Nikolaszka nidzicka: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja zweryfikowana] |
m (Zastępowanie tekstu - "Kategoria: Etnografia" na "Kategoria:Kultura niematerialna") |
|||
(Nie pokazano 4 wersji utworzonych przez 3 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{EWiM Potrawy infobox | {{EWiM Potrawy infobox | ||
|Nazwa = Nikolaszka nidzicka | |Nazwa = Nikolaszka nidzicka | ||
− | |zdjecie = | + | |zdjecie = |
− | |opis zdjecia = | + | |opis zdjecia = |
− | |inne nazwy = | + | |inne nazwy = Neidenburger Nikolaschka |
|typ potrawy = | |typ potrawy = | ||
|znaczenie = | |znaczenie = | ||
Linia 12: | Linia 12: | ||
|www = | |www = | ||
}} | }} | ||
− | + | ''' Nikolaszka nidzicka ''' – stara rosyjska specjalność alkoholowa, koniak lub winiak z cytryną, kawą mieloną i cukrem. Nikolaszka to wschodniopruskie połączenie alkoholu i zagryzki. Zwyczajowo pijano ją po południu. Podobno była szczególnie popularna wśród kobiet. | |
− | |||
− | ''' | ||
− | |||
− | |||
− | . | ||
− | |||
+ | Na [[Mazurach]] picie nikolaszki przy świecach miało być uznawane za najlepszy sposób na ostateczne przełamanie lodów przez onieśmielonych zakochanych. | ||
+ | <br/><br/> | ||
=== Sposób przygotowania === | === Sposób przygotowania === | ||
− | + | Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem), a następnie kładło się na nim plasterek cytryny bez skórki, który posypywano łyżką cukru i mielonej kawy. Całość zjadano, zapijając likierem. | |
− | |||
− | |||
− | Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem) | ||
− | |||
− | |||
<br/> | <br/> | ||
− | == | + | == Zobacz też == |
− | + | *[[niedźwiedziówka]] | |
− | + | *[[mazurskie mleko myśliwego]] | |
− | + | *[[kawa kozacka]] | |
− | == | + | == Bibliografia == |
− | ... | + | Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.<br/> |
+ | ''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.<br/> | ||
+ | ''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006. | ||
<br/> | <br/> | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | [[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: | + | [[Kategoria: Kultura]][[Kategoria:Kultura niematerialna]][[Kategoria: Potrawy regionalne]] |
<br/> | <br/> |
Aktualna wersja na dzień 18:07, 17 mar 2015
Nikolaszka nidzicka | |
| |
Inne nazwy | Neidenburger Nikolaschka |
Nikolaszka nidzicka – stara rosyjska specjalność alkoholowa, koniak lub winiak z cytryną, kawą mieloną i cukrem. Nikolaszka to wschodniopruskie połączenie alkoholu i zagryzki. Zwyczajowo pijano ją po południu. Podobno była szczególnie popularna wśród kobiet.
Na Mazurach picie nikolaszki przy świecach miało być uznawane za najlepszy sposób na ostateczne przełamanie lodów przez onieśmielonych zakochanych.
Sposób przygotowania
Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem), a następnie kładło się na nim plasterek cytryny bez skórki, który posypywano łyżką cukru i mielonej kawy. Całość zjadano, zapijając likierem.
Zobacz też
Bibliografia
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.