Kawa kozacka: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja zweryfikowana] |
(Nie pokazano 17 wersji utworzonych przez 4 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{EWiM Potrawy infobox | {{EWiM Potrawy infobox | ||
|Nazwa = Kawa kozacka | |Nazwa = Kawa kozacka | ||
− | |zdjecie = | + | |zdjecie = Stylowa etykietka Kawy kozackiej.jpg |
− | |opis zdjecia = | + | |opis zdjecia = Stylowa etykietka kawy kozackiej.<br>Źródło: [http://kaffeeseite.com/kaffee-kosakenkaffee/ www.kaffeeseite.com] [11.11.2014] |
− | |inne nazwy = | + | |inne nazwy = Wiartaler Kosakenkaffe, Kawa mazurska, Kawa kurońska |
− | |typ potrawy = | + | |typ potrawy = likier |
|znaczenie = | |znaczenie = | ||
|symbol = | |symbol = | ||
Linia 12: | Linia 12: | ||
|www = | |www = | ||
}} | }} | ||
− | + | ''' Kawa kozacka ''' – likier fabrykowany między innymi w mazurskiej wsi [[Wiartel]] i nad Zalewem Kurońskim. | |
− | + | <br/><br/> | |
− | ''' | + | [[File: Współczesna niemiecka wersja kawy kozackiej.jpg|thumb|right|290px|Współczesna niemiecka wersja kawy kozackiej.<br>Źródło: [http://www.minikatalog.de/20K/20274000/212500.HTML www.minikatalog.de] [11.11.2014] |
− | + | ]] | |
== Geneza == | == Geneza == | ||
− | + | Trunek składał się ze spirytusu oraz dobrze osłodzonej, mocnej, ziarnistej kawy. Likier przed wybuchem II wojny światowej był wytwarzany w wytwórni Heinricha Krischa w Wiartlu w okolicach [[Pisz|Pisza]]. Napitek był zlewany do butelek, które zdobiła etykieta z wizerunkiem kozaka z obnażoną szablą. Kozacka kawa była dostępna na terenie całych Niemiec. | |
<br/> | <br/> | ||
− | + | == Sposób przygotowania == | |
− | + | Świeżo zmieloną kawę należało kilkakrotnie nasączyć alkoholem. Następnie dodawano odpowiednią ilość karmelu, glukozy, cukru oraz ziół. Całość poddawano filtracji. | |
− | |||
− | |||
− | |||
<br/> | <br/> | ||
− | |||
== Znaczenie w kuchni regionalnej == | == Znaczenie w kuchni regionalnej == | ||
− | ... | + | Kozacką kawę pito samodzielnie lub jako deserowy dodatek do ciast. Jej smak jednak najlepiej wydobywała sielawa z [[Mikołajki|Mikołajek]]. Jak czytamy w książce ''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'': |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | + | ''Każdy turysta przebywający nad Wielkimi Jeziorami obowiązkowo musiał zakończyć dzień, kosztując wędzonej sielawy i kozackiej kawy. Przed wypiciem dolewano do likieru kilka kropel słodkiej śmietany, co wywoływało w kieliszku samoistną grę zmieniających się fantazyjnych form''<ref>''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. W. Mierzwa, Dąbrówno 2008, s. 80.</ref>. | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | < | ||
− | |||
− | |||
− | |||
== Zobacz też == | == Zobacz też == | ||
*[[Nikolaszka nidzicka]] | *[[Nikolaszka nidzicka]] | ||
*[[Niedźwiedziówka]] | *[[Niedźwiedziówka]] | ||
*[[Mazurskie mleko myśliwego]] | *[[Mazurskie mleko myśliwego]] | ||
+ | {{Przypisy}} | ||
+ | <references/> | ||
+ | == Bibliografia == | ||
+ | Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.<br/> | ||
+ | ''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.<br/> | ||
+ | ''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.<br/> | ||
<br/> | <br/> | ||
− | [[Kategoria: Kultura | + | |
+ | [[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Potrawy regionalne]] | ||
<br/> | <br/> |
Aktualna wersja na dzień 09:43, 5 mar 2015
Kawa kozacka | |
| |
Stylowa etykietka kawy kozackiej. Źródło: www.kaffeeseite.com [11.11.2014] | |
Inne nazwy | Wiartaler Kosakenkaffe, Kawa mazurska, Kawa kurońska |
Typ potrawy | likier |
Kawa kozacka – likier fabrykowany między innymi w mazurskiej wsi Wiartel i nad Zalewem Kurońskim.
Spis treści
Geneza
Trunek składał się ze spirytusu oraz dobrze osłodzonej, mocnej, ziarnistej kawy. Likier przed wybuchem II wojny światowej był wytwarzany w wytwórni Heinricha Krischa w Wiartlu w okolicach Pisza. Napitek był zlewany do butelek, które zdobiła etykieta z wizerunkiem kozaka z obnażoną szablą. Kozacka kawa była dostępna na terenie całych Niemiec.
Sposób przygotowania
Świeżo zmieloną kawę należało kilkakrotnie nasączyć alkoholem. Następnie dodawano odpowiednią ilość karmelu, glukozy, cukru oraz ziół. Całość poddawano filtracji.
Znaczenie w kuchni regionalnej
Kozacką kawę pito samodzielnie lub jako deserowy dodatek do ciast. Jej smak jednak najlepiej wydobywała sielawa z Mikołajek. Jak czytamy w książce Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany:
Każdy turysta przebywający nad Wielkimi Jeziorami obowiązkowo musiał zakończyć dzień, kosztując wędzonej sielawy i kozackiej kawy. Przed wypiciem dolewano do likieru kilka kropel słodkiej śmietany, co wywoływało w kieliszku samoistną grę zmieniających się fantazyjnych form[1].
Zobacz też
Przypisy
- ↑ Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. W. Mierzwa, Dąbrówno 2008, s. 80.
Bibliografia
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.