Nowolatki: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
(→Przepis) |
|||
Linia 30: | Linia 30: | ||
== Przepis == | == Przepis == | ||
− | ... | + | ''Nowolatki pieczone'' <ref>http://warmia-browarnictwo.pl/wszystko-o-piwie/fafernuchy-nowolatki.html [data dostępu: 16.06.2014]</ref>. |
+ | |||
+ | 50 dkg mąki krupczatki, 1 jajko, 1 żółtko, 25 dkg masła, 5 łyżek śmietany, czubata łyżeczka proszku do piecznia, czubata łyżka grubej soli kamiennej | ||
+ | |||
+ | |||
+ | ''Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Musi być na tyle elastyczne by dało się rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wykrawać ciasteczka – w okresie karnawału obowiązkowo w kształcie ptaków – wypiekać na niesmarowanej tłuszczem blaszce.'' | ||
<br/> | <br/> | ||
Wersja z 12:48, 1 lip 2014
Nowolatki | |
| |
Tradycyjne Nowolatki | |
Nowolatki - ...
Spis treści
Geneza
Nowolatki - ciasteczka z pytlowej mąki i wody, przygotowywane w Sylwestra. Mąkę zaczyniano z piwem kandyzowanym lub jałowcowym, przy czym oba składniki musiały być wcześniej poświęcone w trzeci dzień świąt Bożego Narodzenia. Z ciasta wylepiano zwierzęta, kłosy zboża,drzewa, ptactwo i postaci, którym przypisywano właściwości magiczne. Najważniejszymi firgurkami byli trzej królowie, wyobrażeni zazwyczaj jako trzy paluszki z ciasta zagniecione na krzyż. Ciasteczek nie piekło się tylko suszyło na rozgrzanej blasze kuchni. Zgodnie ze zwyczajem część figurek z zjadano, co miało zapewnić pomyslność w Nowym Roku. Pozstałe były przechowywane dla zwierząt, wierzono bowiem, że mają właściwości uzdrawiające i wzmacniające. Poza tym nowolatki wkładano pod słomę roślin obwiązanych na zimę, co miało je chronić przed przemarznięciem. Nowolatki miały zapewnić dobrobyt, pomyślność i zdrowy chów zwierząt.
Sposób przygotowania
...
Znaczenie w kuchni regionalnej
...
Przepis
Nowolatki pieczone [1].
50 dkg mąki krupczatki, 1 jajko, 1 żółtko, 25 dkg masła, 5 łyżek śmietany, czubata łyżeczka proszku do piecznia, czubata łyżka grubej soli kamiennej
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Musi być na tyle elastyczne by dało się rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wykrawać ciasteczka – w okresie karnawału obowiązkowo w kształcie ptaków – wypiekać na niesmarowanej tłuszczem blaszce.
Bibliografia
- Chłosta Jan, Doroczne zwyczaje i obrzędy na Warmii, Olsztyn 2009.
- Hochleitner Janusz, Kuchnia świąteczna na Warmii, [w:] Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich. Kuchnia dawnych ziem pruskich - tradycja i nowoczesność, red.Tomasz Chrzanowski, Olsztyn 2011, s. 132-148.
- Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
- Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
- Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.
- Szyfer Anna, Zwyczaje, obrzędy i wierzenia Mazurów i Warmiaków, Olsztyn 1968.
- Warmiacy i Mazurzy. Życie codzienne ludności wiejskiej w I połowie XIX wieku, red. Bogumił Kuźniewski, Olsztynek 2002.
Przypisy
- ↑ http://warmia-browarnictwo.pl/wszystko-o-piwie/fafernuchy-nowolatki.html [data dostępu: 16.06.2014]
<references>