Nikolaszka nidzicka: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja zweryfikowana] |
Linia 12: | Linia 12: | ||
|www = | |www = | ||
}} | }} | ||
− | ''' Nikolaszka nidzicka ''' – koniak lub | + | ''' Nikolaszka nidzicka ''' – stara rosyjska specjalność alkoholowa, koniak lub winiak z cytryną, kawą mieloną i cukrem. Nikolaszka to wschodniopruskie połączenie alkoholu i zagryzki. Zwyczajowo pijano ją po południu. Podobno była szczególnie popularna wśród kobiet. |
+ | |||
+ | Na [[Mazurach]] picie nikolaszki przy świecach miało być uznawane za najlepszy sposób na ostateczne przełamanie lodów przez onieśmielonych zakochanych. | ||
<br/><br/> | <br/><br/> | ||
− | |||
− | |||
− | |||
=== Sposób przygotowania === | === Sposób przygotowania === | ||
− | Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem) | + | Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem), a następnie kładło się na nim plasterek cytryny bez skórki, który posypywano łyżką cukru i mielonej kawy. Całość zjadano, zapijając likierem. |
<br/> | <br/> | ||
+ | |||
== Zobacz też == | == Zobacz też == | ||
*[[niedźwiedziówka]] | *[[niedźwiedziówka]] |
Wersja z 14:10, 13 lis 2014
Nikolaszka nidzicka | |
| |
Inne nazwy | Neidenburger Nikolaschka |
Nikolaszka nidzicka – stara rosyjska specjalność alkoholowa, koniak lub winiak z cytryną, kawą mieloną i cukrem. Nikolaszka to wschodniopruskie połączenie alkoholu i zagryzki. Zwyczajowo pijano ją po południu. Podobno była szczególnie popularna wśród kobiet.
Na Mazurach picie nikolaszki przy świecach miało być uznawane za najlepszy sposób na ostateczne przełamanie lodów przez onieśmielonych zakochanych.
Sposób przygotowania
Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem), a następnie kładło się na nim plasterek cytryny bez skórki, który posypywano łyżką cukru i mielonej kawy. Całość zjadano, zapijając likierem.
Zobacz też
Bibliografia
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.