Nikolaszka nidzicka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
Linia 12: Linia 12:
 
  |www                  =
 
  |www                  =
 
}}
 
}}
''' Nikolaszka nidzicka  ''' - koniak lub wódka z cytryną i kawą mieloną.
+
''' Nikolaszka nidzicka  ''' koniak lub wódka z cytryną i kawą mieloną.
 
<br/><br/>
 
<br/><br/>
 
== Geneza ==  
 
== Geneza ==  
Wschodniopruskie połączenie alkoholu i zagryzki; stara rosyjska  specjalność alkoholowa. Zwyczajowo pijano nikolaszkę po południu. Podobno była szczególnie popularna wśród kobiet.
+
Nikolaszka nidzicka to wschodniopruskie połączenie alkoholu i zagryzki, stara rosyjska  specjalność alkoholowa. Zwyczajowo pijano nikolaszkę po południu. Podobno była szczególnie popularna wśród kobiet.
 
<br/>
 
<br/>
 
=== Sposób przygotowania ===
 
=== Sposób przygotowania ===
Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem). Kładło się na nim plasterek cytryny bez skórki, który posypywano łyżką cukru i mielonej kawy. Całość zjadano, zapijając likierem. Na [[Mazurach]] nikolaszka był uznawana za najlepszy sposób na ostateczne przełamanie lodów przez onieśmielonych zakochanych. Wersja nidzicka, wypijana późnym wieczorem obejmowała: parę zakochanych, butelkę winiaku, dwa kieliszki, dwie cytryny, torebkę cukru, pół szklanki zmielonej kawy oraz ... świeczki, których zadaniem było stworzenie atmosfery romantycznego wieczoru.  
+
Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem). Kładło się na nim plasterek cytryny bez skórki, który posypywano łyżką cukru i mielonej kawy. Całość zjadano, zapijając likierem. Na [[Mazurach]] nikolaszka był uznawana za najlepszy sposób na ostateczne przełamanie lodów przez onieśmielonych zakochanych. Wersja nidzicka, wypijana późnym wieczorem, obejmowała: parę zakochanych, butelkę winiaku, dwa kieliszki, dwie cytryny, torebkę cukru, pół szklanki zmielonej kawy oraz świeczki, których zadaniem było stworzenie atmosfery romantycznego wieczoru.  
 
<br/>
 
<br/>
 +
== Zobacz też ==
 +
*[[niedźwiedziówka]]
 +
*[[mazurskie mleko myśliwego]]
 +
*[[kawa kozacka]]
 
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
 
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.<br/>
 
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.<br/>
Linia 25: Linia 29:
 
''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.
 
''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.
 
<br/>
 
<br/>
== Zobacz też ==
+
 
*[[Niedźwiedziówka]]
 
*[[Mazurskie mleko myśliwego]]
 
*[[Kawa kozacka]]
 
  
  
 
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]
 
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]
 
<br/>
 
<br/>

Wersja z 22:09, 4 paź 2014

Nikolaszka nidzicka

Inne nazwy Neidenburger Nikolaschka

Nikolaszka nidzicka – koniak lub wódka z cytryną i kawą mieloną.

Geneza

Nikolaszka nidzicka to wschodniopruskie połączenie alkoholu i zagryzki, stara rosyjska specjalność alkoholowa. Zwyczajowo pijano nikolaszkę po południu. Podobno była szczególnie popularna wśród kobiet.

Sposób przygotowania

Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem). Kładło się na nim plasterek cytryny bez skórki, który posypywano łyżką cukru i mielonej kawy. Całość zjadano, zapijając likierem. Na Mazurach nikolaszka był uznawana za najlepszy sposób na ostateczne przełamanie lodów przez onieśmielonych zakochanych. Wersja nidzicka, wypijana późnym wieczorem, obejmowała: parę zakochanych, butelkę winiaku, dwa kieliszki, dwie cytryny, torebkę cukru, pół szklanki zmielonej kawy oraz świeczki, których zadaniem było stworzenie atmosfery romantycznego wieczoru.

Zobacz też

Bibliografia

Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.