Nikolaszka nidzicka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja zweryfikowana]
m (Zastępowanie tekstu - "Kategoria: Etnografia" na "Kategoria:Kultura niematerialna")
 
(Nie pokazano 4 wersji utworzonych przez 3 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
 
{{EWiM Potrawy infobox
 
{{EWiM Potrawy infobox
 
  |Nazwa                = Nikolaszka nidzicka   
 
  |Nazwa                = Nikolaszka nidzicka   
  |zdjecie              = Pole-obowiązkowe-zdjęcie 
+
  |zdjecie              =  
  |opis zdjecia          = Pole-obowiązkowe
+
  |opis zdjecia          =  
  |inne nazwy            =    
+
  |inne nazwy            = Neidenburger Nikolaschka   
 
  |typ potrawy          =  
 
  |typ potrawy          =  
 
  |znaczenie            =  
 
  |znaczenie            =  
Linia 12: Linia 12:
 
  |www                  =
 
  |www                  =
 
}}
 
}}
<br/>
+
''' Nikolaszka nidzicka  ''' – stara rosyjska  specjalność alkoholowa, koniak lub winiak z cytryną, kawą mieloną i cukrem. Nikolaszka to wschodniopruskie połączenie alkoholu i zagryzki. Zwyczajowo pijano ją po południu. Podobno była szczególnie popularna wśród kobiet.
 
 
''' Nazwa ''' - ...<br/>
 
 
 
== Geneza ==
 
...
 
<br/>
 
  
 +
Na [[Mazurach]] picie nikolaszki przy świecach miało być uznawane za najlepszy sposób na ostateczne przełamanie lodów przez onieśmielonych zakochanych.
 +
<br/><br/>
 
=== Sposób przygotowania ===
 
=== Sposób przygotowania ===
Nikolaszka nidzicka - Neidenburger Nikolaschka;koniak lub wódka z cytryną i kawą mieloną. Wschodniopruskie połączenie alkoholu i zagryzki; stara rosyjska  specjalność alkoholowa. Zwyczajowo pijano nikolaszkę po południu. Podobno była szczególnie popularna wśród kobiet.
+
Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem), a następnie kładło się na nim plasterek cytryny bez skórki, który posypywano łyżką cukru i mielonej kawy. Całość zjadano, zapijając likierem.  
 
 
 
 
Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem). Kładło się na nim plasterek cytryny bez skórki, który posypywano łyżką cukru i mielonej kawy. Całość zjadano zapijając likierem. Na [[Mazurach]] uznawana za najlepszy sposób na ostateczne przełamanie lodów przez onieśmielonych zakochanych. Wersja nidzicka, wypijana późnym wieczorem obejmowała: parę zakochanych, butelkę winiaku, dwa kieliszki, dwie cytryny, torebkę cukru, pół szklanki zmielonej kawy oraz ... świeczki, których zadaniem było stworzenie atmosfery romantycznego wieczoru.
 
 
 
 
 
 
<br/>
 
<br/>
  
== Znaczenie w kuchni regionalnej ==
+
== Zobacz też ==
...
+
*[[niedźwiedziówka]]
<br/>
+
*[[mazurskie mleko myśliwego]]
 
+
*[[kawa kozacka]]
== Przepis ==
+
== Bibliografia ==
...
+
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.<br/>
 +
''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.<br/>
 +
''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.
 
<br/>
 
<br/>
  
== Bibliografia ==
 
#Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.
 
#''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
 
#''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.
 
  
<br/>
 
{{Przypisy}}
 
<references>
 
<br/>
 
== Zobacz też ==
 
*[[Niedźwiedziówka]]
 
*[[Mazurskie mleko myśliwego]]
 
*[[Kawa kozacka]]
 
<br/>
 
  
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]
+
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria:Kultura niematerialna]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]
 
<br/>
 
<br/>

Aktualna wersja na dzień 18:07, 17 mar 2015

Nikolaszka nidzicka

Inne nazwy Neidenburger Nikolaschka

Nikolaszka nidzicka – stara rosyjska specjalność alkoholowa, koniak lub winiak z cytryną, kawą mieloną i cukrem. Nikolaszka to wschodniopruskie połączenie alkoholu i zagryzki. Zwyczajowo pijano ją po południu. Podobno była szczególnie popularna wśród kobiet.

Na Mazurach picie nikolaszki przy świecach miało być uznawane za najlepszy sposób na ostateczne przełamanie lodów przez onieśmielonych zakochanych.

Sposób przygotowania

Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem), a następnie kładło się na nim plasterek cytryny bez skórki, który posypywano łyżką cukru i mielonej kawy. Całość zjadano, zapijając likierem.

Zobacz też

Bibliografia

Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.