Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Piszu: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
Linia 46: Linia 46:
 
j) utrzymaniem, hodowlą, prowadzeniem ewidencji zwierząt doświadczalnych w jednostkach doświadczalnych, hodowlanych i u dostawców;
 
j) utrzymaniem, hodowlą, prowadzeniem ewidencji zwierząt doświadczalnych w jednostkach doświadczalnych, hodowlanych i u dostawców;
 
przyjmowanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz paszach od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji, oraz od organów Inspekcji Handlowej o niebezpiecznych produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym produktem żywnościowym lub paszą, a następnie przekazywanie tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF;
 
przyjmowanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz paszach od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji, oraz od organów Inspekcji Handlowej o niebezpiecznych produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym produktem żywnościowym lub paszą, a następnie przekazywanie tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF;
#Prowadzenie wymiany informacji w ramach systemów wymiany informacji, o których mowa w przepisach Unii Europejskiej;
 
#Wydawanie na wniosek podmiotu ubiegającego się o pomoc finansową opinii co do zgodności z warunkami weterynaryjnymi określonymi przepisami Unii Europejskiej przedsięwzięć i zrealizowanych inwestycji, których realizacja jest wspomagana przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ze środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej.
 
  
 
<br/>
 
<br/>
 
== Struktura ==
 
== Struktura ==
...
+
Inspektoratem kieruje Powiatowy Lekarz Weterynarii będący Kierownikiem Powiatowego Inspektoratu Weterynarii.
 +
 
 +
W skład Inspektoratu wchodzą następujące komórki organizacyjne:
 +
#Zastępca Powiatowego Inspektoratu Weterynarii;
 +
#Zespół ds. zdrowia i ochrony zwierząt;
 +
#Zespół ds. bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych;
 +
#Zespół ds. finansowo-księgowych;
 +
#Samodzielne stanowisko pracy ds. obsługi prawnej.
 +
 
 
<br/>
 
<br/>
 
== Kierownictwo ==
 
== Kierownictwo ==

Wersja z 14:16, 2 gru 2014

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Piszu

Siedziba ul. Warszawska 38, 12-200 Pisz
Kierownik Powiatowy Lekarz Weterynarii lek. wet. Wojciech Żórawski
Kontakt tel. 87 423 27 53, faks. 87 424 09 89, email: pisz.piw@wetgiw.gov.pl

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Piszu jest urzędem, za pomocą którego swoje zadania wykonuje Powiatowy Lekarz Weterynarii w Piszu.Podstawy prawne działania urzędu reguluje ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej[1]. Działa na podstawie Regulaminu Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Piszu[2], oraz powszechnie obowiązujących przepisów prawa, a w szczególności:

  1. Ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej[3];
  2. Ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych[4];
  3. Ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o wojewodzie i administracji rządowej w województwie[5];
  4. Zarządzenia Nr 1 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie organizacji wojewódzkich, powiatowych i granicznych inspektoratów weterynarii[6].

Siedzibą Inspektoratu jest miasto Pisz.Obszarem działania Inspektoratu jest obszar powiatu.

Zadania

Do zakresu działania Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Piszu należy w szczególności:

  1. Ochrona zdrowia zwierząt oraz bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu zapewnienia ochrony zdrowia publicznego;
  2. Zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, w tym chorób odzwierzęcych;
  3. Badania kontrolne zakażeń zwierząt;
  4. Monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych oraz związanej z nimi oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego i środkach żywienia zwierząt;
  5. Badanie zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego;
  6. Przeprowadzanie weterynaryjnej kontroli w handlu i wywozie oraz produktów w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu;
  7. Sprawowanie nadzoru nad:

a) bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej,

b) wprowadzaniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego,

c) wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem pasz, dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego i pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz nad transgranicznym przemieszczaniem organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego,

d) zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego, jaj wylęgowych drobiu i produktów akwakultury,

e) obrotem produktami leczniczymi weterynaryjnymi, wyrobami medycznymi przeznaczonymi dla zwierząt oraz warunkami ich wytwarzania,

f) wytwarzaniem i stosowaniem pasz leczniczych,

g) przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt,

h) przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt, przemieszczaniem zwierząt oraz kontroli wzajemnej zgodności,

i) przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie,

j) utrzymaniem, hodowlą, prowadzeniem ewidencji zwierząt doświadczalnych w jednostkach doświadczalnych, hodowlanych i u dostawców; przyjmowanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz paszach od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji, oraz od organów Inspekcji Handlowej o niebezpiecznych produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym produktem żywnościowym lub paszą, a następnie przekazywanie tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF;


Struktura

Inspektoratem kieruje Powiatowy Lekarz Weterynarii będący Kierownikiem Powiatowego Inspektoratu Weterynarii.

W skład Inspektoratu wchodzą następujące komórki organizacyjne:

  1. Zastępca Powiatowego Inspektoratu Weterynarii;
  2. Zespół ds. zdrowia i ochrony zwierząt;
  3. Zespół ds. bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych;
  4. Zespół ds. finansowo-księgowych;
  5. Samodzielne stanowisko pracy ds. obsługi prawnej.


Kierownictwo

...

Przypisy

==Bibliografia==f