Mazurskie mleko myśliwego: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja zweryfikowana] |
(→Przepis na szampańskie Mleczko myśliwego) |
m (Zastępowanie tekstu - "Kategoria: Etnografia" na "Kategoria:Kultura niematerialna") |
||
(Nie pokazano 2 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 18: | Linia 18: | ||
<br/> | <br/> | ||
=== Sposób przygotowania === | === Sposób przygotowania === | ||
− | Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę. | + | Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję, a przede wszystkim moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę. |
<br/> | <br/> | ||
− | == Przepis na szampańskie | + | == Przepis na szampańskie mleczko myśliwego== |
− | 4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru | + | Zgodnie z przepisem podanym w publikacji Małgorzaty Jankowskiej-Buttitty ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'' do sporządzenia mazurskiego mleczka myśliwego potrzebne są 4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru i 4 szklanki lodu pokruszonego. |
− | Śmietanę i cukier zmiksować | + | Śmietanę i cukier należy zmiksować i dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Gotowe mleko myśliwego można podawać w szklanej wazie do ponczu.<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226.</ref>. |
<br/> | <br/> | ||
{{Przypisy}} | {{Przypisy}} | ||
Linia 37: | Linia 37: | ||
− | [[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: | + | [[Kategoria: Kultura]][[Kategoria:Kultura niematerialna]][[Kategoria: Potrawy regionalne]] |
Aktualna wersja na dzień 18:03, 17 mar 2015
Mazurskie mleko myśliwego | |
| |
Inne nazwy | masuriche Jägermilch |
Typ potrawy | napój alkoholowy |
Mazurskie mleko myśliwego – lokalny trunek.
Spis treści
Geneza
Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek Puszczy Piskiej. Autorstwo przypisuje się parze zakochanych, między innymi rodzicom Ernsta Wiecherta.
Sposób przygotowania
Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję, a przede wszystkim moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.
Przepis na szampańskie mleczko myśliwego
Zgodnie z przepisem podanym w publikacji Małgorzaty Jankowskiej-Buttitty Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur do sporządzenia mazurskiego mleczka myśliwego potrzebne są 4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru i 4 szklanki lodu pokruszonego.
Śmietanę i cukier należy zmiksować i dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Gotowe mleko myśliwego można podawać w szklanej wazie do ponczu.[1].
Przypisy
- ↑ M.K.Jankowska-Buttitta, Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007, s. 226.
Zobacz też
Bibliografia
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.