Mazurskie mleko myśliwego: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja zweryfikowana] |
m (Zastępowanie tekstu - "Kategoria: Etnografia" na "Kategoria:Kultura niematerialna") |
|||
(Nie pokazano 11 wersji utworzonych przez 3 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{EWiM Potrawy infobox | {{EWiM Potrawy infobox | ||
|Nazwa = Mazurskie mleko myśliwego | |Nazwa = Mazurskie mleko myśliwego | ||
− | |zdjecie = | + | |zdjecie = |
− | |opis zdjecia = | + | |opis zdjecia = |
− | |inne nazwy = | + | |inne nazwy = masuriche Jägermilch |
− | |typ potrawy = | + | |typ potrawy = napój alkoholowy |
|znaczenie = | |znaczenie = | ||
|symbol = | |symbol = | ||
Linia 12: | Linia 12: | ||
|www = | |www = | ||
}} | }} | ||
− | + | ''' Mazurskie mleko myśliwego ''' – lokalny trunek. | |
− | + | <br/><br/> | |
− | ''' | ||
− | |||
== Geneza == | == Geneza == | ||
− | . | + | Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek [[Puszcza Piska|Puszczy Piskiej]]. Autorstwo przypisuje się parze zakochanych, między innymi rodzicom [[lkwim: Ernst Wiechert|Ernsta Wiecherta]]. |
<br/> | <br/> | ||
− | |||
=== Sposób przygotowania === | === Sposób przygotowania === | ||
− | + | Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję, a przede wszystkim moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę. | |
− | |||
− | Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach | ||
<br/> | <br/> | ||
+ | == Przepis na szampańskie mleczko myśliwego== | ||
+ | Zgodnie z przepisem podanym w publikacji Małgorzaty Jankowskiej-Buttitty ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'' do sporządzenia mazurskiego mleczka myśliwego potrzebne są 4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru i 4 szklanki lodu pokruszonego. | ||
− | + | Śmietanę i cukier należy zmiksować i dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Gotowe mleko myśliwego można podawać w szklanej wazie do ponczu.<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226.</ref>. | |
− | ... | ||
<br/> | <br/> | ||
+ | {{Przypisy}} | ||
+ | <references/> | ||
+ | == Zobacz też == | ||
+ | *[[kawa kozacka]] | ||
+ | *[[niedźwiedziówka]] | ||
+ | *[[nikolaszka nidzicka]] | ||
+ | == Bibliografia == | ||
+ | Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.<br/> | ||
+ | ''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.<br/> | ||
+ | ''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.<br/> | ||
− | |||
− | |||
− | + | [[Kategoria: Kultura]][[Kategoria:Kultura niematerialna]][[Kategoria: Potrawy regionalne]] | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | [[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: | ||
− |
Aktualna wersja na dzień 18:03, 17 mar 2015
Mazurskie mleko myśliwego | |
| |
Inne nazwy | masuriche Jägermilch |
Typ potrawy | napój alkoholowy |
Mazurskie mleko myśliwego – lokalny trunek.
Spis treści
Geneza
Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek Puszczy Piskiej. Autorstwo przypisuje się parze zakochanych, między innymi rodzicom Ernsta Wiecherta.
Sposób przygotowania
Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję, a przede wszystkim moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.
Przepis na szampańskie mleczko myśliwego
Zgodnie z przepisem podanym w publikacji Małgorzaty Jankowskiej-Buttitty Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur do sporządzenia mazurskiego mleczka myśliwego potrzebne są 4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru i 4 szklanki lodu pokruszonego.
Śmietanę i cukier należy zmiksować i dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Gotowe mleko myśliwego można podawać w szklanej wazie do ponczu.[1].
Przypisy
- ↑ M.K.Jankowska-Buttitta, Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007, s. 226.
Zobacz też
Bibliografia
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.