Fritz Lipmann: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja zweryfikowana] |
m (MagdaS przeniósł stronę Fritz Albert Lipmann do Fritz Lipmann) |
m (Zastępowanie tekstu - "[[Kategoria: Osoba" na "[[Kategoria:Osoby") |
||
(Nie pokazano 4 wersji utworzonych przez jednego użytkownika) | |||
Linia 19: | Linia 19: | ||
|www = | |www = | ||
}} | }} | ||
− | ''' Fritz Albert Lipmann''' (ur. 12 czerwca 1899 roku w [[Królewiec|Królewcu]], zm. 24 lipca 1986 roku w Poughkeepsie (USA) ) – lekarz, farmakolog, biochemik. Laureat | + | ''' Fritz Albert Lipmann''' (ur. 12 czerwca 1899 roku w [[Królewiec|Królewcu]], zm. 24 lipca 1986 roku w Poughkeepsie (USA) ) – lekarz, farmakolog, biochemik. Laureat nagrody Nobla. |
<br/><br/> | <br/><br/> | ||
==Życiorys == | ==Życiorys == | ||
Linia 25: | Linia 25: | ||
===Szkoła i wykształcenie=== | ===Szkoła i wykształcenie=== | ||
− | + | W 1917 roku ukończył Collegium Fridericianum i podjął studia medyczne na [[Uniwersytet Albertyna|Albertynie]]. Następnie kontynuował studia na uniwersytetach w Monachium i Berlinie. W Amsterdamie studiował farmakologię, a biochemię w Królewcu. | |
===Praca=== | ===Praca=== | ||
Linia 32: | Linia 32: | ||
W Nowym Jorku do 1941 roku był pracownikiem badawczym Cornel Medical College. Już w 1949 roku kierował katedrą na uniwersytecie Rockefellera w Nowym Jorku. | W Nowym Jorku do 1941 roku był pracownikiem badawczym Cornel Medical College. Już w 1949 roku kierował katedrą na uniwersytecie Rockefellera w Nowym Jorku. | ||
− | Był członkiem wielu międzynarodowych towarzystw naukowych. Napisał blisko 500 rozpraw i artykułów naukowych, wydał książkę''Wanderungen eines | + | Był członkiem wielu międzynarodowych towarzystw naukowych. Napisał blisko 500 rozpraw i artykułów naukowych, wydał książkę ''Wanderungen eines Biochemikers'' [Wędrówki biochemika]. Lipmann wyjaśniał mechanizmy przemian energii w biochemicznej reakcji glikogenolizy, czyli zawartości cukru w tkankach zwierzęcych, zwłaszcza w mięśniach i wątrobie. Prowadził badania nad fermentacją masłową, m.in. stwierdził, że powstający podczas fermentacji kwas pirogronowy ulega przemianie w fosforan acetylu. Zbadał koenzym A, którego obecność jest niezbędna do sprawczego działania pewnych enzymów. Odkrył, że w jego skład wchodzi kwas pantotenowy. |
== Bibliografia == | == Bibliografia == | ||
Linia 39: | Linia 39: | ||
− | [[Kategoria: | + | [[Kategoria:Osoby|Lipmann, Fritz]] |
[[Kategoria: 1919-1944|Lipmann, Fritz]] | [[Kategoria: 1919-1944|Lipmann, Fritz]] | ||
[[Kategoria: Nauczyciele akademiccy|Lipmann, Fritz]] | [[Kategoria: Nauczyciele akademiccy|Lipmann, Fritz]] |
Aktualna wersja na dzień 19:47, 17 mar 2015
Fritz Albert Lipmann | |
| |
Data i miejsce urodzenia | 12 czerwca 1899 roku Królewiec |
Data i miejsce śmierci | 24 lipca 1986 roku Poughkeepsie (USA) |
Zawód | lekarz, farmakolog, biochemik |
Odznaczenia | |
nagroda Nobla |
Fritz Albert Lipmann (ur. 12 czerwca 1899 roku w Królewcu, zm. 24 lipca 1986 roku w Poughkeepsie (USA) ) – lekarz, farmakolog, biochemik. Laureat nagrody Nobla.
Spis treści
Życiorys
Pochodził z rodziny królewieckiego prawnika. Należy do najmłodszych laureatów nagrody Nobla wywodzących się z Prus Wschodnich.
Szkoła i wykształcenie
W 1917 roku ukończył Collegium Fridericianum i podjął studia medyczne na Albertynie. Następnie kontynuował studia na uniwersytetach w Monachium i Berlinie. W Amsterdamie studiował farmakologię, a biochemię w Królewcu.
Praca
W latach 1927–1932 pracował jako asystent w Instytucie Fizyki Jądrowej im. Cesarza Wilhelma w Berlinie-Dahlem. W 1933 roku wyjechał z Niemiec i przez krótki czas pracował w Carlsborg Institut w Kopenhadze. Następnie emigrował do Stanów Zjednoczonych.
W Nowym Jorku do 1941 roku był pracownikiem badawczym Cornel Medical College. Już w 1949 roku kierował katedrą na uniwersytecie Rockefellera w Nowym Jorku.
Był członkiem wielu międzynarodowych towarzystw naukowych. Napisał blisko 500 rozpraw i artykułów naukowych, wydał książkę Wanderungen eines Biochemikers [Wędrówki biochemika]. Lipmann wyjaśniał mechanizmy przemian energii w biochemicznej reakcji glikogenolizy, czyli zawartości cukru w tkankach zwierzęcych, zwłaszcza w mięśniach i wątrobie. Prowadził badania nad fermentacją masłową, m.in. stwierdził, że powstający podczas fermentacji kwas pirogronowy ulega przemianie w fosforan acetylu. Zbadał koenzym A, którego obecność jest niezbędna do sprawczego działania pewnych enzymów. Odkrył, że w jego skład wchodzi kwas pantotenowy.
Bibliografia
Jan Chłosta, Więksi i najwięksi twórcy kultury niemieckiej z Prus Wschodnich, Olsztyn 1999.