Klaster Mleczarski: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
Linia 9: | Linia 9: | ||
|Strona internetowa = | |Strona internetowa = | ||
}} | }} | ||
− | '''Klaster Mleczarski''' - inicjatywa | + | '''Klaster Mleczarski''' - inicjatywa sformalizowana 21 września 2007 r. na podstawie zawartego porozumienia o utworzeniu pierwszego w Polsce klastra zrzeszającego organizacje z szeroko pojętego sektora mleczarskiego. Głównym celem Klastra jest promocja [[Warmia|Warmii]] i [[Mazury|Mazur]] jako rozpoznawalnego w Europie i na świecie centrum mleczarstwa, kojarzonego z ekologicznym regionem. |
<br/><br/> | <br/><br/> | ||
== Informacje ogólne == | == Informacje ogólne == | ||
− | Na podstawie zawartego dnia 21 września 2007 | + | Na podstawie zawartego dnia 21 września 2007 r. porozumienia w skład Klastra Mleczarskiego weszli dostawcy mleka, organizacje z branży przetwórstwa mlecznego, instytucje otoczenia biznesu, jednostki naukowo-badawcze, przedsiębiorstwa handlowe, producenci oraz dystrybutorzy pasz i dodatków oraz producenci maszyn i urządzeń. <br/> |
− | Za cele działalności | + | Za cele działalności Klastra uznano: |
− | *produkcję wysokiej jakości, innowacyjnych i ekologicznych produktów mleczarskich | + | *produkcję wysokiej jakości, innowacyjnych i ekologicznych produktów mleczarskich |
− | *pielęgnację tradycyjnych receptur i sposobów produkcji produktów mleczarskich | + | *pielęgnację tradycyjnych receptur i sposobów produkcji produktów mleczarskich |
− | *wzrost świadomości konsumentów w zakresie jakości produktów, zdrowego odżywiania i ekologicznej żywności | + | *wzrost świadomości konsumentów w zakresie jakości produktów, zdrowego odżywiania i ekologicznej żywności |
− | *zwiększenie rozpoznawalności produktów z regionu na rynkach zagranicznych oraz wzrost eksportu | + | *zwiększenie rozpoznawalności produktów z regionu na rynkach zagranicznych oraz wzrost eksportu |
− | *zapewnienie wysokiej jakości surowca do produkcji wyrobów mleczarskich | + | *zapewnienie wysokiej jakości surowca do produkcji wyrobów mleczarskich |
== Struktura organizacji == | == Struktura organizacji == | ||
− | Koordynatorem | + | Koordynatorem Klastra została Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, będąca jednostką organizacyjną [[Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie|Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie]].<br/> |
== Dane kontaktowe == | == Dane kontaktowe == | ||
Linia 28: | Linia 28: | ||
ul. Michała Oczapowskiego 7, | ul. Michała Oczapowskiego 7, | ||
− | 10-719 Olsztyn<br/> | + | 10-719 [[Olsztyn]]<br/> |
== Bibliografia == | == Bibliografia == | ||
Płońska A., "Klastry województwa warmińsko-mazurskiego", CLEM, Luty 2008<br/> | Płońska A., "Klastry województwa warmińsko-mazurskiego", CLEM, Luty 2008<br/> | ||
[http://ris.warmia.mazury.pl/klastry-wm ris.warmia.mazury.pl] [22.04.2014]<br/> | [http://ris.warmia.mazury.pl/klastry-wm ris.warmia.mazury.pl] [22.04.2014]<br/> | ||
+ | |||
[[Kategoria:Gospodarka]] | [[Kategoria:Gospodarka]] | ||
[[Kategoria:Gospodarka regionalna]] | [[Kategoria:Gospodarka regionalna]] | ||
[[Kategoria:Organizacje]] | [[Kategoria:Organizacje]] | ||
[[Kategoria:Klastry]]<br /> | [[Kategoria:Klastry]]<br /> |
Wersja z 12:16, 18 cze 2014
Klaster Mleczarski | |
| |
Przedmiot działalności: | mleczarstwo |
Adres: | ul. Michała Oczapowskiego 7, 10-719 Olsztyn |
E-mail: | |
Telefon: | |
Strona internetowa: |
Klaster Mleczarski - inicjatywa sformalizowana 21 września 2007 r. na podstawie zawartego porozumienia o utworzeniu pierwszego w Polsce klastra zrzeszającego organizacje z szeroko pojętego sektora mleczarskiego. Głównym celem Klastra jest promocja Warmii i Mazur jako rozpoznawalnego w Europie i na świecie centrum mleczarstwa, kojarzonego z ekologicznym regionem.
Informacje ogólne
Na podstawie zawartego dnia 21 września 2007 r. porozumienia w skład Klastra Mleczarskiego weszli dostawcy mleka, organizacje z branży przetwórstwa mlecznego, instytucje otoczenia biznesu, jednostki naukowo-badawcze, przedsiębiorstwa handlowe, producenci oraz dystrybutorzy pasz i dodatków oraz producenci maszyn i urządzeń.
Za cele działalności Klastra uznano:
- produkcję wysokiej jakości, innowacyjnych i ekologicznych produktów mleczarskich
- pielęgnację tradycyjnych receptur i sposobów produkcji produktów mleczarskich
- wzrost świadomości konsumentów w zakresie jakości produktów, zdrowego odżywiania i ekologicznej żywności
- zwiększenie rozpoznawalności produktów z regionu na rynkach zagranicznych oraz wzrost eksportu
- zapewnienie wysokiej jakości surowca do produkcji wyrobów mleczarskich
Struktura organizacji
Koordynatorem Klastra została Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, będąca jednostką organizacyjną Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Dane kontaktowe
Klaster Mleczarski
ul. Michała Oczapowskiego 7,
10-719 Olsztyn
Bibliografia
Płońska A., "Klastry województwa warmińsko-mazurskiego", CLEM, Luty 2008
ris.warmia.mazury.pl [22.04.2014]