.07.2014]