Kawa kozacka: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
Linia 12: | Linia 12: | ||
|www = | |www = | ||
}} | }} | ||
− | + | ''' Kawa kozacka ''' - likier fabrykowany między innymi w mazurskiej wsi [[Wiartel]] i nad Zalewem Kurońskim. | |
− | + | <br/><br/> | |
− | ''' Kawa kozacka ''' - likier fabrykowany między innymi w mazurskiej wsi [[Wiartel]] i nad Zalewem Kurońskim.<br/> | + | {{Galeria|Nazwa=Kawa kozacka|wielkość=290|pozycja=right |
− | + | File: Współczesna niemiecka wersja kawy kozackiej.jpg|Współczesna niemiecka wersja kawy kozackiej | |
+ | }} | ||
== Geneza == | == Geneza == | ||
Trunek składał się ze spirytusu oraz dobrze osłodzonej mocnej ziarnistej kawy. Likier przed wybuchem [[II Wojna Światowa|II wojny światowej]] był wytwarzany w wytwórni Heinricha Krischa w we wspomnianym Wiartlu w okolicach [[Pisz|Pisza]]. Trunek był zlewany do butelek, które zdobiła etykieta z wizerunkiem Kozaka z obnażoną szablą. Kozacka kawa była dostępna na terenie całych Niemiec. | Trunek składał się ze spirytusu oraz dobrze osłodzonej mocnej ziarnistej kawy. Likier przed wybuchem [[II Wojna Światowa|II wojny światowej]] był wytwarzany w wytwórni Heinricha Krischa w we wspomnianym Wiartlu w okolicach [[Pisz|Pisza]]. Trunek był zlewany do butelek, które zdobiła etykieta z wizerunkiem Kozaka z obnażoną szablą. Kozacka kawa była dostępna na terenie całych Niemiec. | ||
<br/> | <br/> | ||
− | |||
== Sposób przygotowania == | == Sposób przygotowania == | ||
Świeżo zmieloną kawę należało kilkakrotnie nasączyć alkoholem. Następnie dodawano odpowiednią ilość karmelu, glukozy, cukru oraz ziół. Całość poddawano filtracji. | Świeżo zmieloną kawę należało kilkakrotnie nasączyć alkoholem. Następnie dodawano odpowiednią ilość karmelu, glukozy, cukru oraz ziół. Całość poddawano filtracji. | ||
− | |||
− | |||
<br/> | <br/> | ||
− | |||
== Znaczenie w kuchni regionalnej == | == Znaczenie w kuchni regionalnej == | ||
Kozacką kawę pito samodzielnie lub jako deserowy dodatek do ciasta. Jej smak jednak najlepiej wydobywała sielawa z [[Mikołajki|Mikołajek]]. Jak czytamy w ''Mazurach. Słowniku stronniczym'': ''Każdy turysta przebywający nad Wielkimi Jeziorami obowiązkowo musiał zakończyć dzień, kosztując wędzonej sielawy i kozackiej kawy. Przed wypiciem dolewano do likieru kilka kropel słodkiej śmietany, co wywoływało w kieliszku samoistną grę zmieniających się fantazyjnych form''<ref>''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. W. Mierzwa, Dąbrówno 2008, s. 80.</ref>. | Kozacką kawę pito samodzielnie lub jako deserowy dodatek do ciasta. Jej smak jednak najlepiej wydobywała sielawa z [[Mikołajki|Mikołajek]]. Jak czytamy w ''Mazurach. Słowniku stronniczym'': ''Każdy turysta przebywający nad Wielkimi Jeziorami obowiązkowo musiał zakończyć dzień, kosztując wędzonej sielawy i kozackiej kawy. Przed wypiciem dolewano do likieru kilka kropel słodkiej śmietany, co wywoływało w kieliszku samoistną grę zmieniających się fantazyjnych form''<ref>''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. W. Mierzwa, Dąbrówno 2008, s. 80.</ref>. | ||
<br/> | <br/> | ||
− | |||
== Bibliografia == | == Bibliografia == | ||
− | + | Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.<br/> | |
− | + | ''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.<br/> | |
− | + | ''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.<br/> | |
− | |||
<br/> | <br/> | ||
{{Przypisy}} | {{Przypisy}} | ||
Linia 43: | Linia 38: | ||
*[[Niedźwiedziówka]] | *[[Niedźwiedziówka]] | ||
*[[Mazurskie mleko myśliwego]] | *[[Mazurskie mleko myśliwego]] | ||
− | + | ||
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]] | [[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]] | ||
<br/> | <br/> |
Wersja z 23:01, 19 wrz 2014
Kawa kozacka | |
| |
Stylowa etykietka Kawy kozackiej | |
Inne nazwy | Wiartaler Kosakenkaffe, Kawa mazurska, Kawa kurońska |
Typ potrawy | likier |
Kawa kozacka - likier fabrykowany między innymi w mazurskiej wsi Wiartel i nad Zalewem Kurońskim.
{{{2}}}
Spis treści
Geneza
Trunek składał się ze spirytusu oraz dobrze osłodzonej mocnej ziarnistej kawy. Likier przed wybuchem II wojny światowej był wytwarzany w wytwórni Heinricha Krischa w we wspomnianym Wiartlu w okolicach Pisza. Trunek był zlewany do butelek, które zdobiła etykieta z wizerunkiem Kozaka z obnażoną szablą. Kozacka kawa była dostępna na terenie całych Niemiec.
Sposób przygotowania
Świeżo zmieloną kawę należało kilkakrotnie nasączyć alkoholem. Następnie dodawano odpowiednią ilość karmelu, glukozy, cukru oraz ziół. Całość poddawano filtracji.
Znaczenie w kuchni regionalnej
Kozacką kawę pito samodzielnie lub jako deserowy dodatek do ciasta. Jej smak jednak najlepiej wydobywała sielawa z Mikołajek. Jak czytamy w Mazurach. Słowniku stronniczym: Każdy turysta przebywający nad Wielkimi Jeziorami obowiązkowo musiał zakończyć dzień, kosztując wędzonej sielawy i kozackiej kawy. Przed wypiciem dolewano do likieru kilka kropel słodkiej śmietany, co wywoływało w kieliszku samoistną grę zmieniających się fantazyjnych form[1].
Bibliografia
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.
Przypisy
- ↑ Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. W. Mierzwa, Dąbrówno 2008, s. 80.
<references>
Zobacz też